maandag 8 november 2010

Verkeerde zuinigheid?

Ooit ging er een programma bij Oprah over het gebruiken van oude handdoeken terwijl de mooie nieuwe in de linnenkast bleven liggen.
Dit verschijnsel herken ik ook maar al te goed van diverse producten. Vooral vandaag (dus gisteren voor de lezers) realiseerde ik me maar weer eens al te goed dat ik de koffiemokken van zo'n vijftien jaar geleden momenteel gebruik en die toen alleen maar voor mooi in de kast stonden te staan tot de oude op waren. Eigenlijk zou ik dat niet moeten doen en de nieuwste regelmatig moeten gebruiken. Dat nam ik me ook ooit voor en prompt breekt er een die ik niet meer kan vervangen. Ik betrap me erop dat ik weer de oude ben gaan gebruiken en steeds met een steels oog achterin de kast kijk naar die mooie PiP-kleurtjes.
Nu gebruik ik dus de mooie van vijftien jaar geleden. Maar mijn smaak verandert ook en ik vind ze helemaal niet meer zo geweldig. Zou dit dan toch verkeerde zuinigheid zijn! Want als ik over een tijd mijn mooie PiPjes van nu ga gebruiken zijn ze wellicht al weer lang uit te mode en heb ik alweer nieuwe staan voor weer later. Ik ben benieuwd of anderen dit ook zo ervaren...

Update: Met kleding doe ik dat overigens nooit, alleen met linnengoed en serviesgoed.

6 opmerkingen:

 1. Ik ben daar een heel goed voorbeeld van. Ik had een keer een mooi servies gekocht. Ik wilde het niet gebruiken. Het stond in een houten servieskast te pronken. Een paar jaar!

  Uiteindelijk wilde ik het toch gaan gebruiken, maar het rook zo muf. De geur van het hout kreeg ik er niet uit. Ik heb alles noodgedwongen weggegooid!

  Liefs Frederique

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Nee hoor daar heb ik geen last van. wat ik heb gebruik ik ook. En als ze kapot zijn nou en!!!! dan komt er teminste weer eens wat anders

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik gebruik meteen wat ik nieuw koop. Trek gerust mijn mooiste kleding aan naar mijn werk.(Kan natuurlijk niet als je bouwvakker bent;-)) Wat ik wel heb is dat ik niks nieuws koop als het oude nog goed is. Op zich natuurlijk een prima streven om veel afval tegen te gaan. Ik zou alleen best nieuwe mokken willen maar ja de oude doen het nog dus... Soms ben ik te zuinig voor mezelf.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik heb het vooral met kleding voor de kinderen. Dan wil ik het voor speciale gelegenheden houden en dan hebben ze het dus achteraf gezien maar een paar keer aangehad en zijn ze er al weer uitgegroeid!
  Heb het niet met servies, maar ik heb dan ook geen servies voor de mooi. We hebben ooit eens, 7 jaar geleden een aantal borden/schalen/kommen ed aangeschaft en niks nieuws meer gekocht. Via kerstpakketten is er toch het een en ander bijgekomen.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik ben wel zo opgevoed. Met "zondagse kleren en schoenen".Maar gebruik mijn aankopen meteen.Hoewel ik meestal met één stel kleding wat zuiniger ben. groeten Izerina

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik denk dat ik het van thuis heb meegekregen met serviesgoed en linnengoed. Altjd eerst het oude opgebruiken. Dat houdt nu in dat ik het uitzet aan handdoeken van mijn moeder nu aan het opmaken ben: witte handdoeken en subtiele blauwe ruiten om de 8 cm. Ze zijn mooier dan mijn eigen handdoeken :-)

  BeantwoordenVerwijderen

Hartelijk dank voor je reactie.