donderdag 24 maart 2011

Iedere week een andere groente

Gisteren las ik iets goeds in een boek: Eet iedere week iets anders gezonds wat je normaal niet in je boodschappenkarretje doet. Dat is inderdaad wel waar. Als je eens oplet, pak je meestal altijd hetzelfde, misschien uit gewoonte of dat je dat het lekkerste of gemakkelijkste vindt.
Wat ik meestal koop aan groente is: paprika, tomaten, komkommer, courgette, sperciebonen, erwtjes, spinazie, andijvie, sla, wortels, bleekselderij enz. Wat minder maar ook geregeld, ligt aan het seizoen: diverse soorten kolen, paksoi, ui, champignons enz.

Ik wijk wel eens af, maar dan is dat nou juist datgene wat bederft in de ijskast. Toch is het juist goed om te variƫren i.v.m. de vitaminen, dat weten we allemaal, maar of we dat ook toepassen is maar net de vraag. Mijn goede streven is dus vanaf NU iedere week weer eens iets anders te eten dan wat ik normaal of maar heel weinig eet. In de natuurwinkels zijn genoeg aparte groentes verkrijgbaar tenslotte.

Vandaag daarom maar eens in de ijskast gekeken en juist datgene er dit keer uit gehaald wat ik heel braaf steeds weer koop, maar steeds verder achteraan in de ijskast komt te liggen en zo verschrompeld, tot ik het kan weggooien in de compostbak. Dan bedoel ik de rode biet. Apart is deze groente niet, maar ik eet maar een paar keer per jaar een biet.
Het is eigenlijk zo klaar. Even wassen, schillen, grof raspen en klaar. Ik eet het zo zonder er iets anders erop of erdoor. En iedere keer neem ik me dan weer voor, om het vaker te eten omdat het gewoon lekker is en fris. Maar boven alles is het nog supergezond ook nog (googlen levert veel info op).

Ik vind het wel apart dat juist rode bietjes altijd gekookt worden verkocht in plastic. Dat doe je toch ook niet met worteltjes. Zogenaamd voor de grondsmaak worden ze al voorgekookt. Slaat echt nergens op! Ik koop ze altijd rauw in de natuurwinkel en heb nog nooit een grondsmaak geproefd. Ik heb ze altijd lekker rauw geconsumeerd voor de hype van Raw food zelfs nog maar bestond. Sterker nog, ik heb nog nooit gekookte rode bietjes gekocht en ook nog nooit gekookt. Altijd rauw geraspt en zo gegeten. Het staat erg leuk samen met een geraspte wortel (die ik ook nooit kook) of een geraspte pastinaak (evenzo altijd rauw).
En eigenlijk is het ook nog best goedkoop ook nog! Ik kocht een biologische grote rode biet vorige week voor 49 cent waar ik twee dagen van eet (half bord ligt vol). Kan ook gemakkelijk voor 4 personen. Gezond, lekker en goedkoop!
Daarbij had ik gebakken aardappels in olijfolie, gisteren extra meer gekookt in de schil, met daar doorheen geroerd een gebakken ei met een beetje Herbamare erover ... mmm. Velen kijken heel verbaasd merk ik altijd dat wij eieren door de gebakken aardappels doen en willen dit absoluut niet. We doen dit al jaren zo en vinden dat juist een hele lekkere combinatie :-)

6 opmerkingen:

 1. Daar ga ik ook eens aan denken. Ik heb altijd wat basisgroenten in huis. Deze week toevallig postelein een keertje. Heb je wel eens oranje bietjes gegeten? Bijna dezelfde smaak,maar het staat anders op je bord. Groeten Izerina

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik ben met beide stellingen eens.
  Elke week iets anders en dat bietjes niet gekookt hoeven te zijn. Als je ze kookt verlies je juist heel veel van die gezonde eigenschappen.
  Grappig trouwens, ik heb net een bietjesrecept (rauw) gepost op mijn receptenblog...
  Omdat wij een groentepakket hebben, krijg ik elke week iets wat ik ZEKER niet zomaar zou kopen. En het is dan ook elke keer een uitdaging om er iets van te maken.
  Gr,
  NZ

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Deze week toevallig venkel gegeten voor de 1e keer. Viel niet tegen. Maar het is wel waar wat je schrijft je valt meestal voor dezelfde groenten.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Toevallig ben ik gek op bietjes, dus die koop ik dan wel weer vaak. Maar ik vind het ook moeilijk om elke keer weer eens iets anders te verzinnen voor 's avonds te eten. Veel dingen worden hier argwanend bekeken en met lange tanden gegeten dus dan vergaat je het plezier wel om iets nieuws te proberen. Elke week iets nieuws proberen wordt me te moeilijk, maar ik probeer het wel!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik heb nog nooit bietjes rauw gegeten, maar ga het snel eens proberen. In krappe tijden aten wij vroeger altijd aardappelen met tomaat, ui, erwtjes uit blik en dit alles overgoten met eieren en dit werd dan gebakken. Heel lekker! Gr. LZV

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Oranje bietjes ken ik niet. Zal er eens naar uitkijken! Ik hou wel van wat verschillende kleurtjes op mijn bord!

  Regelmatig heb ik wel weer een poosje de groente- of fruittas, maar iedere keer op dezelfde dag van de week boodschappen te moeten doen, staat me dan zo tegen dat ik er weer mee stop voor een poos.

  Venkel staat bij geregeld op het menu en is voor mij geen aparte groente of een groente die ik weinig eet. Lekker, vooral in een salade of op het laatste snel meegewokt! Een favorietje van me!

  BeantwoordenVerwijderen

Hartelijk dank voor je reactie.