woensdag 2 maart 2011

Noodrantsoen

Heb jij een noodrantsoen voor het geval de electriciteit voor een lange tijd zal uitvallen?
In diverse berichten heb ik gelezen dat door zonnevlammen elektrische apparaten of stroomstoringen kunnen ontstaan. Of dit gebeurt of niet, het is wel iets om over na te denken. Je leest tenslotte al, en dat in deze tijd (!), dat er ineens steden uren zonder stroom zitten. We zijn zo afhankelijk van onze elektriciteit, zelfs ons geld kunnen we alleen via stroom aan. Stel dat dit wegvalt. Hebben de banken dan cash genoeg? Ik denk het niet. Misschien dat je dan nog een beetje contact geld thuis hebt om het even uit te zingen, maar dan wordt het toch echt ruilhandel bij elkaar en bij de boer.

Onlangs maakt ik een kleine tijdelijke stroomstoring mee in het Citycentrum in Veldhoven. Je kon alleen contant afrekenen. Daar stonden we dan met onze tien euro bij elkaar... Geloof me dan koop je echt alleen maar wat nodig is! We hoefden niet eens een karretje mee te nemen, zelfs een mandje hoefde niet want we konden het zo dragen. Dat is een rare gewaarwording. De kassa's doen het niet, je kunt niet pinnen. Sommige winkels hebben wel een beetje noodstroom zodat er een paar lampen blijven branden, anderen worden weer helemaal donker. Ook gebeurde het pas geleden in mijn dorpje dat het licht op een avond steeds flikkerde of aan- en uitging, maar het zette net niet helemaal door.

Dat zette me toch aan het denken voor als zoiets vaker gebeurt. Je moet in ieder geval een beetje contant geld thuis hebben om een poosje vooruit te kunnen. Maar ook moet je een noodrantsoen van voedsel aanleggen. Koffie en thee zetten moet weer op de ouderwetse manier zonder de elektrische apparaten. Vergeet eens alle apparaten om je heen en hoe zou je het dan oplossen met een ander alternatief? IJskast/vrieskast ontdooit... Geen internet en telefoon, geen wasmachine... zelfs geen wekkerradio... cv valt uit...
Hoelang duurt het voor de regering iets gaat ondernemen om de burgers te voorzien van voedsel? Voor alles op gang komt, een paar weken?

Kortom, hoeveel moet je aan voorraad hamsteren en wat is dan het meest geschikt? Ik denk zelf dan aan meel, rijst, pasta, crackers, veel glazen groentepotten enz. enz. Dus zo gek is het niet om een hamsteraar te zijn ;-) Wel op tijd vervangen/verversen!

11 opmerkingen:

 1. Ik heb een voorraad voor een paar weken. Niet alleen voor calamiteiten. Dit voorjaar waren we beiden ziek en blij,dat we een week uit voorraad konden eten. Ik heb ook pakken bronwater staan voor een mogelijke storing in de waterlevering.Kaarsen,lucivers,een campinggasje,knijpkat en aladin met brandstof maakt,dat we ons een poosje kunnen redden. De mobiele telefoon kan opladen in de auto.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik heb eigenlijk veel te weinig in huis. We hebben een ieniemienie keuken en weinig opbergruimte (geen bijkeuken of zo), dus ik heb voorraad voor een week en nog wat extra dingetjes. Ik roep al maanden dat ik op zolder een kast in elkaar moet zetten voor voorraad (die ligt er, maar zijn nog allemaal losse planken). Bedankt voor de wake-up call. Moet ik echt eens doen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wij hebben kaarsen en we hebben een houtkachel. Dan houdt het op!!
  Nou, ja, in verband met de verbouwing hebben we geen voorraad. Ik hoop straks met een kelder iets meer in huis te hebben. Maar mijn salaris zal waarschijnlijk niet gestort worden... Oeps!!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wil je weten hoe woj het doen? Wij wonen in Servie en hebben heel veel te maken met stroomuitval. Als eerste hebben wij altijd wel contant geld in huis want in het dorp waar we wonen kan je niet eens pinnen, er is zelfs geen bancomaat. 2e, We hebben een aggregaat voor in noodgevallen die groot genoeg is voor al het huiselijk gebruik. Dat dit geen luxe is bemerkte we afgelopen zomer met 40 gr. hadden we tot 2x toe meer dan 24 uur geen electra. 3e hebben we een voorraad voor een maand. Ook water want is er geen electra dan heb je hier ook geen kraanwater. Alles went. Gr. Cisca, Ser vie

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik heb best wel een grote voorraad altijd.

  Maar hoe wil je rijst koken zonder stroom???

  Misschien ook maar een houtkacheltje kopen?

  Groetjes Thea♥

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Nee...eigenlijk niet. Ik moet daar nog eens even over nadenken...

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Je kunt wel een grote voorraad hebben, maar hoe ga je dat klaarmaken dan?? Ik heb hier een inductiekookplaat, een magnetron, oven, waterkoker, frietpannen ..... maar die hebben allemaal elektra nodig.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik vergat er bij te vertellen dat wij zowel binnen en buiten in de keuken een houtkachel hebben die je kunt vergelijken met de kachel die je ziet bij Anderson Cottage.Voor een kopje koffie of thee gebruiken we igv stroomuitval zo,n klein campingbrandertje. Nogmaals gr. Cisca, Servie

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ook bij ziekte is het inderdaad erg handig een nood voorraadje aan voedsel en ook drinken(!) te hebben! Bedankt Izerina.

  Ik kook op gas :-) Kan dus wel koken als de elektriciteit uitvalt. Ik heb ook nog ergens een oud petroleumstelletje (alleen geen petroleum...). Ik heb geen bbq, wel iets wat erop lijkt. In ieder geval wel veel hout en snoeiafval in de tuin. Ik zou ook wel een houtkacheltje willen hebben! Toch maar eens op zoek gaan.

  Mooie tip, voorraad voor een maand Cisca!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ik ga ook maar eens een voorraadje aanleggen, ik wil ook gaan voor een maand. Maar dan niet alleen voedsel, dingen als lucifers, batterijen, contant geld enzo, dat lijkt me ook wel belangrijk.
  Bedankt voor je blogje, dit ga ik ook op mij to-do-lijstje zetten!

  BeantwoordenVerwijderen

Hartelijk dank voor je reactie.