zaterdag 12 maart 2011

Van geschiedenis zou je moeten leren

Met het wakker worden, hoorde ik op het nieuws over de tsunami van Japan. Ook dat er een kerncentrale was gaan branden. Ik hou mijn hart vast ... Dit is allemaal vreselijk en mijn gedachten gingen direct weer uit naar 25 jaar geleden toen er een ongeluk gebeurde in Tjernobyl ook met een kerncentrale. Ik weet het nog goed, want een week later werd mijn dochter geboren. Er werd zelfs met een overdrijvende radioactieve wolk aangeraden om het wasgoed wat buiten hing te drogen (ik gebruikte gewone luiers voor mijn dochter i.p.v. pampers) weer opnieuw te wassen. Ook de melk werd afgeraden vanwege de neerslag op de weilanden. (Gelukkig gaf ik maandenlang borstvoeding en dronk zelf geen melk.)
Er was veel protest tegen een nieuwe kerncentrale hier in Europa en zo ook in Nederland. Veel protesten en acties om maar vooral naar alternatieve vormen van energie te gaan zoeken, maar geen nieuwe kerncentrales. Veel alternatieven werden uitgeprobeerd, zowel succesvolle als mindere. Maar de mensheid was tevreden zo'n akelig ding zou er niet meer komen (dachten we). Men had gezien wat een ongeluk met een kerncentrale teweeg kon brengen. Veel misgeboorten en veel ziekten naderhand van de mensen die ongelukkigerwijs daar in de buurt woonden.

Toch wordt er tegenwoordig weer gesproken over een nieuwe kerncentrale net of dat de gewoonste zaak van de wereld is. Geen protesten of acties nu. Niemand hoor of zie je klagen op tv. Ik sta nog steeds verwonderd hierover. Het lijkt alleen nog maar te gaan om de keuze waar die moet komen te staan. Echt ongelooflijk! Hebben ze dan echt niet geleerd van het voorval van 25 jaar geleden? Een ongelukje zit in een klein hoekje! Je zal maar net in de buurt wonen van zo'n centrale! Hoe je het ook kan afschermen, een natuurramp kan sterker zijn dan de mens. Dat zie je ook nu weer. Teveel belanghebbenden zeker weer met aandelen en een politiek spel?

En dan zitten ze maar reclame te maken over 'groene' stroom! Het komt anders allemaal door dezelfde buizen binnen! Hoezo groene stroom? Groen knopje indrukken en rood knopje uitschakelen? Valt onder de categorie sprookjes dus. Dat je daarvoor moet kiezen. Geef het gewoon en draai het om, dan hoeft er ook geen reclame voor gemaakt te worden.

Ik ben erg benieuwd hoe dit zal aflopen in Japan. De beelden liegen er bepaald niet om. Triest.

7 opmerkingen:

 1. Die verwondering,die jij beschrijft heb ik ook. Weinig protesten tegen een tweede kerncentrale.Ik heb er helaas de gezondheid niet meer om te demonsreren. En zal moeten accepteren,dat er straks twee op een paar kilometer afstand staan. Groeten Izerina

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Goedemorgen,
  Wat een leuke blog zeg. Ik ben net volger geworden. Zou ik in je bloglist mogen staan met mijn blog? http://boekenstek.blogspot.com/ Uiteraard voeg ik je dan toe in mijn bloglist.
  Ik hoor het graag. Groeten, Pleun

  BeantwoordenVerwijderen
 3. OOk ik moet vaak aan dat jaar denken.
  Zelf kreeg ik een miskraam een aantal weken later.
  We hoorden té laat waar we op moesten letten.

  Nu zit mijn zoon op de laboratorium school en ik krijg alle waarschuwingen en analises al voor het ontbijt van hem te horen.

  Ja er zou al geleerd moeten zijn, mens ('t kapitaal) is hardleers !!

  MM

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hier en daar zie je gelukkig toch weer protesten. Je schrikt van een plaatje op internet hoeveel er al wel niet staan in Europa!

  BeantwoordenVerwijderen

Hartelijk dank voor je reactie.