dinsdag 19 oktober 2010

Oude kleding

In het verleden heb ik wel eens met uitzoeken van kleding, met name oude truien, naar de kringloop gebracht, maar verder eigenlijk nooit meer. Ik heb zover ik weet ook nog nooit kleding geruild omdat ik bij twijfel een kledingstuk gewoon niet koop. Miskopen op kledinggebied heb ik daarom ook maar zeer zelden. Natuurlijk heb ik wel kledingstukken die wat tegenvallen, maar die trek ik gewoon toch aan.
Als ik mijn kledingkast uitzoek en er diverse kleding uitgooi, dan zijn ze dus echt versleten en echt niet meer mooi voor de kringloop. Ze worden eerst allemaal gesorteerd.
 1. Oude kleding die fijn zijn om te tuinieren of mee te verven gaan op de daarvoor bestemde stapel. 
 2. Kleding die versleten is, wordt gestript van allerlei bruikbare fournituren. Zo ver ik weet heb ik al in geen 30 jaar één knoop of rits hoeven te kopen. Een knopendoos is ook zo mooi aan herinneringen! Met een tornmesje maak ik alles los. Dan kijk ik verder wat er nog te gebruiken valt.
 3. T-shirts en ander dun gebreid materiaal om draden van de knippen voor voddenmatten.
 4. Flanel wordt bv in stukken geknipt om mee te 'swifferen' (ook gezonder voor de pootjes voor de dieren, daar zit geen chemisch spul in).
 5. Mooie stofjes bewaar ik voor hobbydoeleinden zoals quilten, tasjes, knuffels e.d.
 6. Oude, versleten handoeken of badjassen worden verknipt en gelockt voor washandjes en de slechte stukken worden gezigzagd en worden mijn (nette vierkante) poetsdoekjes voor op de aanrecht e.d. Zo ook met oude versleten theedoeken of slopen: allemaal poetsdoekjes of nadroogdoekjes. 
 7. Het dikkere materiaal zoals spijkerbroeken liggen in een doos bestemd voor allerlei hobbydoeleinden. Dan blijft er niet meer zo heel veel over.
 8. De afvallapjes, kleine kledingstukken, dikkere stoffen, versleten washandjes gaan in een speciale ton. Die lapjes dienen vaak voor eenmalig gebruik zoals velen daar huishoudrollen voor gebruiken. Met dieren komen ze prima van pas!
Kortom alles van onze oude kleding gaat gewoon echt op. Van tijd tot tijd neem ik weer een doos naar beneden van de zolder om tijdens de pauzes van favoriete series of lekker buiten in het zonnetje kledingstukken te ontdoen van fournituren en op mooie 'poets'maten te knippen. Ik koop daarom nooit huishoudrollen of poetsdoekjes. De enige originele poetsdoekjes die ik heb, zijn nog die gratis waren bij het geërfde wasmiddel en poetsmiddel van mijn moeder.

5 opmerkingen:

 1. Wat goed dat je er ook echt iets mee doet. Ik heb het wel geprobeerd, maar uiteindelijk had ik dan gewoon hopen met kleding die lag te verstoffen. Sindsdien ruim ik met harde hand op.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik breng alles naar schoonzus, die is net als jij ontzettend creatief. En gebruikt bijna alle stoffen. Zelfs van oude leren laarzen van mijzelf maakt ze andere dingen.
  Ik ben blij dat ik van de spullen af ben en zij is blij om ze te krijgen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik kan me ook voorstellen dat het lekker opruimt om het weg te doen! Het neemt nu eenmaal veeeeel ruimte in, dat is waar.V
  orig jaar ben ik begonnen om ze ook op kleur te leggen. Dan vind ik het ook gemakkelijker terug. Ik bewaar het in die doorkijk opbergzakken (soort koffermodel) van de Wibra.
  Daarvoor legde ik ook al bepaalde stoffen bij de soort van het materiaal (fluweel, flanel, tricot, leer, jeans, tule, broderie, katoen e.d.)
  Ik kan me daar echt heerlijk mee vermaken :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Zelf doe ik dit niet, maar mijn moeder ( 80) doet dit al haar hele leven. En als ik iets nodig heb ga ik even bij haar snuffelen. Het word misschien tijd dat ik zelf ook iets degelijks moet gaan doen. Want mijn moeder is een mens van alle dag natuurlijk

  BeantwoordenVerwijderen
 5. @ Mw Duck: Je begint in het klein en eindigt in het groot met bewaren... Het is een soort winkeltje met een leuke voorraad aan herinneringen.

  BeantwoordenVerwijderen

Hartelijk dank voor je reactie.