dinsdag 23 november 2010

Kaas snijden

Als ik mijn moeders manier had gevolgd dan had ik kaas altijd met een scherp mes gesneden van een paar milimeter dik. Omdat ze altijd de goedkoopste kocht, vond ik die kaas niet eens lekker. Ik ging daarom al snel over op een kaasschaaf toen ik op mezelf ging wonen en doe dat tot op de dag van vandaag nog steeds. Hele kilostukken werkte mijn moeder in haar eentje weg. Achteraf gezien erg ongezond, maar ze snoepte nooit, dronk niet en dit was haar enige zonde. Ze vond dit nog lekkerder dan een gebakje vertelde ze me vaak als ze in zo'n dikke boterham hapte. Je zag haar ervan genieten. Achteraf vraag ik me wel af of dit er ook mee te maken heeft gehad dat ze aan een hartaanval is overleden op 66-jarige leeftijd (juist vandaag, nu 17 jaar geleden, dit is een memorial day voor me...). Maar zo dik was ze niet al zie je natuurlijk niet wat er zich aan de binnenkant allemaal afspeelde. De aderen nemen zo natuurlijk veel vetten op, verkalken. Maar aan de andere kant had ze haar eerste hartaanval al gehad toen ze 17 was van ondervoeding in de oorlog. Hierop zal ik wel nooit antwoord krijgen.

Ik had het echter ook over kaas met de kaasschaaf snijden. Dat is een stuk goedkoper dan voorgesneden plakjes kopen. Uit nood en haast koop ik de gesneden plakjes maar heel soms of als ze in de reclame zijn. Toch heb ik zo tegenwoordig mijn twijfels of ik kaas eet of naar kaas ruikend iets wat lijkt op kaas van chemische samenstelling. Dat wordt tegenwoordig veel gebruikt in allerlei producten omdat het smeltpunt beter te regelen zou zijn, heb ik gelezen. In veel kant-en-klaarpizza's zou dat gebruikt worden. Maar ik wil gewone, eerlijke echte kaas en kom dan weer natuurlijk bij mijn Natuurwinkel uit, die gelukkig ook vaak reclames heeft van een of andere biologische kaasboer uit de buurt. Op deze manier krijg ik als vegetariër mijn B12 ook genoeg binnen. Netjes plakjes snijden met de kaasschaaf en het blijft betaalbaar. Geen reclame, dan geen kaas en overschakelen op een ander beleg.

4 opmerkingen:

 1. 5 min voor ik dit lees,vraagt mijn man "waar heb je deze kaas gekocht,hij is niet lekker". Inderdaad een rare smaak. Het was een aanbieding bij een kaaswinkel. Ik ben het helemaal met je eens.Geen andere kaas meer nemen,gewoon biologische kopen. Helaas doe ik als je moeder,een dikke plak op mijn boterham (eentje per dag). Groeten Izerina

  BeantwoordenVerwijderen
 2. heb net kaas bij ons in de boerderijwinkel gekocht, een stuk jong belegen en een stuk met knoflook en paprika, heerlijk, ik ga het ook niet meer uitproberen bij een ander, goedkoper maar uiteindelijk niet lekker, sterkte met je memorial day, zal niet meevallen je moeder te moeten missen, liefs marion

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoi Marianne,

  Sterkte op deze speciale dag. Je moeder had wel een beetje gelijk hoor, kaas met een mes gesneden is extra lekker. Maar dan wel "echte kaas" natuurlijk. Misschien mag je vandaag de kaasschaaf een dagje laten liggen.

  liefs
  Jacq.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Kaas los uit het vuistje eten vind ik wel lekker als het wat dikker is, maar niet op mijn brood.
  Binnenkort maar eens zelf naar de kaasboerdeij hier in de buurt gaan, misschien zijn ze daar goedkoper dan in de winkel. Scheelt weer tussenverkoop.

  BeantwoordenVerwijderen

Hartelijk dank voor je reactie.