Toen ik een jaar of zestien was (jaren zestig), verscheen er in de kledingbranche voor een korte periode papieren kleding, bedoeld als wegwerpkleding. Geheel in de stijl waar de maatschappij langzaam naar toe aan het groeien was. Zo'n beetje tegelijk met wegwerplingerie en wegwerp maandverband.
Er verschenen ook pocketboeken. In eerste instantie waren die bedoeld om wat je gelezen had eruit te scheuren, maar gelukkig is dat nooit doorgezet! Hoewel dit wel de opzet was toentertijd van pocketboeken. Dit hoorde ik tijdens mijn opleiding als vormgeefster.
De papieren kleding was best stevig, maar niet erg soepel; je kon het vergelijken met nieuwe jeansstof of een paar dikke lagen vlieseline overelkaar. Ik had toen ook een rokje van papier, helemaal volgens het modebeeld, een beetje gerend in heuprokmodel, maar niet zo laag als tegenwoordig, zo ongeveer tot de navel. Er bovenop droeg ik zo'n goudkleurige ceintuur van ringetjes. De bedoeling was dat je het kledingstuk na diverse keren gedragen te hebben, gewoon weg kon gooien als het er niet meer mooi uitzag. Dat scheelde dan wassen en strijken. Er kwamen slijtplekken in en kreukels, laatste kon je wel weer eruit strijken, maar de vorm van de kreukels niet. Ik vond het rokje nog net te betalen, maar de jurkjes eigenlijk te duur. Alleen jongens van die leeftijd deden natuurlijk nogal erg flauw en daarom liep je steeds de kans dat ze aan je kleding wilden trekken als ze hoorden dat het van papier was. Je zag het echter niet eens goed dat het een papieren rokje was. Dat was natuurlijk erg flauw, want als je bepaalde stoffen van nu ziet, dan scheuren die ook snel.
Ik vond het wel iets hebben papieren kleding, maar dus niet veilig voor je omgeving. Gelukkig droeg iedereen in die tijd nog onderjurken of onderrokjes. Dat voelde wat veiliger. De petticoattijd was al voorbij. Het was ook niet bedoeld als dagelijkse kleding want al zou het regenen, dan weet je niet wat zo'n kledingstuk zou gaan doen. Een beetje water kon het echter wel verdragen. Voor feestjes en fuiven zou zo’n kledingstuk betaalbaarder zijn dan een dure jurk die iedereen had en die maar in de kast bleef hangen. Toch was het ook een stukje recycling en heel modern voor die tijd. Veel leeftijdsgenoten in mijn omgeving weten hier niets meer van, daarom beschrijf ik het maar eens een keer. Ik zie het ook nergens terug in modeboeken uit die tijd.
Maar het heeft geen tweede seizoen overleefd in de winkels! Het is ook verder nooit meer teruggekomen.
Ik had toen een paar papieren wegwerpslipjes. Die gingen mee op vakantie.Nu heb ik een cradle-to-cradle shirt. Dat ooit een keer in de groenbak verdwijnt. Groeten Izerina
BeantwoordenVerwijderenIk heb ze niet gehad, ook nooit van gehoord. We hebben weleens met een optocht voor koninginnedag rokjes gedragen gemaakt van kastpapier. Mijn oudere zus had ze gemaakt en we wonnen de eerst prijs.
BeantwoordenVerwijderenHallo Marianne, ik heb je een award gegeven! Kijk maar even op mijn blog.
BeantwoordenVerwijderenIs voor mijn tijd geweest, maar ik heb er van mijn zussen of moeder ook nog nooit van gehoord...wat bijzonder! Ik ga er op de volgende verjaardag echt eens naar vragen!
BeantwoordenVerwijderenGroetjes, Corine
Dank je wel Willeke ik voel me zeer vereerd om die award van je te krijgen! Daar iedereen er al eentje heeft ontvangen, geef ik deze ook maar verder niet zelf door. Maar in ieder geval wel erg bedankt!
BeantwoordenVerwijderenDat vind ik zo raar dat niemand hier meer vanaf weet dat er papieren kleding voor 'slechts één seizoen in de mode is geweest nast nog gewone andere mode hoor. Echt niemand weet het. Ik weet het echter absoluut zeker omdat ik er zelfs iets van gekocht had.
Hallo Marianne, wat ben ik blij met jou gegevens. Laatst hadden we in onze familie het over mode van vroeger en toen vertelde ik dat ik een oranje rokje had gekocht in die tijd want ook de kleuren van de: ik noem het maar papieren kleding waren toen fel. Groen, blauw en oranje. Het is ook maar kort geweest. volgens mij een uitprobeersel van wat de maatschappij wil. Misschien we de voorloper van de weggooi maatschappij die er de laaste jaren is geweest.
BeantwoordenVerwijderenEen mooi en duidelijk stukje, dank je wel.
Margriet