Vandaag (zaterdag) helemaal weer in de sfeer van het zelf maken van kleding, door mijn bezoekje aan het Stoffenspektakel. Vroeger maakte ik veel meer kleding voor mezelf dan tegenwoordig, omdat één blik in de spiegel me de moed een beetje ontneemt als ik de extra's kilo's zie in tegenstelling met die van vroeger. Je ontkomt er niet aan dat je uiterlijk ouder wordt en dat je je anders gaat kleden. Niet in de sjieke sfeer voor mij, wat onmogelijk is met een stelletje huisdieren en een tuin, maar ook omdat ik me daar niet lekker in voel om in te paraderen. Ik ben meer van de praktische en aangename kleding met een vleugje modern en met rustige stofjes. Ik moet ermee op de fiets kunnen zitten is o.a. een voorwaarde. Broeken moeten mee kunnen geven dus niet van stugge stof zijn.
In het verleden leek het me wel leuk om patroontekenen in de avonduren te gaan leren, tegelijkertijd met de ontwerpen ook die kleding te maken. De manier van kleding maken. vond ik echter veel te omslachtig omdat ik al jaren me dat zelf had aangeleerd en daar deed ik niet aan mee (doorlussen, hoe verzinnen ze het, voor mij totaal overbodige rompslomp) dus wierp me alleen op het patroontekenen. Die cursus werd per maand betaald en het zou ongeveer een jaar duren van een les per week. Ik was de enige die patroontekenen volgde, de rest daar had gewone naailes. Echter na drie maanden had ik het hele boek doorgewerkt en hield het voor gezien. Dat certificaat interesseerde me niet, alleen het kunnen tekenen van patronen. De eerste twee weken had ik wat hulp en advies nodig, maar daarna heb ik alle hoofdstukken zelf doorgewerkt in mijn eentje. Ik had het door en kon het en ben er verder mee gestopt ten het boek uit was. Het spreekt voor zich als je naar de plaatjes kijkt hoe je voor jezelf een patroon moet tekenen namelijk. Naailes zelf had ik niet nodig.
Af en toe maak ik een basispatroon, waar je alle patronen verder mee kunt maken. Handiger is echter een Knip of Burda kopen en daar een bestaand kledingstuk opleggen zodat je ziet waar iets te veel of te weinig stof zit. Dat pas ik aan op het patroon. Of wat ik al eerder aangaf van een lekker zittend kledingstuk wat versleten is, uit elkaar halen (tornen) en dat gebruiken als patroon.
Ik zag wel een handig lineaalsetje à 20 euro op het Stoffenspektakel om halzen mooi te kunnen tekenen en beleggen, mooi en ook buigzaam, maar zoiets is ook gemakkelijk zelf te maken van karton denk ik zo. Ik heb dat altijd zo los uit het vuistje getekend met een centimeter ernaast wat ook goed ging. Ze vlogen wel als warme broodjes over de toonbank. Dan denk ik hoe vaak heb je dat nu nodig? Op een modeschool kan dat handig zijn als je er dagelijks of wekelijks gebruik van maakt, maar voor een hobby gebruik je dat veel te weinig.
Ik heb er vroeger wel over gedacht om patroontekenen te leren, maar had eigenlijk geen zin om ermee te beginnen en daarom is het er ook nooit van gekomen. Soms wel jammer, maar ach met de tijdschriften red ik me ook wel. Ik kan bestaande patronen aanpassen en dan kom je ook al een heel eind, vind ik.
BeantwoordenVerwijderenVroeger maakte ik veel meer dan nu. Vooral voor de kinderen heb ik erg veel genaaid.
Ooit heb ik geleerd een patroon aan te passen. Meer niet. Maar tegenwoordig maak ik vrijwel niets meer zelf. Groeten Izerina
BeantwoordenVerwijderenIk ben er ook ooit eens aan begonnen. het koste me een hoop geld, en uiteindelijk heb ik weinig tot niks geleerd!
BeantwoordenVerwijderenDus doe ik het weer op mijn eigen manier. Ik heb een abbo. op de knip,en de rest pas ik zelf wel aan! Gaat prima en je kunt veel doen met een patroon.
Ik werk ook gewoon met de centimeter er langs hoor!
Voor broeken gebruik ik altijd stof met stretch in, dat geeft mee, en zit lekker!
Groetjes Thea♥
Gewoon lekker op je eigen manier doen, dat werkt altijd het beste.
BeantwoordenVerwijderenIk maak d elaatste jaren ook veel minder dan vroeger. Vooral kinderkleding veel gemaakt. Maar dat opnemen van kleding weer zelf gaan maken hoort een beetje bij het opmaken van voorraad o.a.