dinsdag 28 september 2010

Vaarwel oud fornuis, welkom nieuw fornuis

Het is weg, mijn geërfde fornuis uit 1952. Ergens wel vreemd als je het afkoppelt en bij de deur zet als oud vuil. Het is me altijd trouw van dienst geweest in de tijd dat ik het heb gehad. Ook de tijd dat het van mijn moeder is geweest, brengt heel veel herinneringen naar boven. Als heel klein kind kon ik niet van de knoppen afblijven volgens mijn moeder en hadden ze het fornuis tijdelijk in de bijkeuken aangesloten wat afgesloten kon worden. We hadden immers ook nog een potkachel in de keuken waar zowel gekookt werd als de was aan de randen werd opgehangen om te drogen. Daar bleef ik wel vandaan.
Toen het gevaar voorbij was en ik netjes van de knoppen afbleef, kwam het fornuis weer terug in onze woonkeuken.
Ik heb er als tiener heel wat appeltaarten in gebakken. Er werd zelfs in die periode (jaren 60) de strijkbout op verwarmd om mee te strijken. De elektrische strijkbout had het begeven, de snoer werd eraf gehaald en op deze manier ging deze nog wel eventjes mee.
Heel wat kleine kookwasjes heeft mijn moeder erop gekookt in een speciale pan. Ook werd weer in een ander pan veel geweckt. De echte weckketel was dan veel te groot en te lastig om aan te sluiten en dan bood het fornuis weer uitkomst om daarmee te wecken. Kortom een fornuis met veel goede herinneringen!

Maar nu moest het echt ingeruild worden. Het onderste gedeelte van de voorkant was afgebroken en rustte al jaren op een plankje. Met het schuiven naar de voordeur, viel ook het achterste gedeelte eraf. De lade kon er zelfs niet meer in. Het is afgelopen zaterdag opgehaald en het nieuwe is meteen binnengebracht. Ik wist dat het niet meteen aangesloten kon worden vanwege de nog oude maten van buizen.
Van te voren dus even bedenken waar je minstens drie dagen mee vooruit kunt met eten, zonder junkfood te halen. Ik heb een grote pan met aardappels in de schil gekookt en een stel eieren. Een salade met koude aardappels is best lekker, maar we hebben de aardappels gewoon warm gemaakt... op de radiator van de verwarming. De aardappels zijn in een schone theedoek gerold en bovenop de verwarming gelegd. Het eten smaakte prima!
Maar... maandag helaas geen monteur dus ook geen aangesloten fornuis. Ook geen voorgekookt voedsel meer in de ijskast voor morgen. Dan sta je wel mooi al drie dagen te kijken met een nieuw onaangesloten fornuis. Wat nu? 

- wordt (eerdaags) vervolgd -

2 opmerkingen:

 1. Ik heb bewondering voor je.
  Wat goed doordacht van je wat het eten betreft. Handig ook, aardappels opwarmen op de verwarming.
  Maar had je ook groente/vlees oid erbij, of alleen eieren?
  Mijn man zou namelijk een maaltijd zonder groente/vlees oid absoluut niet compleet vinden, en mijn dochter ook niet.

  Ik vind trouwens dat je dan wel heel lang met je fornuis hebt gedaan. En dat ie dan ook nog lang goed bleef werken.

  Ik blijf je volgen, ben benieuwd wanneer je weer kan gaan koken/bakken....

  BeantwoordenVerwijderen
 2. @ Wilma: We hadden alleen die gekookte eieren. Eerlijk gezegd waren we die na drie dagen ook wel een beetje beu en snakten toch wel weer naar wat anders. maar je stelt je zo in dat het drie dagen zo gaat en dan valt het wel mee. Wij eten hier vegetarisch, dus eten geen vlees, maar eten wel altijd vleesvervangers en dat misten we dus ook :-)
  Ik heb bewust hetzelfde merk weer gekocht, alleen nu geen witte, maar een rvs. We hadden het anders al 16 jaar geleden weggedaan. Door diverse redenen ging dat gewoon niet. Gelukkig is het al die tijd redelijk goed blijven werken.
  Het vervolg komt er zo aan :-)

  BeantwoordenVerwijderen

Hartelijk dank voor je reactie.