vrijdag 8 oktober 2010

Zelf garen knippen

Op dit blog heb ik het nog niet gehad over mijn vele hobby's. Ook daar ligt een koopstop en dat is bij sommige hobby's totaal geen probleem en bij andere soms wel eens lastig. Het opent wel weer andere perspectieven om nog creatiever te werk te gaan.
Een van mijn hobby's is o.a. handwerken in de brede zin van het woord. Ik beperk me helaas niet tot alleen één gebied daarvan, maar tot vele. Dat zijn zowel borduren, haken en breien en wat zijpaadjes daarvan. Ook het achter de naaimachine zitten doe ik graag, maar ook te weinig. Ik heb dan ook nog een ander weblog (http://www.libracat.web-log.nl/) sinds 2004 (nu vanaf 2007 in archief), waarmee ik eerst met mijn poezie was begonnen en daarna over ben gegaan na 2005 naar vooral creatieve uitingen, maar ook andere dingen die me bezighouden zoals symboliek e.d.
Dan weer handwerk ik iedere avond en dan weer een paar weken niet, want dan wil ik weer graag achter mijn pc met creatieve uitingen bezig zijn als grafisch en multimedia designer. Zo blijft het wel leuk allerlei uitdagingen aan te gaan, want steeds op maar één gebied bezig te zijn, is niks voor mij. Ik wil met alles en nog wat bezig zijn ook met ontwerpen. Van tijd tot tijd verdwijnen de hobby's ook in de 'ijskast' zoals tekenen en schilderen, en tuinieren.

Maar over handwerkgebied gesproken. Ook daarmee ben ik dus bezig met consuminderen. In het verleden heb ik voddenmatten gehaakt van o.a. oude T-shirts. Tegenwoordig komt dit jersey gebreide garen als bollen garen op de markt en zijn deze zeer gewild, maar ook best prijzig. Ik hou ervan om met allerlei kleurtjes te werken en dan zijn oude T-shirts ideaal daarvoor om te verknippen tot garens. Mijn oude hobby heb ik weer opgenomen en knip weer regelmatig wat T-shirts tot bolletjes garen om er straks als ik er genoeg heb weer voddenmatten van te haken. Ik vind deze erg praktisch juist vanwege het feit als je dieren hebt. Deze matten kunnen ook heel gemakelijk meegewassen worden in de wasmachine en kosten bovendien niets. Nou ja niets... wel veel inspanning en energie natuurlijk!

5 opmerkingen:

 1. Ha Marianne

  Ik kan me er geen beeld bij vormen,hoe ziet z'n mat er dan uit.
  Knip je het t shirt dan in repen of zo iets.
  Wens je veel fijne uurtjes met het handwerken.

  Gr Marianne

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik heb dezelfde vraag. Hoe smal knip je de repen? Zou je er eens een foto van kunnen plaatsen?

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Op mijn andere weblog is nog een foto en heb ik er ook wat meer over geschreven: http://libracat.web-log.nl/libracat/2010/08/haakgaren-voor-voddenmatten.html
  Ik zal binnenkort een proefstukje haken want de voddenmatten die ik al heb gemaakt, liggen ergens op zolder en ik weet niet precies meer waar. Ze zijn veel dikker dan bv de geweven exemplaren.
  Ik knip eerst de naden van een T-shirt. Dan van boven naar beneden knippen zodat je een draad hebt die je dan later oprolt. Als je bv een beetje trekt aan de draad, rollen de zijkanten naar binnen en heb je ook zo'n draad garen zoals die worden verkocht. In de hoekjes knip ik het buitenste gedeelte steeds rond. Ik zal er een keertje een tekeningetje van maken want ik krijg er meer vragen over ook op mijn andere weblog.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Leuk, leuk, leuk!!!!O wat heb ik al veel shirts te veel weggedaan. Nou ja, dat ging naar goede doelen dus vooruit maar weer. Vanaf nu nodig ik mensen in mijn buurt uit om ze te bewaren. Of ik kijk bij de kringloop... Dankjewel, voor deze leuke en heel bruikbare tip. Ik zag ergens op internet ook dat je met opgewonden ringen van ditzelfde materiaal leuke sjaals kan maken. Als je wilt kan ik daar wel wat van doormailen; ik heb het in een documentje gezet. Ik hoor het wel. Heb je mijn blog al bekeken? Ook besparen door hergebruik. Groetjes, Heleen (de warme stal)

  BeantwoordenVerwijderen

Hartelijk dank voor je reactie.