donderdag 9 december 2010

Vrekkig met zout

Onlangs las ik ergens op een weblog al weet ik niet meer waar (als het doorgegeven wordt, vermeld ik het hier!), dat gewoon keukenzout maar 11 cent kost en strooizout iets van 10 euro de 10 kilo. Tja dan is de keus niet moeilijk. Ik kocht een pak keukenzout van 11 cent en strooide, dacht ik, kwistig op de stoep voor mijn huis een half pak daarover uit. Maar wat een teleurstelling toen ik zag wat er maar weinig ontdooid was! Hier en daar wat gaten in het ijs, net als gatenkaas. Ik snap nu ook dat je beter gekleurd zout kunt gebruiken, dan zie je meteen waar je strooit. Kwistig was dus een te ruim begrip en het lijkt meer op vrekkig strooien. Ik heb in ieder geval mijn best gedaan met deze poging. Morgen bij daglicht maar de rest van het pak zout op de nog gladde stukken en meteen meer inslaan.

Dat doet me weer denken aan vroeger toen het onderste uit de kachel, as en slakken, de overblijfselen van kolen, over de stoep werd gegooid om niet uit te glijden.

9 opmerkingen:

 1. Strooizout is beter dan keukenzout, maar ik vind het ook zonde van mijn geld.
  Dus ook hier wordt veel keukenzout gestrooid.

  Groeten Herma

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dat van die as deed mijn moeder ook altijd. Hier geen stoep dus ook geen strooizout. Manlief maak het pad altijd met de sneeuwschuiver schoon en als de zon er dan doorkomt is het in een mum van tijd schoon. Maar dan moet hij wel komen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. hey bedankt voor de tip, gooi het as van ons houtfornuis altijd in de groene liko, nu ka ik dus gratis strooien , liefs marion

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik had het ook gehoord, dat je de as uit je asla kunt gebruiken om te strooien, maar ik durf het toch niet aan. Denk niet dat mensen het me in dank zullen afnemen als ze vervolgens met gitzwarte roetzolen hun huis binnenlopen. Wel jammer, het idee is erg lekker consuminderig.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik zal ook eens strooizout kopen. Als het nog in voorraad is. Groeten Izerina

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wij hadden wel orgineel strooi zout gegooid maar ook dat loste het ijs moeilijk op dus het ligt waarschijlijk niet aan het zout maar aan het hardnekkige ijs?

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wij gooien ook gewoon zout. ik vind het strooizout wel erg duur.

  liefs Frederique

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Het scheelt echt enorm gewoon keukenzout of strooizout te kopen. We zijn natuurlijk niet gek he...
  Ze zijn weer bijna door het strooizout was op de tv. En dat voor het begin van de winter nog wel.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. De kosten voor de aanschaf van het zout is inderdaad aan de hoge kant. Gelukkig zijn er steeds meer gemeentes die het gratis aanbieden voor je. Zo kan je daar aan de kant van de weg uit bakken het zout pakken hoeveel je nodig hebt.

  BeantwoordenVerwijderen

Hartelijk dank voor je reactie.