dinsdag 29 maart 2011

Zoete aardappel

Deze week heb ik een (halve) zoete aardappel of bataat voor mijn avondeten gegeten. Ik eet ze niet erg vaak, maar een paar keer per jaar.

Mijn nieuwsgierigheid was gewekt toen de broer van moeder en zijn familie jaren geleden voor een bezoek waren overgekomen uit Australië en ze bij ons aten. Wij aten zelf onze gewone aardappels, maar mijn oom had het over een zoete aardappel die zo gegeten kon worden zonder jus en oranje van kleur was. Ik had er nog nooit van gehoord en ze ook nog nooit gezien.
Pas jaren later zag ik ze in de natuurwinkel en het bezoekje van mijn oom kwam weer naar boven. Nu is het mijn kans en voorzichtig at ik een gekookte bataat. Aparte smaak. Ze zien eruit als aardappels, maar smaken daar niet naar. Ik vind het meer bij groente horen dan bij aardappels qua smaak. Ze zijn wel gezond (veel vitamine c), maar ook duurder dan gewone aardappels. Zeker de biologische. Ik betaalde voor een hele grote bataat € 1,67. Nu kan ik daar wel twee dagen van eten, dat scheelt ook weer.
Ik heb in ieder geval weer mijn best gedaan om iets anders te eten dan anders.

Ik at vooraf een andijviesalade met wortel en tomaat; daar overheen een scheutje lijnzaadolie. Als hoofdgerecht de halve gekookte zoete aardappel (eerst in de schil gekookt en daarna pas de schil eraf) met een uitgebakken uitje in olijfolie, een paar licht gebakken gesneden champignons en courgette. Daarbij nog Quorn en gebakken zonnepitjes. Daarover wat Herbamare.

6 opmerkingen:

 1. Ik was er ook nieuwsgierig naar geworden. En probeerde zo'n bataat vorige winter. Voor mij was het niet voor herhaling vatbaar. Groeten Izerina

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Als je aardappelen laat bevriezen worden ze ook zoet maar vind ik ze niet meer lekker. Maar wat jij bedoelt zal vast anders smaken.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Je kunt ze bijvoorbeeld ook bakken in stukjes in de oven. Als tegenhanger voor het zoete kun je ze goed combineren met zoutig/hartig. Bijvoorbeeld met blauwe kaas, feta of pittige geraspte kaas. Kook ze in de schil, snij overdwars door. Het kruim een beetje losmaken en de kaas erover laten smelten. Desnoods nog even onder de gril. Ook met chili sin carne (of 'con' voor de niet- of deeltijd- veggie) als 'saus' is erg lekker.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. ik vind het erg lekker klinken. Het is zo lang geleden dat ik dat at, dat ik niet meer weet hoe het smaakte....
  Gaan we onthouden, voor als ik weer eens niet weet wat ik ga koken.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Zo alleen een zoete aardappel eten, vind ik er ook niet veel aan, maar samen met andere groentes vind ik het toch wel lekker hoor. Ik heb ze gekookt in water met een scheutje bouillonpoeder. Het is ook heerlijke bouillon of een licht soepje die je dan overhoudt. Niet weggooien dus.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik heb er taart van gemaakt (recept en resultaat is op mijn receptenblog).
  Het was echt heel lekker. Leek op kwarktaart. En ik kan niet wachten tot ik het weer krijg (zat in mijn groentepakket).
  Gr,
  NZ

  BeantwoordenVerwijderen

Hartelijk dank voor je reactie.