vrijdag 4 maart 2011

Kringloop boeken

Donderdag laat in de middag ben ik sinds lang geleden weer eens langs de kringloop kunnen gaan. Het viel me op dat het erg druk was voor een doordeweekse dag en dat was nou eigenlijk net de bedoeling van mij om eens rustig te kijken i.p.v. op zaterdag. Helaas wel druk dus. De mensen weten tegenwoordig aardig goed de weg voortaan naar de kringlopen te vinden!

Nu zijn de boeken daar niet duur waar ik ga, 1,20 per boek met harde kaft en 0,80 voor een pocket of een boek met slappe kaft. Hele dunnetjes zelfs maar 0,30. Maaarrrr... heel raar alles wat met handwerken te maken heeft, ligt een verdieping hoger en de prijzen daar zijn vaak nog duurder dan via Marktplaats, digitale tweedehands boekwinkels of rommelmarkten. Ook nog eens met een dikke vette, zwarte stift staat het bedrag met grote letters binnen in het boek of bovenop geschreven. Een ergernis om daar tegenaan te kijken! Onuitwisbaar natuurlijk ook. Dat doe je toch ook niet met je eigen boeken erop schrijven. Dus koop ik ze daar ook niet, zelfs tijdschriften niet zoals de ontbrekende Ariadne's, Anna's of de Steek. Een dun, oud breiboek met slappe verkreukelde kaft bv, helemaal verduimeld, met ezelsoren en scherpe vouwen kost daar maar lieft 5 euro per stuk. Niet te geloven. Zelfs nieuw was het maar 3,50 gulden. Die antiekwaarde heeft het echt niet. Ik begrijp dat dan ook niet. Knutselboeken, historische boeken enz. maar 1,20 en als er iets van handwerken in staat het vijfvoudige! Blijkbaar toch kopers genoeg. In die kringloop koop ik dan ook nooit mijn tweedehands handwerkboeken op die afdeling. Zelfs voor een tweedehandse verkleurd en verroeste haaknaald vragen ze nog 2 euro per stuk. Wie wil daar nou mee haken. Ongelooflijk! Heel het pand is verder spotgoedkoop en de textielafdeling blijkt ineens duurder te zijn dan in de huidige winkels zelf!
Nou snap ik ook weer meteen dat ik er al zo lang niet meer ben geweest :-) We hebben ook nog andere in de buurt die geen verschil in soorten boeken maakt...

Toch heb ik nog twee boekjes op de kop kunnen tikken op de benedenverdieping met slappe kaften:
 1. 101 Huishoudvragen uit 2002 als nieuw (vervelende lay-out en alles in vraagvorm, geen afbeeldingen).
 2. Oma geeft raad uit 1975 in redelijke staat (vormgeving echt uit de jaren zeventig, weinig afbeeldingen).
Ik kwam wel leuke tips weer tegen, maar een deel vind ik eerlijk gezegd ook vergezocht en geeft niet echt advies. Eerst uitproberen, dan geloven, zeg maar.
Toch ga ik weer een deel wat voor mij nuttig is eruit halen en uitproberen. Op die manier kan ik straks misschien wel weer wat nuttige tips geven.

10 opmerkingen:

 1. Soms sta ik ook verbaasd over de prijsverschille binnen dezelfde kringloopwinkel. Het ene spotgoedkoop en het andere veel te duur. Voor mijn gevoel hebben degene die daar werken te weinig kennis op het gebied van prijzen,ook bij de concurent. Groeten Izerina

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat boffen we hier dan met onze winkel. Maar die heeft denk ik een andere insteek. Ze werken voor gehandicapten. Het valt me altijd wel op dat ze geen vaste prijzen hanteren, het is maar net wie er achter de kassa zit. Hoe meer je afneemt hoe goedkoper je uit bent.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hier hetzelfde verhaal hoor! Sommige dingen spotgoedkoop (laatst een mooie tupperw.schaal gekocht, met deksel voor 1,80. En een ouderwetse spijkerbroek voor daar durven ze dan 9,- voor te vragen... Echt niet!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Onze kringloop hanteert ook vrij hoge prijzen, en dan gaat de lol er wel af vind ik. Boeken koop ik er eigenlijk zelden. Alleen zo nu en dan van Simon Carmiggelt.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hier in de buurt hebben we 3 kringloopwinkels. 't Is heel verschillend hoe die prijzen. Bij de één heb je soms een koopje (zie m'n blogje "yes") en bij de ander betaal je de hoofdprijs. Maar toch ga ik regelmatig even langs, je weet maar nooit... Fijn weekend!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wat raar dat ze zoveel geld voor handwerkspullen vragen, dan is de aardigheid er ook snel vanaf.

  Hier bij de kringloop zijn de prijzen gelukkig wel schappelijk. Ik was er afgelopen dinsdag en toen was het er ook best wel druk.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wat aso om zoveel te vragen, bij de kringloop hier in de buurt kosten al de handwerkbladen 30cent en boeken vaak niet meer dan 1 euro.

  Groeten Herma

  BeantwoordenVerwijderen
 8. ik denk dat er zon groot prijsverschil is door dat er een verschil is tussen particuliere kringloopwinkels,waar er steeds meer van komen of het feit of het een kringloopwinkel is die met subsidie van bij de gemeente werkt.een particuliere kringloop heeft toch met andere kosten te maken dan een die gesubsidieerd word.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Bij een andere kringloop waren jaren en jaren alle boeken vrij hoog in prijs. Er komt een andere vrijwilliger werken en ze krijgen ineens wel normale lage prijzen. Het is dus ook nog eens wie de prijs bepaalt van belang.
  Het is dus altijd belangrijk verder te kijken dan één kringloop. Je loopt wel het risico dat iets snel weg is.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Dat is echt maf, dat ze speciaal handwerkboeken duurden maken. Dat is bij onze kringloop gelukkig nog niet zo. Daar is geen enkel boek duurder dan 2 euro, maar dan wel alleen de heel dikke boeken. Dunnere boeken zijn standaard 1 euro of minder.

  groetjes Jodie

  BeantwoordenVerwijderen

Hartelijk dank voor je reactie.