maandag 14 februari 2011

Vergeten voorjaarsbollen

Het is niet de eerste keer en het zal ook niet de laatste keer zijn dat ik weer de bollen ben vergeten te planten in de herfst. Nu kwam ik ze dit weekend uitgelopen in de zakjes weer tegen. Gelukkig niet uitgedroogd want dat kan dan ook gebeuren. IK moet ze snel gaan planten. Ze komen uiteindelijk wel altijd uit, alleen veel later dan bij anderen. Dat is dan ook wel weer apart als het seizoen voorbij is en ik nog kan genieten van de voorjaarsbollen.

Ik heb me voorgenomen dit volgens de biologisch dynamische manier te doen. Daarom kwam dat goed uit omdat dat dit zondag kon. De eerste keer dat ik erover las in een boek, leek het wel een beetje op hocus pocus. Maar in feite is het eigenlijk heel normaal om rekening met de stand van de maan te houden. Dat is net zo gewoon als eb en vloed. Er zijn genoeg proeven gedaan dat het echt uitmaakt wanneer er gezaaid moet worden of wanneer geoogst. De opbrengst is dan hoger en kwalitatief beter. Ik doe echter nog maar gedeeltelijk op die manier mee, want het is een heel gepuzzel nog, ondanks dat er agenda's zijn en ook op internet wat wanneer moet gebeuren. Ik heb me dit dan nog niet eigen gemaakt, maar wil dit wel proberen. Dit is mijn probeerjaar. Inmidels heb ik ook een naslagboek daarover. Volgend jaar kijk ik of ik daar mee doorga en fanatieker word ook met de bemesting, want dat is weer een verhaal apart. Ergens ook weer logisch. Ik gebruik mijn bestaande composthopen. Ik heb ze twee jaar niet geleegd en zitten behoorlijk vol. Ik gooi er alleen maar biologische afval in.

Voor nu zitten mijn voorjaarsbolletjes in ieder geval in de grond.

6 opmerkingen:

 1. Laat eens weten,hoe dat verloopt? Groeten Izerina

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik ken er via de blog verschillende die zo planten en zaaien.

  Maar het is me niet opgevallen dat ze meer of betere oogsten hebben dan ik!!

  Je hebt je bolletjes toch zeker wel in bloempotten gezet?? Want dan kun je ze, als ze in bloei staan, neer zetten waar je wilt!
  Je zet ze dan gewoon neer waar je het oog er op hebt!Dan kun je er pas echt van genieten.

  Fijne week, groetjes Thea♥

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ze gaan vast nog wel opkomen die bolletjes. Alvast een aantekening maken voor volgend jaar. Zelf ben ik in november jarig en hou die datum als plantdatum mede omdat je dan nogal eens bollen kado krijgt.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik zal er af en toe wel wat over schrijven hoe dat biologisch dynamische gaat. Ik ben me erin aan het verdiepen. Het biologische deed ik er voorheen. Ik wil geen kunstmest e.d. IK gebruikte overwegend compost van onbespoten groente.
  Ik heb er geen ervaring mee, dus is dat b.d. mij echt nieuw e kan ikzelf geen vergelijking maken.

  In een bloempot dat wel, maar wel buiten op de plaats. Verder wat hyacintbollen in glazen potjes en die staan wel binnen :-)

  Ik ben jarig in oktober en vroeg ook altijd bollen en bolletjes, maar dan nog presteer ik het om ze te vergeten te planten in de herfst :-) Omdat ik weet dat ze toch wel uitkomen, maak ik me er ook niet zo druk om als ik het weer eens vergeet.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. verhip ik heb ook nog bollen ergens staan, liefs marion

  BeantwoordenVerwijderen

Hartelijk dank voor je reactie.