woensdag 4 januari 2012

Moerbeien

Vorige week weer iets nieuws gekocht aan gedroogde besjes en dat waren 'mullberries'. Thuis opgezocht wat dat in Nederlands betekent en dat klonk toch niet onbekend: de Moerbei. Ze smaken erg zoet, dat had ik niet verwacht. Best lekker zelfs als zien ze er gedroogd wat vreemd uit (wratachtig).
Ideaal wel weer als vervanging van zoete versnaperingen! Deze prijs viel weer mee in tegenstelling van andere gezonde bessen die bij 'superfoods' horen. Ze zijn erg gezond i.v.m. de resveratrol. Alleen jammer dat het weer ingevoerd wordt. Op Wikipedia lees ik dat ze toch wel hier hebben gegroeid in Nederland. Dus toch maar eens op zoek gaan of deze struiken hier nog te koop zijn en op zandgrond wil groeien.

Tegenwoordig eet ik 's avonds af en toe wat gojibesjes en wissel dat steeds af met een ander soort gezonde bes, meestal de wat zuurdere eerlijk gezegd. Dat zijn dan mijn alternatieve snoepjes 's avonds. Het zit tenslotte in je hoofd die drang naar wat lekkers. Als ik er dan wat op heb, is het goed :-) Ik krijg er ook totaal geen last van op welk tijdstip ik ook gedroogde besjes eet.

7 opmerkingen:

 1. Hallo Marianna,

  Leuk, dat je gedroogde besjes hebt kunnen kopen van de Moerbei.
  Ik heb een Moerbeiboom ontdekt in de tuin, die je kunt bezichtigen in het dorpje Vollenhove bij de kerk.
  In de vakantie gaan we er ieder jaar naar toe om een visje te eten en de tuin te bezichtigen.
  Onder de boom lag een laag hele mooie donkerrode bessen te verpieteren.
  De boom is al heel erg oud en het is dus niet een struik.
  Ik hoop, dat je er eentje kunt bemachtigen, zou leuk zijn, hij heeft ook hele mooie bladeren, waaronder de bessen hangen als hele dikke bramen.
  Maar ook bijzonder, dat je de gedroogde bessen hebt kunnen kopen, daar had ik nog nooit van gehoord.
  Heb ook een paar fotoos van de boom gemaakt.
  Als je wilt, kan ik je eentje sturen.
  Vond het heel erg leuk, je blog te lezen en wens je heel veel succes met het voortzetten hiervan.
  Groetjes Janet Mulder, Groningen

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hallo hier in de tuin een moerbeiboom gehad. Juist ja gehad, want de vruchten trekken bijen en wespen aan en laat ik daar nou super allergisch op reageren. Hoe lekker en gezond ze moge zijn de boom is uit de tuin verwijderd. Je hebt witte en rode moerbeien en de rode geeft heel veel viezigheid onderaan de boom van rijpe bessen die afvallen. Groetjes

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Leuk! Ik ken mulberries wel, maar alleen omdat daar dan iets naar vernoemd was. Ik probeer ook meer te snacken op vruchten en noten, soms best lastig, maar het is allicht gezonder dan chips en snoep.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Moerbei ken ik niet. Een handje gojibessen neem ik dagelijks. Groeten Izerina

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Bedankt voor de informatie Cisca, ik zal het eerst beter gaan uitzoeken. Mocht ik toch besluiten er een te kopen dan moet deze maar acherin de tuin.

  Nu heb ik op de plaats een kiwi en daar stikt het ook van de bijen als de bloesem bloeit. Ze hebben het zo druk met hun bezigheden dat ik nog nooit gestoken ben thuis (afkloppen). Met fruit is dat natuurlijk anders en ook een ander jaargetijde dat ze dan venijniger zijn, omdat ze dan de jonge bijen moeten voeden.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hmm, lekker zijn ze! Vooral als ze nog een beetje kleverig/vochtig zijn en niet helemaal uitgedroogd. Vers schijnen ze nog lekkerder te zijn, maar die eer is me nooit te beurt gevallen. Soms vind je ze in Turkse winkels, maar vrijwel zeker in Iraanse en Afghaanse (ze heten dan tut, wat je uitspreekt als toet). In Afghaanse winkels hebben ze ze soms ook in het donkerroodpaars, nog lekkerder. Wees dan wel voorbereid op een compleet paarse mond..

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Vanmiddag heb ik in de Gezondheidswinkel gedroogde moerbeien gekovht. In de aanbieding!

  BeantwoordenVerwijderen

Hartelijk dank voor je reactie.