zondag 28 november 2010

Beenverwarming

Anderen houden van sokken, zelfgebreide warme sokken. Groot gelijk! Maar je moet ze kunnen verdragen, ik niet dus. Ik draag al jaren panty's vanaf ik naar de middelbare school ging. In het begin droeg ik zelfs nog nylons vanwege mijn lange benen en totale lengte van 1,76 cm. Ik had het dus erg koud aan mijn bovenbenen, omdat nylons net 10 cm boven mijn knieën kwamen. 't Is dat iedereen ze droeg, maar als ik er nog aan denk dat je echt voor aap fietste met nylons aan! Toch zou ik ze niet willen verruilen voor die altijd kriebelende maillots van toen.... brrr als ik er nog aan denk. Vooral als de maillot nat werd van een regenbui, om gek van te worden. Gelukkig werd net de panty uitgevonden en ze waren toen fl 2,50 per stuk. Best wel duur voor die tijd. Maar wat waren ze heerlijk warm aan mijn bovenbenen! En geen gekriebel meer! Zodra er een ladder ontstond dan kwam er snel wat blanke nagellak aan de pas om de ladder te stoppen. Mijn moeder was een kei in het stoppen van nylons. Ik zie haar nog zitten met een piepklein ladderophalertje (heb 'm overigens nog) zittend voor de kachel. Zij gebruikte geen houten paddestoel met stoppen, maar het allerkleinste borrelglaasje, spande daar de kous over, want zo kon ze beter het naaldje erdoor halen. Het is een beetje net als haken of een steek ophalen met breien. Je kon toen nog kaartjes kopen met nylongaren in verschillende kleurtjes om het bovenste van de ladder vast te zetten. Ik was meer van de blanke lak en niet van de ladders ophalen, maar gewoon dichttrekken met een naaldje dat ging ook. Als er toch een ladder of gat kwam wat niet meer te maken was en te schandalig om mee te lopen, knipte je dat ene been af en als er dan nog een andere panty ook zover was, trok je dus twee halve pantys over elkaar aan. Je moest wel zorgen dat je het been niet te ver naar boven afknipte anders zat het niet lekker. Ook dat is een consumindermanier om je panty's langer te gebruiken. Zover ga ik tegenwoordig echter niet meer. Wel trek ik panty's met ladders nog gerust aan onder een lange broek en laarzen. Niemand die het ziet. Ondanks we ook opgevoed zijn om altijd schoon en heel ondergoed (c.q.  dus ook sokken of panty's) aan te trekken voor het geval dat... Dan denk ik altijd maar zo, die ladder is er dan net op dat moment ingesprongen hoor.

5 opmerkingen:

 1. Mijn moeder (80) werkte in een kousenspeciaal zaak, zij repareerde kousen, haalde ladders op met een machientje.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik neem aan dat niet je benen 178 cm zijn, maar dat je in totaal 178 cm bent. Ik herken je probleem. Ik ben 179 lang, ik heb in verhouding lange benen en ik heb maat 54. Er is niet zoveel dat mij past.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Je roept herinneringen op.Als puber liet ik mijn ladders in de nylons repareren. In en winkel,zoals Astrid beschrijft.Later werden de panties goedkoper dan repareren. Groeten Izerina

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Gelukkig dat ze goedkoper zijn geworden. In die tijd was het echt een luxe artikel.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Beste anoniem, als je geen e-mailadres bij je vraag zet, kan ik je niet persoonlijke terug mailen over het berichtje wat nog niet gemodereerd is. Ik kan je wellicht doorgeven wat mijn moeder dan altijd precies deed. Moeilijk is het niet, alleen wel een heel gepruts en tijdrovend iets. Dit doe je alleen maar bij echte zijden kousen. Het beste is het zelf te leren op goedkopere exemplaren. Denk daarbij aan haken, breien en borduren met een punchnaald. Hetzelfde principe. De naald zit eruit als een knoopnaald, maar dan veel kleiner. Zien zul je het altijd wel bij 1 of meer steekjes daar waar de draad is gebroken omdat je die weer vast moet maken.

  BeantwoordenVerwijderen

Hartelijk dank voor je reactie.