woensdag 2 februari 2011

'Consumeerderen' i.p.v. consuminderen

Momenteel consumeer ik i.p.v. dat ik consuminder met het voedsel met de dieren. Zo eens in de zoveel tijd willen ze niks meer eten van het vlees of vis uit blikjes of zakjes. Ook alle brokjes weigeren ze. Nu heb ik een kater erbij sinds begin oktober jl. die allergisch is voor de meeste brokjes en daarom is nu iedereen verplicht aan de Hill's brokjes en dat gaat goed, die lusten ze gelukkig allemaal. Hapklaar en geen kleurstof. Al de andere soorten brokjes en vlees/vis willen ze gewoonweg niet. Nu is een kat best kieskeurig. Als ze een poos het zachte voer laten staan dan ga ik over op een ander merk, net zolang ze weer wel eten. Dan na weken of maanden weigeren ze weer en probeer ik andere merken, dan gaat het maanden goed en dan opeens lusten ze weer niets meer van dat merk. Ook zoveel mogelijk reclame als dat kan. Momenteel weigeren ze echt alles van Whiskas, Felix, Gourmet, Sheba tot alle huismerken toe. Vol verwachting staan ze iedere dag te wachten op hun eten en als ik het eenmaal gegeven heb, dan kijken ze me aan alsof ze willen zeggen: "Wat geef je ons nu weer voor oneetbare vieze zooi?" Dan gaan ze maar weer snel aan de brokjes nadat ze steeds weer naar het etensbakje met vlees of vis lopen en weer afdruipen. De hond krijgt het dan van me zodat het niet helemaal weggegooid hoeft te worden. Hij is wat minder kieskeurig, hoewel ook hij af en toe zelfs weigert. Dat zegt mij wel genoeg. Het stinkt ook een uur in de wind, niet normaal zelfs! Dat kan echt niet gezond zijn! Ik vraag me dan ook weer af wat stoppen ze er nu weer voor troep in? En voor die troep betaal je dan.

Daarom vandaag een paar dure blikjes uit de Natuurwinkel gekocht wat bijna 3 keer zo duur is, maar wel biologisch. Ik sprak daar toevallig ook een mevrouw daar die precies hetzelfde met haar katten meemaakte, ook die katten wilden het zachte voer niet meer van geen enkel merk. Toeval?

Ik gaf iedereen een kleine portie, zodat iedereen de rest kon aanvullen met brokjes. En ja hoor, alles ging dit keer wel op! En dit stinkt dus helemaal niet! Wat zit er dan in die andere blikjes en zakjes? Een kat hou je echt niet voor de gek. Ik geef ook wel eens vis uit blik of uit de diepvries die voor menselijke consumptie is bestemd en dat gaat er meestal ook wel in. Dat stinkt ook niet zo als die afval die ze gebruiken voor dierenvoer. Tenslotte zit daar ook tumoren in, pens- en darminhoud en weet ik meer voor ander vies spul! Maar nu maken ze het echt een beetje gortig met die smerige afval! Als zelfs de katten het niet meer willen!

Ik heb nu wel het gevoel te 'consumeerderen' i.p.v. te consuminderen op dit gebied. (Het is eigenlijk consumeren maar in dit geval praat ik liever van 'consumeerderen'.) Ik los het nu daarom ook op om het voer in drieën te splitsen om zo toch aan dezelfde kosten te komen als voorheen. Zij hun zin met smakelijker zacht voedsel, weliswaar dan minder gegeven maar kwalitatief, aangevuld met brokjes en ik mijn zin met de kosten proberen laag te houden.

9 opmerkingen:

 1. Ik zie mijn hond ook een beetje als mijn "hobby". En een hobby mag wel wat geld kosten.Groeten Izerina

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik heb een vraagje.
  Waarom geef je je katten naast het droogvoer ook nog natvoer?
  Als je een goed merk droogvoer geeft (en water natuurlijk) dan hebben ze echt geen natvoer erbij nodig. Je kunt het natuurlijk geven als extraatje, als traktatie, maar zo te lezen vinden ze het geen traktatie.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Bij ons krijgen de katten ook zowel nat als droog voer het enige wat ze echt NIET eten is eigen merk voer.. of dat dit nu TE zout is of er iets anders in zit?? ze moeten het gewoon NIET.
  Ik heb 1 nier-kater die mag alleen maar speciaal Hill's voer wat ik bij de dieren arts koop. belachelijk duur (zak van 10kg 80,-)
  Maar dat merk lusten wel alle katten!
  En zakjes met nat voer 1,- per stuk

  Ze krijgen bij ons dus s'morgens brokken en in de avond nat voer van verschillende merken (behalve kater)

  Dieren kosten nu eenmaal geld, maar je krijg er ook heel wat voor terug!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hier geen huisdieren meer. Wel gehad. Maar haal je het eten ook weer weg nadat ze hebben gegeten? Zodat ze niet de hele dag maar kunnen eten.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hier krijgt prins-poes alleen maar brokjes en hij doet het er prima op! TOen ik hem net had, kreeg hij ook nat voer, maar na een tijdje haalde hij ook zijn neusje ervoor op en toen heb ik het gewoon niet meer gekocht. Volgens onze dierenarts is alleen droogvoer ook prima voor ze, zit alles in wat ze nodig hebben.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Toch zijn de meningen daar tegenwoordig ook anders over. Er wordt nu vaak aangeraden om ook wat natvoer bij te geven omdat katten de neiging hebben toch niet al te veel te drinken. Natuurlijk voer is tenslotte ook nat. Ik voer zelf snoezepoes bij. Is pure stukken vis in blik met alleen wat gelei erover. Het is het goedkoopste als je het in grotere hoeveelheden op internet koopt maar je kunt het beter eerst even proberen uit de dierenwinkel. Misschien lusten ze het bij jou wel niet. Ze hebben het echter helaas niet overal.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Onze katten eten Orijen, een Canadees merk dat volledig is afgestemd op de natuurlijke behoefte van de kat en bovendien alleen ingrediënten bevat die voor menselijke consumptie geschikt zijn (dus geen afvalvlees e.d) en graanvrij (granen veroorzaken vaak klachten zoals allergieën e.d.). Ik maak altijd een mix van de 2 soorten en Royal Canin Dental brokken (speciaal voor katten die gevoelig zijn voor tandproblemen).

  En, ze vinden het HEERLIJK.. maar het valt idd ook onder de categorie "consumeerderen".

  Onze katten krijgen overigens geen natvoer.. mede doordat ze tandproblemen hebben en dit aanslag op de tanden veroorzaakt.

  Als tussendoortje krijgen ze af en toe vers rauw vlees. Misschien ook een idee voor jouw katten, hier doen ze er een moord voor ;)

  Consumeerderen of niet,... ik wil dat mijn katten het goed hebben en lekker en gezond eten, net als wij zelf :)

  BeantwoordenVerwijderen
 8. `Tecla zegt> consuminderen is "rekening houden met mens, dier en milieu bij aanschaf van alles wat je nodig hebt" dus wat je doet is echt geen consumeerderen het is gewoon consuminderen.
  Zo goedkoop mogelijk dingen aanschaffen is gewoon zuinig leven zonder alteveel rekening houden met mens, dier en milieu

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ik geef ook nat voer omdat de oudere poezen dan tenminste de bouillon oplikken en dan vocht binnen krijgen. De waterbak is altijd gevuld, maar bouillon vinden ze gewoon lekkerder. Als zij genoeg hebben, komt het jongere spul het vlees opeten. Het is dan meer een extraatje voor iedereen. Iedereen is dan tevreden en als ze nog honger hebben worden de brokjes aangesproken. Dat bevalt zowel mijn dieren als ik zo het beste.
  Ik geef ook gevarieerd voedsel. Ik merk dat zij dat ook het liefste hebben dan altijd hetzelfde.
  Ik geef ook regelmatig rauwe diepvries vis. Dat hebben ze nog het liefste.
  Verder vullen ze dat buiten zelf nog aan met vers 'wild'.

  Dat van granen en allergie wist ik niet! Dat zal het zijn dat de laatste aanwinst alleen maar een bepaald merk brokjes eet.

  Het voelt alleen aan als consumeerderen door meer uit te geven. Maar je hebt helemaal gelijk dat het toch consuminderen is omdat het kwalitatief beter is plus biologisch vlees.

  BeantwoordenVerwijderen

Hartelijk dank voor je reactie.