zondag 5 december 2010

Wijziging financiën door baan dochter

Ik gaf het al aan bij uitgaven in november dat de kosten van dochter iets omlaag gaan voor mij. Mijn dochter heeft een vaste baan gekregen en hoe is een verhaal op zich. Maar laat ik even bij het begin beginnen.

Mijn dochter studeerde af met een master Renaissance bij Talen en Cultuurstudies in Utrecht. In deze richting heb je niet zoveel kansen, al heeft ze wel een studie gevolgd die haar enorm beviel. Daar moet je je ook in kunnen vinden, vind ik tenminste. Er zijn altijd veel studenten die afvallen. Vaak gaat het ook om het leerniveau wat je gehaald hebt en vandaaruit kan het nog alle kanten gaan. Hoeveel studenten zijn er tenslotte na hun studie niet totaal iets anders gaan doen.
Je komt als afgestudeerde niet aan een uitkering als je nog niet gewerkt hebt voor een bepaalde periode. Mijn dochter studeerde alleen altijd maar hard om het in de jaren die ervoor stonden ook echt te kunnen halen om maar geen geld te hoeven lenen voor een beurs. Ze heeft zelfs nooit een herexamen gehad en is zo geslaagd. Supertrotse moeder hier! Maar nu had ze dus géén ervaring met werken. Nergens kon ze terecht zelfs niet een bijbaantje, dan gingen jongeren met ervaring voor. Ze heeft wel een paar vakantiebaantjes gehad. Dat is dan weer een minpunt als je wél wilt werken. Ze wilde zo graag en niemand gaf haar de kans. M.a.w. ik betaalde gedurende die tijd voor alles wat ze nodig had, van het VGZ tot schoenen en voedsel toe. En natuurlijk had ze nu geen basisbeurs meer om van te leven. Daarom was ik o.a. ook al jaren verplicht om te consuminderen als alleenstaande ouder waarvan de vader nooit iets heeft bij willen dragen. Ik heb gelukkig wel een 95% baan, maar daar moeten we ook echt alles mee doen. Consuminderen is voor ons meer een stijl van leven geworden en ik kreeg het ook zelf met de paplepel in. Vandaar dat ik moet sparen als ik iets wil kopen is mijn instelling. Ik ben geen type om schulden te maken. Die moet je immers ook terugbetalen. Ik zou er niet van kunnen slapen. Ik zag teveel om me heen...

Dit soort baantjes in ieder geval voor mijn dochter liggen niet voor het oprapen en het lukte mijn dochter dan ook niet een baan te vinden en zelfs bij het uitzendbureau lukte dat niet na herhaaldelijk bellen en op bezoek gaan vanwege geen ervaring. Ze werd er niet bepaald gelukkiger van! Opeens hadden ze met spoed iemand nodig en Start belde haar in de zomervakantie en ja ze ging en kon het baantje gemakkelijk aan samen met een aantal anderen. Deze baan loopt eind december af en er werd deze week aan iedereen al gevraagd of al iemand weer op zoek was naar een andere baan. Nee nog niemand, ook mijn dochter niet. Het was een duidelijke hint: ga allemaal op zoek naar ander werk!

Mijn dochter had 'ergens' een privéafspraak, vrijdag twee weken geleden, gemaakt. Ze waren zo onder de indruk van haar (hobby) kennis en kunde dat het gesprek zo goed verliep dat haar wel vier keer om haar cv werd gevraagd. Ze hadden namelijk net voor haar komst gesproken dat ze iemand erbij wilden voor ondersteuning. Helemaal bedeusd kwam ze thuis! Wat een toeval! Na haar cv opsturen, volgde weer een aangenaam gesprek, een bevestiging en een afrondingsgesprek. Aanstaande dinsdag kan ze al beginnen! Super he! Hiermee gaat ze erg veel ervaring opdoen en krijgt meteen de mogelijkheid tot groei. Ze kan straks vele richtingen gaan kiezen. Haar hobby kennis komt haar nu heel goed van pas en is ze tevens meteen bezield met wat ze mag gaan doen!

Al die tijd gedurende haar baantje bij Start betaalde ik nog het voedsel, vaste lasten en VGZ. Ik was het zo immers toch al gewend om alles te betalen en nu gingen de non-foodproducten en kleding er voor mij af, dat betaalde ze nu zelf. Meer omdat ze zelf dan ook een beetje kon sparen en dat heeft ze ook netjes gedaan nadat ze betere kleding had gekocht om te gaan werken. Zo heeft ze tenminste een goede start meegekregen en geen schulden (op een hypotheek na over een poosje, samen met haar vriend). Ze heeft gelukkig geen gat in haar hand en kan prima met geld omgaan.
Maar nu komt toch het moment dat ik vanaf januari het VGZ niet meer voor haar betaal en ze dit zelf moet gaan doen. Voedsel en onderdak betaal ik nog gewoon even door zolang ze nog thuiswoont, zodat ze nog wat kan sparen. Ze helpt tenslotte ook hier in huis met het huishouden en kookt ook. Ik vind dit zelf voor ons een prima regeling met geleidelijk aan dit aan te passen en niet abrupt. Zij vindt het al lang geweldig dat ze geen kostgeld hoeft te betalen, haar vriend moet dat thuis wel. Als ik anders met mijn geld was omgegaan in het verleden en schulden had, was dit me ook niet gelukt.

Hopelijk is en blijft deze nieuwe baan leuk voor haar. Voordeel is nu dat ze er in tien minuten te voet is en heerlijk anderhalf uur langer kan doorslapen! Voor de wintermaanden is dit toch zeker aangenaam! En ik ga er financieel dus ook ietsje meer op vooruit volgende maand. Dat vangt misschien de hogere kosten op van belasting en vaste lasten wat weer omhoog gaat, hoop ik.

5 opmerkingen:

 1. Heel fijn voor jullie beiden. En schulden maken hoeft ook echt niet als je maar op de kleintjes let en niet alles koopt wat een ander heeft.
  Zo ga je het nieuwe jaar mooi in straks. En kinderen pikken er toch wat van op dat je zuinig leeft. Ik merk dat ook aan onze zoon.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. goede tijden slechte tijden, wat fijn dat jullie het zo samen oplossen en er voor elkaar zijn, wens je dochter maar veel succes in haar nieuwe baan , liefs voor beiden , liefs marion

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat fijn voor je dochter,dat ze zonder werkloos te zijn in een andere baan kan overstappen.En haar kennis kan gebruiken.En leuk voor jullie beiden,dat je meer geld hebt. Groeten Izerina

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Zo dat heb je allemaal goed aan gepakt in je leventje.
  ik heb er respect voor hoor.....zoals jij alles alleen moest aanpakken en geen schulden hebt gemaakt.
  Petje af!!
  x Romy

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Bedankt voor jullie reacties. Ik heb een hele goede leermeester gehad, mijn moeder. Daarvan heb ik erg veel geleerd op dat gebied. Je neemt allicht iets over en zo ook de volgende generatie weer.

  BeantwoordenVerwijderen

Hartelijk dank voor je reactie.