donderdag 18 november 2010

Niet lijnen en toch afvallen met afkicken msg

Vanaf de zomervakantie ben ik gaan consuminderen en eet in feite bijna hetzelfde. Toch ben ik 5 kilo afgevallen door een experimentje wat me heel goed bevalt en waar ik ook mee doorga! Ik volg helemaal geen dieet. Wat doe ik dan anders? Nou het klinkt misschien vreemd als je verder leest, maar het is echt waar! Laat ik bij het begin beginnen.

Ik zout eigenlijk nooit mijn voedsel omdat mijn moeder aan een hartaanval is overleden. Ik ben eraan gewend geen zout te gebruiken dus is het totaal geen probleem voor me. Overigens af en toe vind ik het wel eens lekker iets zouts te eten hoor.
Maar wat doe ik wel of eigenlijk deed? Ik gooide bijna overal het bekende gistextract Aromat op mijn eten. In de twee weken gebruikten we 3 zakjes. Ik kon bijna niets meer eten zonder dit erop te strooien. Toch heb ik wel eens geprobeerd te minderen, maar dat lukte toen niet. Ik weet van het slechte E 621 af wat erin zit, wat het is en dat het niet bepaald goed is voor je gezondheid. Het wordt ook wel het Chinese restaurantsyndroom genoemd, Ve-tsin of MSG (monosodium glutamaat) of gistextract. Gaat er al een belletje rinkelen? Het gemene is dat het onder vele namen bekend is en toch allemaal hetzelfde is. Dat doen ze tegenwoordig met veel E-nummers. Door weer eens met mijn neus op de feiten te worden gewezen hoe ongezond dat goedje wel niet is en ook het feit dat je meer eet, meer wilt eten, niet goed kunt stoppen, het eten veel te lekker is enz. Om dit ook zelf eens te testen, besloot ik af te kicken van de Aromat. De eerste week miste ik het best wel op mijn eten en zocht naar andere alternatieven in de vorm van verse kruiden en wat Herbamat op mijn voedsel te strooien. Het kon natuurlijk voor mijn gevoel niet tippen aan de smaak die ik jarenlang gewend was. Toch na twee weken werd het al minder en nu ben ik er vanaf! Het mooie is dat ik echt stop met eten nadat mijn bord leeg is en niet nog het kleine restje uit de pan erbij neem. Ik prop me niet meer vol met nog een keer mijn bord opscheppen!
Heel langzaam echter, dat ik er zelfs in het begin niet eens erg in had, gingen de onsjes er ook af. Nu al 5 kilo vanaf de zomer en ik doe er niet eens moeite voor! Ik ben natuurlijk wel erg benieuwd wanneer dit ook stopt. Toch wilde ik dit verhaal al een poosje met jullie delen. Je schrikt waar E 621 en ook onder andere namen het allemaal inzit. Zelfs in producten waarvan je het niet verwacht. Een klein beetje van mezelf en de rest van...... vergeet ik maar liever voor altijd! Genoeg andere alternatieven zonder dat spul!
Wil je ook het e.e.a. erover nalezen, dat kan. Ik ben gestart vanaf de website WantToKnow.nl en dan bij gezondheid (daar is overigens nog veel meer aan goede artikelen te lezen!). Van het ene artikel maak je een sprong naar het andere. Blijf vooral objectief. Maar ik denk maar zo, waar rook is, is ook vuur! Dit heb ik in ieder geval zelf ervaren dat het geen onzin is dat je meer gaat eten als dat spul erin zit, meer dan je lichaam nodig heeft!
Wat het consuminderen betreft. Ik hou dus vaak restjes nu over en verwerkt dat de volgende dag of geef het aan de hond. Daarmee doe ik langer met het ingeslagen voedsel dus koop ik ook minder.

5 opmerkingen:

 1. Wat goed,dat je dit gelukt is! De keuringsdienst van waarde had ook een uitzending over msg.Ik ga je verhaal vertellen aan mijn man. Die gooit overal zout en aromat over. Door niersteentjes is hij al aan het denken gezet. Misschien dat dit hem verder steunt in de poging zout te minderen. groeten Izerina

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik ben overgevoelig voor MSG, dan ben ik al snel in de weer in de wc. In de meeste levensmiddelen zit gelukkig maar een heel klein beetje, maar toch. Zeker als ik weer eens bij de chinees had gegeten, was het vaak raak.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Die uitzending heb ik gemist, had dat graag willen zien!
  Het is snel een gewoonte dat strooien. Nu kan ik heel goed zonder gelukkig.
  Ik wil al die toevoegingen gewoonweg niet. Ik krijg er van veel ook behoorlijk last van. Toevallig niet van deze, maar door dat afvallen, weet ik dat ik die rommel ook niet meer binnen wil hebben, ook geen klein beetje, want kleine beetjes overal in, maken ook een grote hoeveelheid.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Reacties
  1. Ja weet ik. Dat gebruik ik ook al jaren niet meer. Beter gewoon Lavas gebruiken :-)

   Verwijderen

Hartelijk dank voor je reactie.