vrijdag 10 december 2010

Drukwerk en vuurwerk

Dit keer een beetje gal spuwen...

Het zal niet meer lang duren dat de reclames van vuurwerk door mijn brievenbus vallen. Dat is standaard zo half december. Of wat tegenwoordig helemaal in is om al dan niet gesealed drukwerk in het portiek of op de stoep te deponeren à la de films van de Verenigde Staten. Het gevolg is te raden. Een grote berg doorweekt drukwerk wat zo weer bij het oud papier kan. En dan komen straks wildvreemden met een visitekaartje aan de deur om het één keer af te geven (of ook zonder) in de hoop dat... Ik heb nog geen sticker voor 'geen drukwerk', maar ik denk er wel hard over na, omdat alle folders toch op internet te zien zijn immers. Maar aan de andere kant wil ik als vormgeefster drukwerk zien, voelen en ruiken en zie ook nog alle foutjes voor ik de inhoud in me opneem...
Ik dwaal weer eens af.

Ik kan me voorstellen dat vuurwerk voor veel jongens en mannen altijd een ontzettende kick geeft, maar aan mij is dat totaal niet besteed. Ik heb er nog nooit één rooie cent aan uitgegeven. Als kind vond ik het wel mooi, maar dan wel achter het raam van de zolder. Ook daarna ben ik altijd binnen gebleven.

Als ik denk aan het bedrag wat daaraan opgaat en dat in tien minuten tijd! Ik vind het zo ontzettend zonde van het geld. Hoeveel monden zouden daarmee gevoed kunnen worden van dat geld? En dan de lucht waar zo'n grote rookwolk nog uren blijft hangen, is niet al te best voor mensen en dieren met longproblemen. Ik heb geen longproblemen zover ik weet, maar lig die nacht de eerste uren wel hoestend in mijn bed.

Nu ik het toch heb over dieren, dat is helemaal zielig. Ik zet de muziek dan bewust hard aan, alle lichten aan waar zij zijn en dan maar hopen dat de paniek niet al te groot wordt. Pas na uren laten de dieren zich weer zien. Een enkele geeft er niks om en gaat gewoon voor het raam zitten kijken, dat zijn natuurlijk de mannetjes dieren he :-) De poes die er het ergste last van had, is onlangs overleden. Ze wist gewoonweg niet waar ze het zoeken moest en verstopte zich steeds luid mauwend ergens anders. Zelfs pilletjes hielpen haar niet om te kalmeren. Ik was alleen nog maar aan het troosten en haar aan het afleiden met wat lekkers.

Eigenlijk zou ik het helemaal niet erg vinden als vuurwerk centraal zou worden afgeschoten onder deskundig oog van specialisten voor de veiligheid of zelfs  helemaal verboden zou worden. Dat is niet vanwege mijn huidige leeftijd, maar die mening had ik ook al toen ik jonger was.
Ik denk alleen dat ik bij een minderheid hoor.

Zo dat luchtte op ;-)...

8 opmerkingen:

 1. Al jaren hebben wij een sticker op de brievenbus tot grote tevredenheid. De vormgever hier in huis vindt op zijn pad nog voldoende vormgegeven drukwerk in welke vorm dan ook. Je kunt ook bij de winkels zelf een folder halen als je een sticker hebt.
  Onze kater is zo vreselijk bang.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ook ik behoor tot die minderheid. Voor mij hoeft dat vuurwerk niet. Bij ons(zeeland) beginnen ze al na in oktober met strijkers. Gekocht in Belgie.Onze vorige hond was panisch en slikte 3 mnd kalmerende middelen.Met de nieuwe hond is er tot nu toe nog geen angstreaktie geweets. Groeten Izerina

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik heb bij vuurwerk ook altijd het gevoel dat je net zo goed meteen je geld kunt verbranden! Het gaat hoe dan ook in rook op.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Lekker he even van je afschrijven.
  Ik ben het met je eens , maar ik heb gezinsleden die vinden dat je niet mooier het nieuwe jaar in kan luiden.
  Wie weet kan ik ze dit jaar om praten.
  x Romy

  BeantwoordenVerwijderen
 5. een zucht ,
  geeft lucht
  aan een hart
  vol met smart

  liefs marion

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Helemaal met je eens. Afschaffen dat vuurwerk!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik geloof dat de twee oudsten er nu wel overheen zijn, maar dochter schijnt het nog erg leuk te vinden. Een van onze honden is ook een angsthaas en schrikt enorm van die harde klappen. Wel letten de kinderen uit onze buurt goed op dat er geen honden in de buurt zijn.
  Gr. LZV

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Jeugd vindt het geweldig al dat geknal en geglitter. Daarom zou het mooi zijn het op bepaalde plekken maar toe te staan.
  Voor mij hoeft het echt niet. Je kunt het toch op de tv bekijken :-) Gratis en veilig! Knop uit als je het niet wilt zien.

  BeantwoordenVerwijderen

Hartelijk dank voor je reactie.