vrijdag 18 februari 2011

"Ik weet het"

Oude boeken hebben een grote aantrekkingskracht op me. Behalve de oude handwerkboeken vind ik het zeker zo leuk om in oude kookboeken, gezondheidsboeken, huishoud- en tuinboeken te neuzen over allerlei goed raad van onze grootouders of nog zelfs daarvoor.

Zo ook heb ik een leuk boekje dat heet: "IK WEET HET", uitgave Polex Den Haag, 24e uitgave, waarin Raadgevingen en Recepten staan. Jammergenoeg staat er geen jaartal in, maar ik vermoed ergens na 1946. Er wordt nog gesproken dat de Nederlandse bevolking 10 miljoen inwoners telde en een postzegel op een brief 12 cent kostte. Sommige tips zijn de moeite van het proberen waard, omdat wij daar nu dure kant-en-klaarproducten voor kopen, terwijl dat met wat simpele ingrediënten zelf zo te maken is. Vaak nog veel gezonder ook. Past dus prima bij het consuminderbeleid. Hoewel er ook hele enge namen vermeld worden als zoutzuur o.a. en aan dat spul waag ik me niet.
Ik sta er echter niet voor in als de onderstaande tips niet goed zijn of gevolgen heeft!

Een paar van die 'Raadgevingen' zijn o.a.:

Strijkijzer blank maken
Een stukje bijenwas wordt met een poreus doekje omwikkeld, waarmede het hete strijkijzer wordt ingewreven en daarna op papier, waarop gewoon zout is gestrooid, uitgewreven wordt. Een strijkijzer kan evenzo blank en glad gemaakt worden door te schuren met een mengsel van azijn en zand.

IJzerroest voorkomingsmiddel
Jarenlang kunnen ijzeren voorwerpen tegen roest beveiligd worden, indien men deze een kwartier in een oplossing van potas in water legt (soda in water oplossen gaat ook). Men moet het dan niet afdrogen, doch neerleggen en vanzelf laten drogen.

IJzeren pannen schoonhouden of roest verwijderen
IJzeren pannen, waarin aangebrande etensresten zich hebben vastgezet, worden gereindigd met een in as gedoopte wollen doek.
Roest uit pannen is te verwijderen door te wrijven met een spekzwoerd.
IJzeren pannen worden zilverblank als met heet zout (dus geen zoutwater) afgewreven worden.
IJzeren pannen schuurt men ook wel met azijn en zand, maar ze moeten dan met water afgespoeld en gedroogd worden. Dit nadrogen kan het beste geschieden door de pannen op het fornuis te leggen.

Ketelsteen
Ketelsteen in ketels is te verwijderen:
1. Uitkoken met azijn (de ketel vol doen) en een handvol zout erbij, aan de kook brengen en als het kookt de verwarming uitschakelen. Lauw geworden is de ketelsteen los. Vooral goed naspoelen en liefst met water naborstelen als het mogelijk is.
2. Kookt aardappelen in de ketel tot moes. Laat ketelsteen niet geheel los, dan nog een keer flink sterk koken met hetzelfde moes.
Tip bij reacties*:
- Af en toe aardappelschillen in een houtkachel gooien en dan brand de schoorsteen schoon,
- Nieuwe pannen uitkoken met aardappelschillen, brand het niet aan.


Vingerhoeden
Vingerhoeden zetten snel kopergroen aan. Deze zijn immers veelal koper vernikkeld of koper verzilverd. Door transpirerende vingers komt steeds de koperlaag te voorschijn. Let er hoofdzakelijk op, dat deze vingerhoed nooit gebruikt wordt by wondje aan de vinger. Kopergroen is sterk vergift.
Door afwassen met ammoniak laat zich het kopergroen verwijderen.
Tip bij reacties*: Koper poetsen met sigarettenas

Verfvlekken van handen verwijderen
Verfvlekken verwijdert met van de handen door af te wrijven met mosterd.
Tip bij reacties*: Na het schilderen de handen "wassen" met slaolie, daarna gewoon wassen en alle verf is van de handen weg. 

Een andere keer zal ik er weer een paar overtypen.


*Update: 19/2-11 jullie toevoegingen erbij gezet die hieronder bij reacties staan. Bedankt! Leuke tips!

7 opmerkingen:

  1. Oh ja,dat soort boeken mag ik ook graag doorbladeren. Vooral als het tips voor "de huisvrouw"zijn. Groeten Izerina

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik lees zulke boeken ook graag. Is 10.000 inwoners niet erg weinig? Of het boek is veel ouder, dat kan natuurlijk ook.
    Groeten, Nelly

    BeantwoordenVerwijderen
  3. aardappelschillen af en toe in een houtkachel gooien en dan brand de schoorsteen schoon,
    aardappelschillen nieuwe pannen uitkoken, brand het niet aan, liefs marion

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Na het schilderen de handen "wassen" met slaolie, daarna gewoon wassen en alle verf is van de handen weg. Gr. Cisca, Servie

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Laatst hoorde ik DE tip om koper te poetsen: iemand vroeg me om sigarettenas te bewaren omdat ze daar het koper mee wilde poetsen. Jahoor, ik ga me een beetje met mijn vingers tussen de peuken graaien! Degene die het vroeg is 97 jaar, dus zal het ook wel een oud huismiddeltje zijn. Misschien staat het ook wel in je boekje,

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Ik heb het meteen aangepast Nelly. Bedankt! Het was natuurlijk 10 miljoen. Ik schrijf wel meer iets krom zo 's avonds laat ondanks het een paar keer overlezen. Dan verbeter ik het pas later.

    He leuk die aanvullingen van jullie! Ik zal ze er snel bijzetten bij een update!

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Hallo Marianne, Ja ik heb dit boekje ook. Ooit eind 70-er jaren in Venlo gekocht. Gebruik het nog steeds voor van alles en nog wat. De eenvoud van de recepten maakt het zo boeiend. Het bevorderd je eigen creativiteit en het werkt nog steeds. Als ik in een of andere antiquariaat geen exemplaar meer kan vinden, overweeg ik het geheel digitaal over te typen zodat mijn (klein-)kinderen er ook nog van kunne genieten. Ga je blog vaker lezen in de toekomst. Groeten, Hubert.

    BeantwoordenVerwijderen

Hartelijk dank voor je reactie.