zaterdag 2 oktober 2010

Van kookplaatje tot nieuw fornuis

Dinsdag had ik snel een elektrisch kookplaatje gekocht wat toevallig net deze week in de reclame was voor 19,90 euro. Ik had een klein bedragje staan van freebees en met dat eraf kwam het neer op 17,31 euro. Ach het scheelt altijd weer iets. Een kookplaatje is toch nooit weg al is het wel een extra aankoop en dat terwijl ik toch echt een koopstop heb. Maar nood breekt wet en we moeten toch eten. Maar aan de andere kant als je uit eten gaat of junkfood haalt, ben je dat bedrag ook in een keer kwijt en nu hou ik er nog een elektrisch kookplaatje aan over. Dus denk ik toch dat ik hier het goedkoopste mee uit was met deze oplossing.

Het was wel vreemd om zo te koken met een elektrisch kookplaatje. Ik ben geen elektrisch gewend en dat werkt toch weer anders dan gas. Ik heb mijn eigen tip toegepast met koken met pannen op elkaar. Eerst rijst gekookt en met de deksel erop wat verder laten garen. Daarna de boontjes koken en daar bovenop een platte hapjespan als deksel terwijl daar het vegetarische gehakt alvast kon ontdooien. Nadat de boontjes hadden gekookt, de pan van de plaat gehaald en verder het gehakt bakken met fijn gesneden paprika's. Nog wat rijst toevoegen en we hadden een warme gezonde maaltijd. En dat slechts op 1 pit.

Mijn dochter vond het maar niks dat de monteur niets meer had laten horen en had haar vriend al ingeschakeld. Ik werd er na mijn werk vast op uit gestuurd om onderdelen in te slaan. Ik had in de winkel waar ik het fornuis had besteld een slang gekocht en een koppelstukje. Alleen het bekende tussenstukje van het oude naar het nieuwe ontbrak er nog aan.
Daar stopte ineens een busje en daar was ook de monteur en met onderdelen, behalve dat bekende tussenstukje. Het was kwart voor zes en hij ging zelfs nog snel naar de zelf-doewinkel in het dorp voor een nieuw kraantje, waardoor ook geen overlooptussenstukje meer nodig was. (In het verleden werd me zelfs gezegd dat ik alle leidingen moest gaan vervangen i.v.m. met dat ene tussenstukje wat niet paste! Dat heb ik natuurlijk toen niet gedaan omdat ik dat echt van de zotte vond zo'n advies. De leidingen waren allemaal nog goed. Vandaar dat ik maar bleef koken op het oude fornuis uit 1952.) Mijn dochter brengt de overgebleven gekochte onderdelen deze week nog terug naar de winkel. Ik ben benieuwd of ze geld terug krijgt of een tegoedbon.

In een wip had de monteur alles aangesloten. Ik had het zelfs nog zelf kunnen doen zo gemakkelijk ging dat! Hij drukte op een knop van het gasfornuis om te testen en het gas sprong zo aan. Ik was echter wel een beetje verbaasd... Dat was handig. Geen lucifers of geen aansteker meer? Dit was me totaal altijd ontgaan bij anderen. Ik loop echt achter! Wat leef ik dan toch in de prehistorie met een fornuis wat je nog aan moest steken met lucifers! Ik ben benieuwd wat we nog meer ontdekken aan nieuwe snufjes. Ik moet er maar snel de handleiding op naslaan. Wat voor een ander een hele normale gang van zaken is, is nu voor mij totaal nieuw om op een modern fornuis te koken! Je kunt zelfs kiezen welk wekkergeluidje je wil instellen. Wat een luxe! Zelfs de baktijd in de oven kan je instellen. Dit is me niet eens verteld met het kopen, omdat ze er zeker vanuit gingen dat dit de normaalste zaak van de wereld is. Ik leef in ieder geval weer in het heden wat koken betreft!

1 opmerking:

  1. het is altijd balen als er iets kapot gaat inderdaad. Nu maar hopen dat het goed gemaakt is en dat je weer lekker eten kan koken in je keuken.

    BeantwoordenVerwijderen

Hartelijk dank voor je reactie.