zaterdag 26 maart 2011

Lijstjes en planningen

Om een beetje overzicht te houden van wat ik wil en moet doen, hou ik lijstjes bij. Die lijstjes moeten regelmatig bijgesteld worden want er komt altijd meer bij dan dat ik kan afstrepen. Lijstjes en planningen worden langer en langer. Tegenwoordig veel digitaal, maar zowel beneden als boven ligt een heel dik schrift met tabs, waar ook nog het een en ander instaat. Zelfs op zolder ligt nog een multomap. Niet dat ik er erg mee zit als mijn planning thuis niet af komt, want je weet tenslotte nooit wat er allemaal tussen komt wat leuker is of gewoon echt moet. Die lijstjes zijn tenslotte maar wat richtlijnen van zowel grote lijnen als details.

Wat ik zoal bijhoud is:
 • JaarplanningWat af komt, is meegenomen, maar het is geen heilige wet. Ieder jaar staat er wel schilderen op. Het ene jaar lukt het meer dan het andere jaar. Het hoort bij het onderhoud van het huis.
  Ook bepaalde vertrekken eens goed uitruimen, schoonmaken en weer inruimen staat daar geheid bij. Vooral grote lijnen.
 • MaandplanningAfhankelijk van het seizoen en vrije dagen, plan ik daar ongeveer in wat ik wil doen of misschien moet doen. Een voorbeeld is dat ik twee oude kuipstoeltjes wil bekleden bijvoorbeeld, een oude rieten naaimand opknappen, wat bouwpakketten in elkaar zetten, de heg knippen, de tuin, de APK keuring of tandarts enz.
 • WeekplanningDeze lijst is vaak wat reëler en lijkt het meest op een agenda. Maar ook hier wijk ik regelmatig vanaf. Soms word je ook geleefd en gaan andermans plannetjes weer voor de mijne. Nou dan schuift het gewoon weer wat op naar achteren en kijk wat ik priorititeit vind of gewoon leuk om te doen.
 • VakantieplanningIk ben niet echt een vakantieganger en blijf het liefste thuis bij mijn dieren en in mijn eigen bed. Af en toe een uitstapje is voor mij al prima. Maar gewoon thuis op de plaats wat aanrommelen doe ik dan het liefste. Hiervoor heb ik altijd vaak dezelfde lijst en ben dan al reuze gelukkig als ik een kwart daarvan kan wegstrepen. Al zet ik er het hele jaar weer genoeg op om zo wat vier jaar vakantie te hebben.
 • Wensen e.d.
  Dat kan van alles zijn en op ieder gebied. Deze lijstjes zijn dan ook uitgesplitst van computer tot grote klussen, van handwerkjes waar ik mee bezig ben tot symboliek. Van gezondheid, vegetarisch voedsel tot recepten. Van wat ik nog ooit wil kopen of lezen. Ook gewoon de huishoudelijke karweitjes natuurlijk en de boodschappenlijstjes. Dat is gewoon teveel op hier op te sommen. Aan hobby´s geen gebrek.
Met andere woorden, ik moet altijd papier en pen of de digitale versie daarvan dicht bij me in de buurt hebben, om meteen op te kunnen schrijven. Zelfs naast mijn bed liggen nog kleurtjes om meteen ideeën een vorm te kunnen geven. Dat bijhouden van lijstjes en planningen geeft me lucht, ruimte dat ik het niet hoef te onthouden verder. Of ik het allemaal uitvoer is een tweede. Kortom ik ken het woord vervelen niet en al zou ik dat doen, dan hoef ik maar te bladeren in wat aantekeningen en er komt genoeg op mijn pad om me in te verdiepen. Soms zelfs heel verrassend wat ik echt helemaal vergeten ben. Ook gewoon rustig zitten wegdromen, is overigens lekker, niets doen dan alleen maar stilte om je heen.

4 opmerkingen:

 1. Op die manier gebeurd er volgens mij wel meer.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik heb niet echt lijstjes, maar werk wel volgens een schema(in mijn hoofd).
  Ben wel van plan om voor mei,juni een planning te maken om extra dingen te doen.
  Dan hoef ik in de vakantie van dochterlief alleen maar dingen bij te houden.

  Groeten Herma

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Mijn lijstjes zijn alleen voor kleine dingen,die ik de komende dagen wil doen. En afstrepen,dat is zo fijn. Groeten Izerina

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Het zijn alleen maar geheugensteuntjes voor me. Het idee het even weg te schrijven doet dan al goed.

  BeantwoordenVerwijderen

Hartelijk dank voor je reactie.