vrijdag 11 maart 2011

Vrolijke kliekjes

Iedere dag kijk ik eerst in mijn ijskast wat er eventueel nog over is van een vorige dag. Soms was het zo weinig en wordt het ook wel ter plekke aan de hond gegeven.
Vaak is wel een restje groente of rijst over, wel of niet bewust vast schoongemaakt of gekookt/gewokt voor de dag erna. Daarmee begin ik altijd de maaltijden. Dan kies ik er gewoon nog wat bij. Op die manier wordt er minder weggooid en is er ook altijd meer variatie aan kleuren. Als de groente maar één kleur heeft, is het altijd wel vrolijker om er nog een ander kleurtje bij te doen. Het oog wil ten slotte ook wat. Tenminste mijn oog wel. Een puntpaprika erbij kan vaak ook goed. Deze hoeft niet eens lang in de pan want is heel snel klaar. Of als het geheel te weinig is, een klein blikje of liever een glas met kidney bonen of kikkererwten. (Nu vind ik dat de kikkererwten niet zo snotgaar moeten zijn en daarom prefereer ik die van de reformwinkel. Een tomaat geeft ook weer wat meer kleur.)
 • Een half pakje fetakaas over? Nou dan wordt er een salade gemaakt van sla of andijvie. Of ik maak een macaronischotel, ook lekker met wat feta erdoor.
 • Een portie sperciebonen over ... Kan zowel in rijst, maar ook goed in een koude salade verwerkt worden. Met wat maïs ertussen is het weer een vrolijk geheel.
 • Sla over ... geraspte wortel erbij
 • Geraspte wortel over ... mooie combinatie met rauwe pastinaak of een geraspte biet.
 • Gekookte rijst of pasta kan ook goed bewaard blijven in de vriezer voor een volgende keer.
 • Enz.
En zo is er altijd wel iets wat weer bij wat anders past. Het is dan net of het lekkerder smaakt als het het oog ook streelt :-)

8 opmerkingen:

 1. Ik kook ook met kleur. Gisteren was de preistamppot saai. Ik maakte vlug een wortelsalade er bij.En een hond zorgt zeker,dat alle restjes opgaan.Die van ons lust bijna alles. Groeten Izerina

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Zo gaat het hier ook. rijst vries ik ook altijd in. Nou moet ik eerlijk zeggen dat ik bijna nooit kliekjes heb. Restjes van paprika of wortel en prei vries ik meestal in voor de soep.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wij houden tegenwoordig haast niets over. Maar dat hebben wij wel moeten leren. Vroeger kookten wij teveel, toen de kinderen nog thuiswoonden en daar gingen wij mee door, toen wij met zijn tweëen waren.Er ging veel de vriezer in.

  Nu passen wij ons eten af. En dat gaat heel goed.

  Liefs Frederique

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hallo Marianne,

  Nee bij ons staat ook zelden iets in de koelkast, wat kliekjes aan gaat! Soms wat spaghetti of zo. Maar dat maak ik dan meestal op vrijdag of zo, zodat mijn man dat de dag erna tussen de middag kan eten.

  Fijn weekend, groetjes Thea♥

  Ik weeg meestal alles af.En dan gaat alles op!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hier blijven ook maar weinig restjes over. Rijst bewaar ik meestal voor later die week en spaghetti, bami en nasi gaan in de vriezer. Ik probeer ook om het eten goed af te passen en dat helpt.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik zorg ook wel eens expres voor kliekjes om het mezelf gemakkelijk te maken de volgende dag als ik tot laat moet werken. Dan is het fijn als het eten zo klaar is. Vooral rijst en pasta kook ik meestal dubbel.
  En inderdaad verdwijnt er ook het e.e.a. in de diepvries. Ik heb ook geen zin om vier dagen rijst achter elkaar te eten.
  Maar zo gaat wel alles sneller op in de ijskast en heeft het geen kans om te bederven.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Zoonlief eet niet zo graag rijst. Laatst had ik zelfgemaakte aardappelpuree over. Met een beetje panneermeel heerlijke aardappelkroketjes van gemaakt en hup in de vriezer. Kunnen wij een keer lekker rijst eten en heeft hij iets anders.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Handig Marieke! Kliekjes zijn vaak ook zo lekker een dag later. En in de vriezer kan het natuurlijk ook.

  BeantwoordenVerwijderen

Hartelijk dank voor je reactie.