zondag 14 november 2010

Kerstkaarten

Ook al duurt het nog even voor er weer kerstkaarten worden verstuurd, zowel per post als digitaal, wijd ik mijn blogje toch over het onderwerp kerstkaarten. Ze liggen inmiddels ook in de winkels. Op mijn werk zit ik ook al in de sfeer van kerst en gisteren ontving ik zelfs met tanken al een paarse kerstbal cadeau.
Ik verstuur al jaren bewust bijna geen kerstkaarten meer (ook amper digitale al zijn die gratis) en dan krijg je er natuurlijk zelf ook steeds minder wat dan ook ergens (sssttttt...zeg het heel zachtjes) mijn bedoeling is. Als uitzondering stuur ik wel altijd een kaartje aan een oude mevrouw van diep in de 80. Ze verstuurt ze niet per post, maar komt ze nog altijd zelf brengen op haar zwarte omafiets om kerstpostzegels uit te sparen! (Geweldig toch he.)
Als kind vond ik dat altijd wel leuk dat sturen en ontvangen van kaarten, maar naarmate ik ouder werd en zelf betaalde, vond ik het toch best wel prijzig worden en ging er veel tijd inzitten. Ik stuur al jaren daarom nu alleen nog maar terug en dan verwatert het natuurlijk ook hard.
Ik heb nog een levenslange voorraad aan kerstkaarten liggen (vaak gekocht begin januari als ze spotgoedkoop waren) en hoop daarom ook maar dat ik nooit dezelfde verstuur/bezorg aan dezelfde personen. Er is ook nog een periode geweest dat ik ze altijd zelf maakte. Er komen er steeds maar bij die je weer ergens cadeau bij krijgt. Altijd handig voor het geval dat.
Vind jij het leuk om veel kaarten te versturen of te ontvangen of heb je het ook afgebouwd?

7 opmerkingen:

 1. Ik stuur ook al jaren gen kaarten meer. Daarvoor bracht ik ze ook altijd zoveel mogelijk zelf weg. En het verbaast mij ieder jaar weer dat ik gewoon nog heel veel kaarten krijg.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik heb een jaar geen kaarten gestuurd. Dat werd me niet in dank afgenomen. Nu stuur ik zoveel mogelijk mails. En maak de rest van de kaarten van oude van vorig jaar.Een likje verf,een stukje oude kaart. En dan een nieuwe combinatie maken. Daar werd ook eerst lacherig over gedaan. Nu begrijpen de mensen de motieven achter mijn recyclen. Groeten IZerina

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik stuur elk jaar naar alle mensen die ik liefheb een kaart. Het is vaak het enige kaartje per jaar dat ik verstuur. Ik zet ook op elk kaartje een persoonlijk tekstje. Ik vind namelijk dat als je er alleen maar groetjes op zet, dat dan de extra waarde van een kerstkaart nihil is. Ik maak er echt een beetje werk van. Van een aantal mensen hoorde ik dat ik de enige ben die dat doet en dat het gewaardeerd wordt. Bij de oudere mensen laat ik een tekening maken door de kinderen en die voeg ik eraan toe. Oké niet echt geld-spaarderig, maar wel heel persoonlijk en oprecht. Ik vind het ook niet erg als ik er geen een terugkrijg. Geven moet ook echt geven zijn, zonder verwachtingen.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Sommigen blijven inderdaad toch sturen ook al stuur je niets. Dan heb ik nog een schuldgevoel ook :-)

  Dat zelf maken met andere kaarten van jaren daarvoor, heb ik ook gedaan :-) Een mooie manier om te recyclen toch.

  Voor iedereen is dat andere beleving en beslissing om ze te versturen of niet. Als je dit graag doet, dan vooral blijven doen.
  Zelf doe ik het niet graag, dat moeten anderen dat ook respecteren dat ik het liever oversla.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik verstuur een kaartje aan mijn ouders en mijn zusjes en schrijf er dan ook iets persoonlijks op ..en oja mijn tante (die maar 3 jaar ouder is dan ikke).Zij wonen allen ruim 200 kilometer verderop ....
  En ieder jaar misschien 2 of 3 extra kaarten aan mensen die wel een mooi berichtje kunnen gebruiken omdat ze door een bepaalde periode in hun leven gaan ...soms dan zelfs met ene klein pakketje erbij ...

  Ik heb idd ook een voorraad voor jaren nog ..

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik verstuur elk jaar ongeveer 90 kaarten, die ik zelf maak. Elk jaar weer een ander idee. Veel mensen waarderen het en kijken er naar uit. "Wat heeft Sas dit jaar weer verzonnen?".
  Ideeën en materialen verzamel ik in de loop van het jaar. Door kien inkopen kom ik meestal niet boven de 100 euro uit. Maar ja, dan komen er natuurlijk wel de (kerst-)postzegels nog bij...
  Waarom zoveel? Het is vaak de enige draad die mij verbindt met mensen die ik niet uit mijn leven wil zien verdwijnen: oude schoolvriendinnen, ex-collega's, neven en nichten. Van de meesten krijg ik overigens ook weer een kaart retour.
  Maar vooral vind ik het zelf erg leuk om te doen. Een hobby mag wat kosten, toch?

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Als het aanvoelt als een hobby en je onderhoudt daarmee je kennissen- en vriendenkring hoor je mij niet zeggen om te bezuinigen daarop hoor :-) Ik spendeer weer geld ergens anders aan wat anderen weer absoluut niet doen.

  Voor mijzelf voelt het persoonlijk wel als een bezuiniging om het juist niet te doen, spaart kaarten en postzegels uit plus een heleboel energie en tijd. Laatste is denk ik voor mij nog wel het belangrijkste momenteel.

  Er zijn momenteel ook andere social media om contacten te onderhouden. Dan vind ik mailen voor mij persoonlijker doeltreffender.
  Ik zet tegen die tijd wel een kerstkaartje op mijn blog voor iedereen en klaar ben ik, snel en goedkoop dus :-)

  BeantwoordenVerwijderen

Hartelijk dank voor je reactie.