vrijdag 5 november 2010

Kersenperikelen

Er schoot me onlangs weer een verhaal te binnen dat een aantal jaren alweer geleden is gebeurd. Bij mijn buren stond een huizenhoge kersenboom. Echt prachtig om te zien als deze bloesem droeg. Echter als de kersen begonnen te kleuren, hing de buurman altijd van die zilverkleurige dingen in de boom  en netten aan de onderste takken om de vogels weg te jagen. Hij schoot regelmatig met zijn geweer en ooit kwam zo'n kogeltje precies tussen mijn dochter en mij, in onze eigen tuin! Bij navraag bij de politie mocht hij dat niet eens gebruiken en wat ons was overkomen, bleek ze ook niet te interesseren! We moesten voor de veiligheid maar gewoon binnenblijven! Ik moest ook maar even zelf doorgeven bij de buren dat ik hier niet van was gediend dat de kogels regelmatig door mijn tuin gierden! Te absurd gewoon voor woorden!

Een jaar of tien geleden jaar hing er geen geglitter meer, maar ineens wel dode vogels, vooral merels geloof ik, ondersteboven aan hun pootjes aan de takken die van te voren eerst in de tuin werden afgeschoten! Het was zo’n onsmakelijk gezicht die rottende vogels daar te zien hangen! Mijn dochter was nog klein en haar slaapkamerraam keek precies op die boom die ongeveer zo’n 8 meter verder stond. Ze kwam steeds huilend naar me toe. Toen ik aan de buren vroeg waarom ze dat deden, zeiden ze dat ze dat in Frankrijk ook doen om vogels te verjagen; dat omdat ze bijna zelf geen kersen konden plukken, de vogels waren hun steeds voor. Wat een barbaarse vertoning en een middeleeuwse methode! Getver! Ook dat jaar hadden ze natuurlijk weer bijna geen kersen ondanks deze onsmakelijke vertoning. De jaren oude kersenboom werd na dat jaar vervolgens omgehakt, ongeacht de prachtige kersenbloesem ieder jaar. Alleen dat was het genieten waard! Ergens houd ik er niet van dat gezonde bomen worden omgehakt, maar in dit geval was het voor kleine kinderogen wel beter en voor mijzelf! Ook was het voor de vogels hier beter, want ik hoorde gelukkig nooit meer schieten. Wij konden weer veilig door de tuin lopen.
Consuminderen ten koste van vogelleed, maar ook kinderleed hoeft voor mij ook echt niet. Dan kunnen ze beter een kilootje kersen in de winkel gaan kopen!

6 opmerkingen:

 1. WAt een triest verhaal. Ik heb ook een net over mijn bessenstruik.Nadat er een keer een vogeltje in verstrikt zat,controleer ik een paar keer per dag. Zit er eentje in,dat kan ik hem losknippen. De braam,vlier en druif heeft zoveel fruit,dat deel ik met de vogels.Groeten Izerina

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ja, een net was zeker te veel moeite. Onze kersenbomen (we hebben er twee) zijn leeg voordat we er erg in hebben. We delen met onze tuinbewoners en genieten daar net zo van (soms zelfs meer) dan van het eten van die enkele kers.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoi consuminderen met Marianne

  Je kent mij. Kom je eens langs?

  Frederique

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Nu haalt zoiets de krant als een buurman met een buks schiet door de tuin van de buren.

  Het idee dat ik eekhoornjes zou wegjagen voor wat walnoten. Ik vind het veel te leuk dat ze in mijn tuin komen juist. Het is tenslotte geen noodzaak om in leven te blijven dus de dieren en vogels mogen gerust in mijn tuin wat komen plunderen. Ze eten ook genoeg insecten en dat vind ik prima!

  BeantwoordenVerwijderen

Hartelijk dank voor je reactie.