vrijdag 6 januari 2012

Voorbereidend denkwerk tot doen

Ik weet niet hoe anderen ermee omgaan, maar ik heb altijd heel erg veel moeite om afscheid te nemen van mijn oude kleding. En dan weet ik wel dat ik ze toch niet echt weg doe vanwege alle fournituren en bruikbare doeleinden, maar het verwijderen uit mijn kast is toch iets definitiefs omdat die kledingstukken een klein deel van mijn leven hebben meegemaakt en ik er op een bepaalde manier emotioneel aan hecht. Net zoals geuren ook bepaalde herinneringen op kunnen roepen, heb ik zoiets ook met mijn kledingstukken. Heb ik er iets vervelends mee meegemaakt, trek ik het nooit meer aan.

Aan de andere kant zou ik het liefste alles uit mijn kast doen op misschien maar tien kledingstukken na waar ik me echt lekker in mijn vel voel. Maar dat is wel erg weinig wat ik dan nog overhoud. Zo raar is dat altijd, want als ik soms wel weer iets ouds tevoorschijn haal van de zolder en aantrek, is 'het' gevoel verdwenen en snap ik maar niet waarom het zo moeilijk was het ooit uit de kast doen.
Ik heb wel een stapeltje oude kledingstukken voor bv in de tuin te werken en verfkleding. Maar zelfs dat stapeltje is belachelijk groot, want zeg nou zelf, daar zijn echt geen 'tig' T-shirts voor nodig. Misschien alleen wat variatie in korte en lange mouwen, meer niet. Het is gewoon een smoes om het stapeltje toch nog langer op mijn kamer te kunnen houden om het definitieve afscheid niet aan te hoeven gaan. Het is gewoon het moment zelf wat zoveel moeite geeft.

Dit weekend (of week of misschien wel weken) staan in het teken van 'afscheid nemen' van de stukken. Ik heb gek genoeg (maar zeggen dat niet alle vrouwen?) bijna geen kleding om echt aan te trekken, maar de kledingkast is vol, overvol zelfs, de stoel ligt vol met een berg erop en aan een extra rek is geen hangertje meer vrij. Ik MOET keuzes gaan maken. Dat is als weegschaal zijnde, niet mijn sterkste zijde. Alleen het moment dat te doen, vergt veel diepe zuchten.

Ik weet dat er genoeg van die trucjes zijn door bv kleding die je een jaar of, om de grens voor mij iets ruimer te maken, twee jaar niet hebt aangetrokken, uit de kast de doen. Maar daar zitten wel kledingstukken tussen waar ik me lekker invoelde, toen ik wat kilo's minder woog. En te kleine kleding hoort natuurlijk ook niet in een kast. Het is zoiets als expres te kleine kleding kopen, het aan je kast hangen en streven naar kilo's minder, die in mijn geval maar niet willen 'smelten'. Maar ik kan natuurlijk het lot tarten en ze wegdoen, misschien dat de kilo's dan ook wel meegaan.

Kortom in het kader van opruimen, sorteren, ruimte maken en uiteindelijk rustiger ademhalen ben ik dus de komende tijd aan het afscheid nemen van oude kleding.
En ach, ik hoor een klein stemmetje in me dat zegt dat het 'maar' kleding is en dat de winkels er vol mee hangen. Alleen maak dat mijn emotionele stemmetje maar eens wijs!

Kom op Marianne, een klein beginnetje vast vanavond met een paar stuks, je kan het best wel ;-)

Note: Onder het label Kleding aan de rechterkant staan artikeltjes waar ik o.a. ook in beschrijf wat ik met oude kleding allemaal doe.

10 opmerkingen:

 1. Ik ken het hoor… heb ook veel kleding die ik niet regelmatig draag, maar die ik toch graag wil bewaren. Dus ik wens je veel succes met het afscheid nemen...

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Kan je er nog niet iets anders van maken. Nachtkleding of wat ik ook wel doe met een leuk stofje, pannenlappen. Of iets appliqeren op een ander kledingstuk.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Zelf ken ik het niet maar net wat Johanna zegt. kan je er niet iets anders mee.
  Ik heb ook wel eens ergens gelezen over een herinneringsquilt. Misschien een idee?
  Heb je alle leuke herinneringen toch bij elkaar en je houd er nog iets leuks en bruikbaars aan over (sprei of woondeken oid)

  succes met keuzes maken

  BeantwoordenVerwijderen
 4. gaf al aan dat ik de fournituren eraf haal en het voor bruikbare doeleinden gebruik oftewel de stofjes hergebruik zover dat gaat ;-)
  Alle katoenen zomerjurkjes van mijn dochter toen ze klein was daarvan heb ik hexagonnetjes van gemaakt en aan elkaar gezet (helaas nog steeds niet helemaal af).

  Echt versleten T-shirts verknip ik tot haakbollen, nu zo overbekend en duur! In het verleden veelkleurige voddenmatten gehaakt. Heerlijke matten voor bij de achterdeur en je kunt ze zo meewassen in de wasmachine. Ideaal voor als je dieren hebt!

  Dus echt 'weg' uit huis zijn de kledingstukken niet zoals ik al schreef.
  Poetsdoekjes heb ik ook in veelvoud daardoor. Leuke katoentjes worden gestript en vervolgens gaan ze in doorzichtige ritsbare koffertassen, op kleur. Ook spijkerbroeken gaan niet weg, daar kun je heel veel leuke dingen van maken. Ideeën genoeg wat dat betreft!
  Alleen geen pannenlappen, die haak ik altijd :-) Soort vreemde 'tick', heeeel veeel pannenlappen dus.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Bij het wisselen van zomer naar winterkleding of omgekeerd kan ik gemakkelijker kleding wegdoen. Dan komt het uit een doos en is een haf jaar(of langer) niet gedragen. Groeten Izerina

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Dit blogje en dat van gisteren zou over mij kunnen gaan. Ik vind het ook zonde om dingen weg te gooien die ik toch ooit heb gekocht om te gebruiken, alleen om ruimte te maken. Ik ben ook van het sorteren en organiseren. En nu heb ik in mijn grote kast boven en in de kast beneden een paar grote lege vakken, zonder dat ik ook maar noemenswaardig iets heb weggegooid. Datzelfde zou gebeuren als ik van mezelf kleding móét gaan weggooien. Het schept ruimte, maar waarom zou ik lege vakken in mijn kast willen? Ik ben er ook nog niet uit. Ik heb kleding liggen van twintig jaar geleden die ik echt nooit meer aan zal doen, maar weggooien... Denk dat ik het nooit leer, en misschien moet ik me daar ook maar eens bij neerleggen.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Goed te lezen dat ik niet de enige ben die zo emotioneel kan doen over het wegdoen van kleding uit de kasten.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Soms moet je gewoon heel praktisch nadenken: heb ik dit in het afgelopen jaar gedragen en wil ik het nog dragen? Als het antwoord 'nee' is, dan doe je het gewoon weg. Eventueel kun je de knopen/ritsen eraf halen (wel meteen doen!). Ik doe dat zelden, want als geheel heeft een ander (via de kledingcontainer) er nog iets aan.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Juist dat 'gewoon' wegdoen is nu juist het probleem. En echt weg is het niet eens, want het gebeurt in fases. Het gaat eerst naar de zolder namelijk.

  Geen van mijn kledingstukken is geschikt om nog ooit weg te geven aan een ander omdat ik mijn kleding ook echt draag en op den duur is dat ook te zien. Dat is dan pas de reden dat het uit mijn kast gaat.

  BeantwoordenVerwijderen

Hartelijk dank voor je reactie.