zaterdag 20 november 2010

Anti-vlooienmiddel

Vreemde tijd van het jaar, maar onze hond (husky) had in oktober ineens vlooien, niet te geloven zo laat in het jaar! Zelfs bij een kat draaide ik er nog een teek uit. Komt vast door die rare temperaturen. De hond heeft zo'n dikke vacht dat de vlooien zich lekker nestelden in zijn warme bontje. Het snel gehaalde anti-vlooienmiddel van de dierenarts hielp totaal niet, ook niet na een herhaling na twee weken. Het bleek dat de vlooien resistent waren tegen het middel. Ondertussen met een klein kammetje ze er dan maar uit proberen te peuteren, wat bij zo'n dikke vacht eigenlijk onmogelijk is. Nou dan weer snel een ander duur middel moeten kopen in de hoop dat dat wel werkte. Je wil immers dat een huisdier zo snel mogelijk daar vanaf is toch. Echter zelfde reden, geen resultaat, weer resistent. Daar sta je dan met je goede bedoelingen om te helpen! Bovendien staat op de verpakking dat je na 4 weken al een andere pipet in nek en eentje bij staart moet geven. Kassa! Nou dat is dan samen steeds meer dan 20 euro die 2 pipetjes. Een beetje idioot toch? En het helpt niet eens! Je geeft toch een behoorlijk kapitaal uit. Hierop zit geen garantie helaas...

Na wat speurwerk op internet kwam ik bij honden en vlooien Tea Tree uit en knoflookpillen. Knoflook hielp niet. Of ik had misschien geen geduld en moet je dat langer volhouden. Dan maar aan de Tee Trea. Altijd goed om er eentje in voorraad te hebben. Een druppeltje in de nek en bij de staart. Al denk ik dat zo'n druppeltje alleen maar de haren raakt in zijn dichte vacht. Het moet wel om de paar dagen gegeven worden. En wat denk je? Ik zie de hond niet meer krabben! Ik heb dit maar twee weken volgehouden en met direct resultaat! Mooie en goedkope oplossing dus! Al die chemische troep staat me toch tegen; je wordt er niet goed van als je het per ongeluk inademt. Voordeel hiervan is ook nog dat de dieren niet gaan knipperen met hun ogen zoals met dat chemische spul.
Bij de volgende 'explosie' ga ik niet meer richting dierenarts! Even een dure les geweest deze maand, maar de volgende keer is het beslist goedkoper! 
Ik ga echter toch weer op zoek naar een ander middel (zie beslist onderstaande info)!

Update 21/11/10
LET OP: Op de folder van Chi staat dat TEE TREA geschikt is voor huisdieren van 3 kilo lichaamsgewicht. Dat staat echter fout op de folder! Het is namelijk NIET GESCHIKT voor KATTEN! Zij likken het op en kunnen daar heel erg veel last van ondervinden! Zie via Google: Tee Trea en Katten.
Maar ook voor honden, las ik weer ergens anders, is het beter altijd een verdunde 1/5 hoeveelheid van etherisch oliën te geven, vermengd met een andere olie bv Jojobaolie.

7 opmerkingen:

 1. Dit ga ik ook de volgende keer proberen. Bij een vorige hond,die niet zo snel vlooien had was een druppeltje lavendelolie in de mand al voldoende. Groeten Izerina

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dat heb ik ook in huis lavendelolie. Goede tip zeg! Wist niet dat dat ook helpt! Die geur vind ik zelfs veel lekkerder nog!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik heb tea tree oil in huis en het leek mij n.a.v. je blog een goed idee voor mijn katten, maar ik heb wel nog even gegoogled en voor katten blijkt het gevaarlijk! Misschien ook voor de andere lezers een nuttige kanttekening.

  Groetjes Jacq.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Bedankt Jacq! Ik ben gewend dat middelen voor honden niet geschikt zijn bij katten, dat staat op iedere verpakking.
  Ik had alleen iets gezocht voor vlooien en honden en dat klonk wel positief. Bij katten was het nu niet nodig, maar ik schrok wel van de info die ik bij katten las! Dus nogmaals bedankt! Ik heb direct het artikel zelf aangepast!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat ook heel goed schijnt te helpen, alleen niet altijd écht handig. Strooi in de hondenmand/bench een handje as uit de houtkachel. Het schijnt heel goed te helpen tegen vlooien en dergelijke. Ook voor kippenluis helpt het goed. Gewoon over de vloer, tussen het andere strooisel wat houtas strooien. Blijkbaar stikt het ongedierte hierdoor. Misschien dat het ook werkt als je je honden/katten "wast" met houtas, gewoon goed inmasseren en na een tijdje weer uitborstelen.
  gr. Cieltje

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Bedankt Cielje! In die richting zat ik ook al te denken toen ik iets las over biologisch en ecologisch tuinieren. Nu heb ik geen houtkachel, maar wel genoeg hout in de tuin, dus zal ik het eens in de een houtkorf gaan uitproberen. Het is zeker de moeite waar.
  Momenteel ben ik bezig met iedere dag een knoflookpil te geven. Het is nu wel echt een heel stuk verminderd of zelfs helemaal weg. Maar mocht het erger worden, ga ik je tip eens uitproberen!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik kan je het volgende boek aanraden. Je kan ook veel informatie vinden bij silverlinde.com.
  Essentiele olien voor honden en paarden | Margriet Dudok van Heel

  BeantwoordenVerwijderen

Hartelijk dank voor je reactie.