zondag 3 oktober 2010

Hergebruik cadeaupapier

Sinds mijn jeugd gebruiken wij cadeaupapier altijd diverse keren tot het echt op is. Wat eerst uit armoede gebeurde, de bekende naoorlogse jaren, werd veel  later een sport en iedere keer met nostalgische herkenningsmomenten. Die gewoonte heb ik nog steeds. Inpakpapier is toch echt niet duur en daardoor gooien we het nu maar op nuttig hergebruiken en duurzaamheid.

Het papier wordt gedurende een lange tijd vanzelf ververst omdat de stapel of de rol steeds kleiner wordt en er ook nieuw cadeaupapier bijkomt. Overigens gebeurt dit alleen in familiekring. Ik zou dit niet goed durven bij vreemden om cadeautjes in te pakken in gebruikt papier! Alleen cadeautasjes geef ik wel door als ze er nog nieuw uitzien.
Alle cadeautjes worden altijd zorgvuldig uitgepakt en met een schaar worden de plakbandjes doorgeknipt. Elastiekjes gebruiken kan ook. Er wordt op het papier zelf geen namen geschreven. Hoewel dat zelfs ook leuk is als je het cadeautje verder uitpakt en je ziet een naam van een familielid. De hele kleine friemelpapiertjes gaan op een hoop of in een afvaldoos en van de grotere worden de lelijke vouwrandjes met plakkertjes eraf geknipt, worden weer netjes met de handen gladgestreken en vervolgens in een rol gedraaid voor het volgende jaar. Het papier herkennen is zo’n leuk moment! Het woordje 'toen' wordt dan ook vaak gebruikt en 'weet je nog..."
Met al het echte afvalpapier hebben de poezen ook nog een geweldige leuke avond… succes verzekerd! Deze gewoonte houden wij er nog steeds in! Gratis plezier met hergebruik van cadeaupapier!

5 opmerkingen:

 1. Toen ik je berichtje las, dacht ik dat zou ik niet durven,maar gelijk lees ik dat je dit alleen bij familie doe.Wil je je papier mooi glad maken,haal er dan even een afkoelend strijkijzer over.

  Gr Marianne

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dit doe ik ook al jaren, en ik maak er leuke
  kadootjes van....hou alle strikjes, bloempjes
  en prulletjes ook bij, en begin daar wat mee
  te freubelen...Je merkt er soms helemaal niks van
  dat het voor de tweede keer wordt gebruikt...
  leuk toch!
  liefs

  BeantwoordenVerwijderen
 3. @ Marianne: Dat klopt met dat strijken! Hoewel ik dat maar erg weinig doe als er geen al te harde vouwen in zitten.

  @ Verg(r)eetmenietje: Leuk dat jij dat ook doet. Ook die bewaar ik erbij al die mooie gekleurde lintjes en strikjes :-) Zeer herkenbaar! Je ziet inderdaad de meeste keren niet eens het verschil dat het met die oude spulletjes is ingepakt. Dat geeft gewoon een kik ;-) De herkenbaarheid vind ik zo leuk. Het inpakpapier voor kinderen bv dat het nu nog steeds voorbij komt.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Leuk! Doe ik ook al jaren. En als het versleten raakt en het was een mooi papiertje dan kun je er altijd nog goede stukjes uitknippen om bv cadeau envelopjes te decoreren, of als poƫzie plaatje...
  Leuk he, hergebruiken. Het is van mij echt een tic, mijn jongens noemen mij "recycle-gestoord". Maar die uitspraak pareer ik dan maar door te zeggen: liever DAT dan Verspilziek! HAHA!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. @ Heleen: Ja, ook kleine stukjes zijn daar nog goed voor te gebruiken. Op dun karton plakken en een klein doosje van vouwen bv.
  Het kan altijd nog weggegooid worden :-)

  BeantwoordenVerwijderen

Hartelijk dank voor je reactie.