vrijdag 24 september 2010

Groente snijden

Prachtig al die apparaten. Vooral die worden gedemonstreerd op een beurs of markt. Ze brengen hun verkooppraatje zo mooi dat het nog dagen als act blijft hangen. Onweerstaanbaar die apparaatjes, ze zijn zo handig. Echt? Nou als spaarder van een uitzet kocht ik -al zeer veel jaren terug- ook de bekende uiensnijder, de handmatige molen voor komkommmerschijfjes, de rasp die zo gemakkelijk was voor wortels enz. Uiteindelijk staat het maar te staan in de keukenkastjes en neemt het plaats in voor iets beters. De ene blender wordt weer vervangen voor een andere, de mixer op leeftijd houdt er ook mee op, de geërfde spullen komen zelfs ook nog een keertje aan de beurt. En dan is alles ineens versleten, op en weg of verdwijnt het gewoon geleidelijk aan richting kringloop.
Uiteindelijk snij ik alle groenten gewoon met een broodmes en een aardappelschilmesje. Ik moet zeggen dat ik dat nog steeds het prettigste vind! Als je de rust ervoor neemt, is het best een ontspannend karweitje. Ik ben niet zo'n rats, rats, ratser als een kok op de tv die binnen een seconde een ui aan diggelen heeft gesneden. Ik doe dat gewoon met beleid en op mijn gemak. De ui is dan een peulenschil vergeleken met een kool. Dan moet mijn broodmes eraan te pas komen. Waarom een broodmes? Omdat ik geen andere messen heb, ik vind ze gewoon eng. Met het broodmes wordt de kool flinterdun gesneden evenals de ijsbergsla. Inmiddels ben ik een kei in het op juiste dikte snijden van komkommers. Zelfs wortels in schijfjes snijden en daarna in kleine 'frietjes'. Ik zie er iedere keer weer tegenop als ik aan de groente moet beginnen, maar na afloop geeft het toch een heel tevreden gevoel en ik ben helemaal onthaast. Zeker als je het dan nog eens omrekent wat de berg gesneden groente kost in vergelijking met een zakje voorgesneden groente. Reken uit je winst! Zelf groente snijden is daarom goed voor je geest en je portemonnee!

2 opmerkingen:

  1. Het enige elektrische apparaat dat ik regelmatig gebruik is de staafmixer. Snel een toetje van wat vers fruit en een klein bakje magere Griekse yoghurt of een soepje van een restje groente en wat bouillon, het is allemaal in een wip klaar. En het vieze deel van het apparaat is makkelijk te scheiden en onder de kraan schoon te spoelen.
    Ook ik snij de groente het liefst met een schilmesje of een broodmes. Voorgesneden groente komt er bij mij niet in!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. @ Saskia: Goed te lezen dat jij dat ook doet! Gelukkig ben ik dus niet de enige die alleen met deze eenvoudige keukensnijhulpjes werkt :-) Ik heb nog een blender uit de jaren 70 om iets fijn te maken voor een fruitdrankje. Mijn staafmixer is al ooit gesneuveld.

    BeantwoordenVerwijderen

Hartelijk dank voor je reactie.