vrijdag 19 november 2010

Brood

Inmiddels zal het beslist een sjiekere naam hebben dan het vroeger werd genoemd, maar in de volksmond heette de winkel bij de koksschool gewoon 'bakkersschool'. Zelfs toen ik nog heel jong was en op zaterdag nog naar school moest, reed ik een beetje om om hier tegen een gereduceerd tarief gebroken koekjes te kunnen kopen, samen met het brood wat ik van mijn moeder moest halen.
Jaren later werkte ik er een straatje vandaan en ging regelmatig even daar mijn brood kopen. Opeens was de school helaas verhuisd naar een ander deel van van de stad, weg bakkersschool en -winkel. Zelfs toen ik onlangs daar fietste, zag ik dat de school daar ook al weg was. Toch jammer.
Tegenwoordig koop ik mijn brood meestal bij de natuurwinkel waar vaak een bepaald brood uit hun assortiment ook in de reclame is. Bij nood haal ik wat bij de super uit het dorp, dat is dan bij AH of C1000. Als ik dat brood eet, blijf ik maar trek houden omdat het zo luchtig is, terwijl het brood van de Natuurwinkel veel sneller een vol gevoel geeft en ik daar dus veel minder van hoef te eten.

Toch wil ik weer eens zelf brood gaan bakken. Ik heb daar een heel prettig gevoel van heel vroeger aan overgehouden toen mijn moeder nog zelf brood bakte. Ik moest wekelijks tussen de middag naar de bakker voor twee ons verse gist, wat dan van een heel groot stuk werd gesneden, netjes afgewogen werd en zo'n bepaalde geur had die ik nooit vergeet. Mijn vader had voor mijn moeder twee broodblikken zelf gemaakt van roestvrij staal, die mooi blijven blinken en van dikker materiaal waren dan die je koopt. Ook de blikken zelf hadden een groter en langer formaat dan de toenmalige bakblikken. Die pasten ook precies naast elkaar in de hele oven. Dus hoefde er maar 1 x brood gebakken te worden en scheelde dat weer gas. Zo was het net genoeg voor een week voor ons drieën. Heerlijk rook het huis dan, als ze ging bakken. Het kostte wel erg veel tijd, kneden, wegzetten, rijzen, kneden, weer rijzen e.d. Ondertussen breide mijn moeder wel weer even aan sokken, een trui of vest.
Als ik daaraan denk, wil ik eigenlijk ook wel weer eens zelf brood gaan bakken. Over 4 weken heb ik 2 weken vakantie. Mooi om het dan uit te proberen. Het zal wel allemaal handmatig moeten gebeuren omdat mijn reserve mixer met toebehoren (de geërfde) en haken op een nog onbereikbare plek op zolder staat (mijn andere is al tijden ter ziele); daar waar overigens ook die zelfgemaakte bakblikken staan opgeslagen. Voor nu dus even de armen uit de mouwen steken met kneden.

Ik heb een broodbakmachine gehad die het wat betreft gebruik heel snel begeven had, maar de garantietijd was helaas al lang verstreken omdat ik helemaal niet vaak bakte. Die heeft de kosten echt niet opgebracht van zelf broodbakken. Bovendien is met schoonmaken alle drukinkt van het menu aan de bovenkant ook weggepoetst. De afbeeldingen in de handleiding waren anders dan die op de machine zelf, dus had ik daar niet veel aan en moest ik gokken welk menu ik had ingedrukt. Gedoemd tot allerlei misbaksels aan broden... niet te eten! Broodbakken met een broodmachine was voor mij met andere woorden dus niet echt een succes. Ik was ergens nog blij ook dat de broodmachine echt stuk ging en ik deze met gerust hart de deur uit kon doen. Ik hoor ook dat broodbakmachines vaak werkeloos in een kastje staan...

4 opmerkingen:

 1. Als je tijd hebt om regelmatig te bakken,zul je gaan smullen. Ik ben een uitzondering en bak al 12 jr brood met een broodbakmachine. De laatste jaren gebruik ik de bbm alleen voor kneden. En bak de broden in de oven af. Dan is de vorm beter en vooral de korst smakelijker. Je kunt ook een plaatbrood bakken op een pizzaplaat.Groeten Izerina

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik heb het nooit gedaan, broodbakken en zal het ook nooit doen. Ik heb vriendinnen die zo'n ding allemaal in de kast hebben staan. Zonde van het geld.

  Ik koop het wel in de winkel.

  Liefs Frederique

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wel een goed idee Izerina om het te combineren met een broodbakmachine en daarna verder in de oven!

  Gewoon voor een keertje of af en toe, echt volhouden kan ik dit momenteel toch niet :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Je kunt ook brood bakken zonder te kneden. Het zogenaamde no knead bread. Moet wel 12 tot 24 uur rijzen maar het bereiden van het deeg is maar 5 minuten!
  Groetjes

  BeantwoordenVerwijderen

Hartelijk dank voor je reactie.