vrijdag 31 december 2010

Terugblik kasboek 2010

Het is gelukt. Ik ben weer helemaal bij met mijn kasboek en het invoeren van de kassabonnetjes voor dit jaar. Jullie ook? Voor je het weet en het even vergeet, ben je zo weer een tiental bonnetjes achter. Ook de afschriften zijn inmiddels verwerkt. Ik weet dat het ook gemakkelijker kan door je betaalrekening te linken met een digitaal kasboek om te zien welke uitgaven er zijn gemaakt. Ik heb echter gekozen om ieder kassabonnetje apart in te voeren en dat dan eventueel te splitsen. Zo kan bijvoorbeeld een bonnetje van de super zowel bestaan uit voedsel, non-food, dieren, lekkers of zelfs een tijdschrift. Daarvan heb ik allemaal aparte posten gemaakt omdat dat een beter geheel geeft van de uitgaven. Als ik dus alleen het voedsel optel dan heeft een ander daar misschien ook lekkers bij of non-food-artikelen. Door juist deze bedragen apart te zien ben ik beter bewust waar ik wat beter op kan bezuinigen. Een visueel plaatje met getallen werkt goed.

Al met al heb ik mijn doelen behaald door veel minder uit te geven aan hobby, kleding, lectuur e.d. Voor het lekkers zou nog wel wat minder mogen.
Echter de uitgave van voedsel is meer geworden omdat ik ik vaker naar de natuurwinkel ga dan naar een super en dat heeft natuurlijk ook een prijskaartje. Toch vind ik het heel belangrijk biologisch voedsel te nuttigen en daar bezuinig ik ook echt niet op.

Hopelijk kan ik weer wat meer tijd 'vinden' om weer met mijn moestuin te starten, want dat ligt al een paar jaar stil en moet helemaal vanaf het begin weer begonnen worden. De borders zijn totaal overwoekerd en er groeien zelfs struikjes in en bomen. Dat geeft dan meteen gratis beweging, mijn tuin wordt mooier en ik eet gezond.

Mijn streven om minder weg te hoeven gooien van groenten, gaat dan weer goed en dan weer niet. Dat zou beter moeten en ook kunnen om zo het bezuinigen beter in de hand te hebben. Je bent eenmaal eerder geneigd te nemen dan een andere soort groente die een huisgenoot wel eet. Voor je het weet, is dat andere naar achteren gemoffeld en ook uit je gedachten. Of het wordt weggegooid door een ander, terwijl het nog best te eten is door bv knolgewassen even in het water weg te zetten.

Vandaag zelfs een pompoensoep gemaakt voor het eerst van mijn leven omdat de pompoen nodig op moest (zat een paar weken geleden in de groentetas). De zaden heb ik gewassen en liggen nu te drogen. De recepten die ik op internet vond daarin zaten veel te veel toevoegingen die ik er niet in wil. Dus heb ik hier en daar wat als tip opgepakt (ui gefruit, water + pompoen in stukjes, stukje prei, stengel van bleekselderij, verse gember ter grootte van een halve duim, vegetarische bouillon; afkoelen en daarna alles in de blender).

En het doel om wat voor klussen opzij te zetten vanaf de zomer is ook gelukt! Als eerste straks de dakgoot!

Daar we het overal gaan merken van de bezuinigingen vanwege de crisis wordt komend jaar doorgevoerd. Dat is nu al 40% van mijn inkomsten wat ik hieraan kwijt ben. De gemeentelijke belasting gaat omhoog, de gezondheidszorg en wat ik hoor ook de prijzen van voedsel zoals aardappelen (deze week drie reclame zakken met biologische aardappelen vast ingeslagen). Het wordt dus weer strakker de broekriem aantrekken en met minnetjes en plusjes werken.
Ik kan weer met een schone lei aan 2011 beginnen wat mijn digitaal kasboek betreft! Mijn koopstop houd ik nog aan, alleen wat ik min of meer toch niet missen kan of wat betreft onderhoud, wordt wel vervangen.

Alle lezers alvast een fijn oudjaar toegewenst!

3 opmerkingen:

  1. Als ik anderen hoor en lees over hun prijs van boodschappen,zeg ik maar niets. Want zoals jij al schrijft,biologisch voedsel is duur. Hoewel ik altijd kijk naar de aanbiedingen.
    Als je een echte maaltijd-pompoensoep wilt hebben,kun je er ook een handje gierst of quinoa door doen.Dan krijg je een stevige dikke soep.Groeten Izerina

    BeantwoordenVerwijderen
  2. een warm en zorgeloos nieuw jaar gewenst, liefs marion

    BeantwoordenVerwijderen

Hartelijk dank voor je reactie.