vrijdag 22 oktober 2010

Spaarlampen

Over spaarlampen heb ik een een dubbel gevoel. Ze zijn duur in aanschaf, gebruiken wel minder energie, bestaan uit gevaarlijke stoffen (kwik), geven ongezellig licht enz. Jaren geleden juichte ik het toe dat deze lampen op de markt kwamen. Ze waren toen nog supergroot en hangen nu nog steeds boven en op zolder. Deze geven al snel veel licht in tegenstelling die ik nu in de schemerlamp heb gedraaid in de kamer. Als ik geluk heb is de lamp helder als ik het eten heb gekookt. Snel even licht maken om bv iets beter te bekijken of te zoeken, is er niet bij. Vreselijk!  Bovendien mag je niet vaak de lamp uit en aan doen, dat schijnt ook weer niet goed te zijn. Wat een ellende deze lampen! Ik ben voor besparing van energie en zeker als ik dat zelf ook voel in mijn portemonnee, maar het geeft ook zeker zovele nadelen. En eerlijk gezegd, ik vind niet eens dat ze lang meegaan als wordt gezegd. Na een jaar zijn ze al stuk. Omgerekend is het dan nog duur geweest. Uitzondering die al jaren hangen, die zijn vast nog van een ouderwetse eerste kwaliteit. Die lijken een beetje op aanmaakkoffiepotten op z'n kop. Die ben ik ook nergens meer tegengekomen. Hoe ouder de lampen zijn, hoe langer ze branden, lijkt wel. Betere kwaliteit wellicht. Zelfs de gewone Watt lampen zijn na een jaar tegenwoordig branden al op. Iets klopt er niet meer volgens mij.
Zitten we dan straks echt met die nieuwe spaarlampen eerst een half uur nog in het donker voor het licht helder en ongezellig is? Ik doe er daarom maar half en half aan mee. Hier en daar een spaarlamp, maar echt weg ervan ben ik niet. Ik wacht maar af of er nog betere komen.

2 opmerkingen:

  1. Wij hebben ze niet in alle lampen zitten, maar er zijn er wel in huis. Toch hebben we een hele mand vol met oude/nieuwe gloeilampen. Moet ik die dan maar in één keer overboord gooien?
    Ik denk alleen wel dat we voor de echte lange-brand-lampen (bijvoorbeeld 's avonds in de woonkamer) als vervanging een LED-lamp zullen kiezen. Maar wel pas als de Spaarlamp het heeft begeven hoor! ;o)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. @ M'Simple Life: Groot gelijk, eerst opmaken wat je hebt! Doe ik ook. Heb ook nog een gevarieerde doos met oude en nieuwe. De lampen die het meeste branden daar heb ik een spaarlamp zitten. Maar ook gewone om even snel groot licht te kunnen maken.

    BeantwoordenVerwijderen

Hartelijk dank voor je reactie.