maandag 14 maart 2011

Hier word ik ook niet vrolijk van

Vrijdagavond heb ik gekeken naar het programma van de Vara over de bijensterfte. Ik vind bijen namelijk helemaal niet eng, zelfs heel leuk om naar te kijken als de kiwibloesem hier in volle bloei staat. Dan is er een gezoem van jewelste hier op de plaats en een bedelmende geur van kiwibloesem. De bijen hebben nergens anders interesse voor dan voor de bloesem, dus gevaar is er helemaal niet. Ik zit gewoon onder de kiwi en kijk genietend toe. Zelfs heel dichtbij omdat ik het zo leuk vind om te zien dat de bijen echt 'mandjes' aan de zijkanten van lichaampjes hebben gevuld. Het is dan juist de kick om die volle mandjes te zien orn te fotograferen, want ze zitten niet echt stil.

Als er daarom weer iets meer bekend is over de bijensterfte wil ik dat natuurijk wel weten. Zo ook dus afgelopen vrijdag en volgens mij komt er ook een herhaling van. Het is namelijk dieptriest dat Nederland, lees regering, bepaalde pesticiden toelaat aan de hand van één hoogleraar van de universiteit, die beweert dat de bijensterfte komt door parasieten en niet door de pesticiden. Datzelfde onderzoeksinstituut krijgt opdrachten van de pharmacie. De Vara laat ook andere deskundigen aan het woord en dan begin je wel aardig te twijfelen aan die eerste woorden. Sterker nog, ik geloof eerder de andere deskundigen! Al kan het natuurlijk ook aan beide liggen, parasieten en pesticiden. Nederland is zelfs het enige land dat van dat gif zoveel toestaat. Maar ja er is dan ook 720 miljoen euro mee gemoeid.

Maar wat ik dan tevens hoor, is dat alle zaden ondergedompeld worden in pesticiden, zo ook o.a. zonnebloemen. Als die gaan bloeien en de bijen komen er op af, dan nemen ze dat gif tegen ongedierte mee naar korven en weg populatie bijen. Bijen zijn juist zo belangrijk voor bestuivingen. Moeten we straks alles met een kwastje zelf gaan bestuiven soms? Wat blijft erover in de vruchtzetting van dat gif en wat krijgen we daarvan binnen? Tijdens de bloei wordt er weer gespoten en voila daarna onze gezonde zonnebloemolie, een en al gezondheid toch!? Iets om over na te denken! (Ik neem altijd olijfolie, maar wie zegt me dat het daar niet hetzelfde gaat?)

Daar zit ik nu met mijn mooie voorraadje aan goedkope zaaizaden, waaronder ook de reuze zonnebloem. Dat staat nooit op de zakjes dat zaden zijn voorbehandeld met pesticiden! Dat is niet mijn bedoeling van zelf zaaien en uitplanten om meteen de bijen op te ruimen! Ik denk er nog even over na wat ik ermee doe, want dit is absoluut niet wat ik voor ogen heb. Hier word ik echt niet vroijk van. Ik wil nu eigenlijk alleen nog maar biologische zaden zonder gif!

Goed dat de Vara dit aan het licht heeft gebracht! We worden toch echt overal mee bedonderd als we zelf niet beter uitkijken!

8 opmerkingen:

 1. Ik heb het ook gezien en was ook behoorlijk verbijsterd over de kortzichtigheid waarmee het onderzoek naar bijensterfte wordt gedaan. En vooral de beinvloedbaarheid van de onderzoekers. Maar ja, uiteindelijk is de overheid de boosdoener want die vertikken het om meer geld aan universiteiten te geven voor echt onafhankelijk onderzoek. En zo heeft het bedrijfsleven de overheid waar ze willen, op hun knieen!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik heb het niet gezien maar als er geld mee gemoeid is dan weet je het wel. Dan worden mensen aasgieren. Zelf geloof ik ook nog niet zo in die biologische dingen daar is ook veel geld mee gemoeid.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Het programma staat op de harde schijf. Ik moet nog kijken. Doodeng vind ik het. Wie zorgt straks voor de bestuiving,als er geen bijen meer zijn? Groeten Izerina

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik heb het niet gezien.
  Moet zeggen ben niet dol op bijen maar ook die beestjes moeten er zijn anders gaat al de natuurlijke bestuiving om zeep.

  Groeten Herma

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Dat klinkt niet zo best zeg! Ik heb het niet gezien.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Als de bijen verdwijnen wordt dat een ecologische ramp. Bijen zijn namelijk zo verschrikkleijk belangrijk. Zonder bijen geen bestuiving en zonder bestuiving geen groentes en fruit. Het wordt tijd dat al die deskundigen en de rest van de wereld eens goed wakker geschud worden.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Over olijfolie gesproken...ook daar word je niet vrolijk van. Kijk maar eens naar dit bericht op deze blog van eetschrijver:

  http://eetschrijven.blogspot.com/2011/02/knoeiolie.html

  BeantwoordenVerwijderen
 8. We weten het allemaal dat het erg is. Alleen ik zie nog geen verbetering. Als er oplossingen aangedragen worden wat het kan zijn, wordt het jammer genoeg niet uitgeprobeerd (vanwege geld) door iets te verbieden, maar gaan ze gewoon door.

  Bedankt voor de url Ingrid! Had dit nog niet eerder gelezen! Weer iets waar we op moeten letten. Hopelijk is die van de reform wel ok,

  BeantwoordenVerwijderen

Hartelijk dank voor je reactie.