donderdag 5 januari 2012

Opruimen, consuminderen en interne verhuizingen

Opruimen om het netjes te krijgen en/of om meer ruimte te creëren
Ik volg nu al dagen de blogjes over opruimen en ik merk toch dat ik op een andere manier daarmee bezig ben en met een ander gezichtspunt opruim. Ik laat consuminderen namelijk ook meetellen. Wat nog te gebruiken is, gebruik ik en doe in feite heel erg weinig weg, ook van voedsel waar ik bv wat meer pakken van heb ingeslagen. Ik heb ze tenslotte gekocht om te consumeren en niet om weg te gooien (mits binnen de datum uiteraard en dicht).

Meestal is het wat verpakking of dingen die echt kapot zijn en die niet meer gemaakt kunnen worden of niet meer ergens anders voor kunnen worden gebruikt, maar eigenlijk niks waarvan ik teveel heb dat ik weg zou doen. Dat leg ik gewoon weg tot ik het weer nodig heb. In feite is het meer sorteren mijn opruimen, naar andere plekken verhuizen en netjes weg leggen. Dat schept ook veel ruimte en geeft rust aan m'n ogen.
Ik verbaas me dan ook dat veel anderen zoveel wegdoen of weggooien. Dat is natuurlijk hun goed recht uiteraard. Hun doel is vast veel lege ruimten creëren met opruimen. Het mijne is netjes alles sorteren en daardoor ruimte krijgen. (Poezen springen regelmatig wel iets om en de hond kan ook goed 'huishouden', ikzelf ook als ik iets moet zoeken). Dat daarbij dan het e.e.a. toch weggaat, is natuurlijk wel weer meegenomen!

Een kwartier beneden opruimen en een kwartier boven per dag
Omdat ik een baan heb, hou ik niet zoveel tijd over als ik gekookt, gegeten en afgewassen heb 's avonds (heb geen vaatwasser). Alle opruimklusjes moeten erg klein zijn en niet veel tijd kosten vanwege mijn energie, die ik dan niet meer veel heb en ook wel eens even niet wil werken dus rustig zitten. In het weekend mag het natuurlijk wel wat groter zijn, zoals de ijskast of zo. Ik ruim nu een kwartier iets beneden op en een kwartier boven. Net genoeg om er iets van te zien en ook net genoeg om het bijltje er niet bij neer te leggen van vermoeidheid. En een halve vensterbank is al genoeg. Er is al heel wat van de ene naar de andere kamer verhuisd voor mijn doen en dat in maar 2 weken. Wat blijven die andere blogs me toch stimuleren! Het mooiste is, dat ik het nog zie ook, hoe weinig ik ook doe in vergelijking met anderen.

Wie wat bewaart, heeft wat
Een leuk voorbeeld is bijvoorbeeld een erfenis van mijn moeder, nu alweer 18 jaar geleden. Zij was nogal een hamsteraar wat wasmiddelen inslaan die in de reclames waren of als je er iets cadeau bijkreeg (poetsdoekjes, theedoeken enz.). Er waren toen veel acties dat je geld via geldterugacties teruggestort kreeg. Maar niet alleen had ze wasmiddel in veelvoud ingeslagen. Ook afwasmiddel, allesreiniger, keukenrollen noem maar op. Ik trof een waar winkeltje aan met allerlei spullen op zolder onder het schuine dakbeschot. Met pen, typisch mijn moeder, stond de werkelijke prijs erop en wat ze had uitgespaard door teruggave, dus wat het haar echt had gekost. Echt haar hobby :-) Ik heb het dus niet van een vreemde ...
De voorraad was ook niet weinig. Wat te denken van 48 pakken, flessen, kratten wasmiddel, in de 20 flessen afwasmiddel, tubes tandpasta, ergens in de 30 flessen shampoo enz. enz. Ik rekende het uit en ik dacht dat ik hier met gemak wel 14 jaar mee vooruit zou kunnen. Fout! Ik ben er nog steeds mee bezig! Af en toe heb ik nieuw wasmiddel gekocht om uit te proberen of ik merkte of de was schoner zou worden. Hetzelfde, geen verschil, dus blijf ik lekker verder wassen met het oude wasmiddel. Misschien dat het niet zo geconcentreerd is als tegenwoordig, de kracht misschien minder is en de geur wat is afgenomen. Het wast en is nog steeds prima. Ik heb nu nog 2 kratjes vol wasmiddel, een paar flessen en dan ben ik door het wasmiddel heen, 18 jaar doe ik daar al mee! Door de rest ben ik ook aardig heen, maar nog steeds niet op. Zo heb ik nog Andy i.p.v. Handy en Jif i.p.v. Tif. Wat echt op is, wordt/is vervangen voor Ecoproducten.

Ik had het natuurlijk toen ook allemaal kunnen wegdoen om ruimte te scheppen op 2 pakken na omdat ik er al 'genoeg' had. Ik kreeg zelfs opmerkingen in mijn omgeving (mensen waar ik zelfs niks mee had en het zelf 'breed' hadden in vergelijking met mijn salaris en geen bijdrage kreeg voor mijn dochter - haar vader heeft nooit 1 cent betaald) of ik het niet voor een heel zacht prijsje aan ze over wilde doen. Waarom? Het is en blijft geld, maar dan omgezet in goederen. Het heeft mij in al die jaren als alleenstaande, werkende moeder tenminste heel wat uitgespaard door juist zuinig te leven en met consuminderogen alles te bekijken.

Zo had ik voor mijn dochter bv een grote doos van een of ander apparaat waar ik regelmatig 'afval' ingooide om mee te knutselen, de zogeheten knutseldoos: toiletrolletjes, plastic afsluitdoppen, gekleurde strikjes, uitgeknipte plaatjes uit reclamespul en zelfs plaatjes van het omhulsel van kattenvoerblikjes. Daar werd allemaal erg veel gebruik van gemaakt! Kostte me helemaal niks al dat hobbyspul. Op een gegeven moment heeft ze het zelfs gebruikt als ontdekkingsdoos voor haar tamme ratje en muisjes. Die vonden het geweldig daar in die doos te snuffelen en op ontdekkingstocht te gaan. Hun dagelijks ontsnapping uit hun kooi!
Daarmee wil ik maar zeggen dat ik met andere ogen naar 'rommel' kijk en niet zo snel iets wegdoe. Toiletrolletjes gebruik ik nu voor zaaigoed overigens.

Mijn moeder bewaarde bijvoorbeeld altijd lege luciferdoosjes. Mijn dochter vroeg altijd naar die doos als ze daar was, kon er uren mee spelen en van alles mee bouwen. Oude tafelkleden en dekens gingen over stoelen en tafels en ze had overal tentjes gebouwd in de kamer. Dat was veel interessanter dan al het moderne speelgoed, wat ze ook wel had hoor (weliswaar het meeste tweedehands). Kinderen die kwamen spelen, vonden dat ook altijd veel leuker omdat ze dat thuis niet hadden (of mochten).
Verkleedkleding, mijn kleding uit de jaren 70, kwam dan te voorschijn met de strokenrokken en vleermuismouwbloezen. Die doos hebben we zelfs nóg en put ze nog steeds uit als ze ooit ergens verkleed moet komen of carnaval. Ze is nu 25 :-).

Oude handdoeken en theedoeken kunnen gewoon gerepareerd worden door ze te zigzaggen, washandjes van te maken van de goede stukken of in de maat van vaatdoekjes knippen en zigzaggen. Ik zal dus zo maar niet een oude handdoek 'gewoon' maar weggooien.

Tja eens een consuminderaar, altijd een consuminderaar! Tenminste dat geldt voor mij. Opruimen is voor mij dus niet een beetje netjes bewaren en een gedeelte wegdoen, maar sorteren, ordenen en zo ruimte creëren. Alleen waar ik echt niks aan heb, gaat pas weg. Zal vast aan mijn opvoeding liggen als naoorlogse babyboomer (die de pech heeft tot 65 jaar te moeten werken en er inmiddels al 43 jaar werken op heeft zitten; ben op mijn 17e begonnen voor de rekenaars onder ons ;-) en die vroeger nooit veel heeft gehad; waar ieder dubbeltje in het gezin tien keer rond werd gedraaid voor het werd uitgegeven ...

Tijd voor mijn kwartiertje boven opruimen nu, ben weer wat uitgerust door het schrijven ;-)

9 opmerkingen:

  1. Heerlijk logje. Ik hou er van om zo met spullen om te gaan. Hier gaat ook bijna nooit iets weg behalve als het stuk is maar dan gaat het echt ook al jaren mee.
    Toen ik nog werkte deed ik vaak s'morgens nog al eens opruim klusjes. s"Avonds viel dat meestal tegen.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik heb ook nog verkleedkleren van ouder dan 30 jaar! Leuk is dat!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik vind het wel lekker om goed opruiming te houden, maar als ik iets nog kan/wil gebruiken, dan doe ik het natuurlijk niet weg. Ik doe wel de 'dit gebruik ik ooit misschien eens'-dingen weg, want in negen van de tien gevallen gebruik ik het helemaal nooit meer.

    Maar iedereen doet het toch op zijn eigen manier, dat is ook het belangrijkste, dat je doet wat bij je past.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Wat een heerlijk stuk om te lezen! En wat kijk jij heerlijk naar "rommel"! Denk dat heel veel kinderen moesten spelen met het moderne speelgoed omdat moeders al die oude rommel zoals kleden doeken etc niet in huis wilden hebben. Geeft gelijk zo`n troep al die hutten in huis over de stoelen..

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Dit is een blogje naar mijn hart! ik volg ook
    al die opruimlogjes maar verbaasde mij zoals jij
    over: het dingen weggooien omdat je er teveel
    van hebt en je kasten volraken...ik gebruik ook
    alles netjes op (zelfs de spullen die misschien
    niet altijd zo goed zijn voor het milieu bv.
    schoonmaakmiddelen, ze zijn ook gefabriceerd en
    als ik het gewoon in de kliko gooi vervuilen ze
    ook het milieu...zal daarna wel netjes overschakelen op de bio versie, Ook probeer ik
    voor de spullen die ik dan toch wegdoe een tweede leven te vinden....ik geef het aan iemand
    die er wel iets mee is of doneer het aan de kringwinkel...
    Heb ook nog altijd een grote verkleedkoffer, waar ondanks grote kinderen (22,20 en 17j) nog dikwijls gebruik wordt van gemaakt...
    Ook door andere mensen die die spullen allemaal
    niet bijhouden! en zogenaamd een net huis hebben. Maar zoals LLMM zegt...we laten iedereen
    het op zijn eigen manier doen en ik haal ook
    wel veel inspiratie uit de opruimblogjes en vooral meer zin om het zelf te doen...
    liefs

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Precies! Het valt mij ook op dat bij de dingen die worden weggegooid op de opruimblogs, veel zit, waarvan ik denk,
    "Hé, dat is heel goed bruikbaar/herbruikbaar. "
    Weggooien is bij mij de laatste optie, eerst zelf (her-)gebruiken/repareren/opmaken , dan weggeven aan kringloop/liefhebbers dan in bv kledingbak of andere recycle mogelijkheid en dan pas in de grijze bak.
    Ik doe wel aardig wat weg op het moment, maar op die manier. De oud papierbak is al aardig vol bv.
    Ik kan slecht tegen weggooien van bruikbare spullen. Ook mijn moeder was zo, vond na haar dood bv een vuilniszak vol suikerzakjes, vol en ze spaarde ze niet, het ging om de suiker! Die heb ik weggegeven aan een verzamelaarsclub. Kost meer tijd en moeite, maar ik kan het slecht over mijn hart verkrijgen het anders te doen. Zal naar jouw blog verwijzen vandaag in het mijne.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Ik ben ook druk bezig met opruimen maar hier gaat ook niet zomaar wat weg.
    Alleen wat ik niet zelf kan gebruiken/geen plaats voor heb, geef ik weg. weggooien is de allerlaatste stap.

    succes verder

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Eindelijk dat iemand dat eens zegt. Ik ben ook een van de mensen die een opruimblog is begonnen. Ben nu een week bezig en vindt het leuk. Ook ik gooi tot nu toe nog verrassend weinig weg. Maar ik ben er ook achter dat de rommel niet komt door dat ik zoveel "afval" in huis bewaar. (Dat is het toch in feite, als het allemaal zomaar wegkan?) Mijn eye-opener is dat ik niet genoeg waarde toeken aan de dingen die ik leuk vindt en veel gebruik. Er moet gewoon voor een deel kastruimte bij!

    Het mag dan nu in mode zijn, dat minimalistische. En iedereen maar zijn boeken wegdoen. Ik vindt het juist leuk dat ik veel boeken heb. Iets opzoeken in een "ouderwets" lexicon gaat nog steeds vele malen sneller dan dat ik eerst de computer op ga starten. Waar of niet?

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Je hebt twee soorten opruimers:
    1. Opruimen voor ruimte (en het minimale aan te houden).
    2. Opruimen door te sorteren en alleen het echte onbruikbare wegdoen
    Er zitten vast nog wat gradaties tussen :-)

    Ik hou ook van boekenkasten, heb 8 overvolle en nog overal liggen stapels boeken. Soms doe ik een boek weg, meestal zijn dat romans die je een keer leest en dan nooit meer. Het overgrote deel zijn naslagwerken hier over diverse onderwerpen.

    BeantwoordenVerwijderen

Hartelijk dank voor je reactie.