zondag 1 januari 2012

Ieder lichaam is anders

Zo een nieuw jaar en een nieuwe start. Het is alweer 2012 zelfs, wat vliegt de tijd! Ik wens mijn bezoekers en vooral lezers dan ook een goed en vooral gezond 2012!

Het afgelopen jaar heb ik de laatste dagen de revue laten passeren en moet constateren dat ik zowel goed als minder goed bezig ben geweest. Ik heb wat klussen laten opknappen, goed bezig geweest met consuminderen op ondermeer zelf-tas-meenemen-naar-de-winkels en diverse besparingen. Laatste niet zo op voorraad hobbymateriaal, maar dat zie ik alleen als ouderdomsvoorziening voor als ik het niet meer kan bekostigen met een afgeroomd pensioentje zodra ik aan de beurt ben. Ook de kosten van boeken en tijdschriften zijn weer hoger dan vorig jaar, maar minder hoog dan dat jaar daarvoor. Ik ben nogal een tijdschriftenjunkie en dat zou best wat minder kunnen worden. Boeken zijn vooral op gebied van gezondheid en bekijk ik zeer regematig als naslag.

Ik heb ook in 2011 de stoute schoenen aangetrokken en heb me medisch laten onderzoeken, in eerste instantie om te achterhalen waarom ik alleen maar aankom en maar niet afval. Die onderzoeken hebben heel wat meer naar boven gehaald waar ik aan moet werken met voeding en supplementen zoals o.a. hartritmestoornissen en cardio stress en meer. Maar ik ben nog steeds geen grammetje afgevallen, dus ga ik dit jaar zelf verder op zoek naar het onbekende puzzelstukje en met name de voeding. Ook mijn dochter helpt me daarmee, want zij studeert momenteel HBO Voedingsleer en ziet dit ook wel als een uitdaging.
Er moet nodig gewerkt worden aan ontzuring, maar dat kan lang duren. Nu zit ik wel nog in de menopauze en hormonen willen dan ook nog wel eens tegenwerken op afvalgebied, maar dat is vast niet het enige. Ik ben vegetariër en eet biologisch; je zou dus zeggen dat ik redelijk gezond eet.
De laatste maanden heb ik heel wat literatuur daarover versleten, de een spreekt het ander weer tegen. Ieder lichaam is echter anders, kan anders reageren dan bij een ander. In diëten zie ik dan ook sowieso geen heil, omdat de recepten meestal totaal niet bij me horen. Ik zie het meer in combinaties en goede koolhydraten, welke tijdstippen en die producten waarvan mijn lichaam niet vreemd gaat doen met voedselintolerantie en allergie. Met andere woorden ik moet zelf op zoek en uit diverse goede lectuur daar datgene uithalen wat voor mij goed werkt.

Ik probeer op deze zoektocht ook op dit blog hierover regelmatig wat te beschrijven en deze informatie komt onder een nieuwe rubriek/label: Afvallen.
Ik doe ook niets rigoreus, maar alles in stapjes. Ik gooi ook geen voedsel weg wat ineens niet meer goed voor me zou zijn volgens de boeken, maar maak het eerst gewoon op.

Wat mijn eerste stap is, is het volgende. Ik zie het wel zitten om goede koolhydraten onder de 50 glycemische index (G.I.) voortaan te nuttigen i.v.m. bloedsuikerspiegel, insuline aanmaak en vetverbranding. Als het boven de 50 G.I. is dan wordt het voedsel als reservevet opgeslagen.
Dat houdt in dat er wat voedsel opgemaakt moet worden wat ik nog in huis heb en vervolgens voorlopig niet meer wordt gekocht. Pas bij een streefgewicht mag dat weer af en toe. Momenteel ben ik de oude boeken van Montignac weer eens aan het doorspitten over de juiste G.I., maar merk wel dat een gedeelte daaruit al niet meer klopt en achterhaald is. Daar lees ik dan maar met een bochtje langs c.q. streep het gewoon door in de boeken :-) Ik merk goed dat ook mijn kennis gelukkig daarover al weer flink uitgebreid is.

De volgende producten die ik voorlopig niet meer koop en/of opmaak:
 • aardappels (nog twee zakken in voorraad; kan een zak met aardappels in het voorjaar in moestuin planten: goed voor grond)
 • bieten (eentje nog, die komt deze week wel op)
 • bananen (nog hele tros en kan ook deze week op: jammer, want juist bananen lust ik erg graag als snelontbijt; daarvan zou ik dus iets moeten gaan merken als ik dat niet meer eet)
 • jam (nog diverse potten, geen meer die open zijn, dus geen probleem)
 • glucose e.d. (alle etiketten goed bekijken van producten)
 • 'witte' pasta (meestal heb ik volkoren, maar mogelijk nog een zak macaroni van de natuurwinkel)
Dat is dus voor deze week de stap:
 • Bovenstaande producten voorlopig niet meer kopen en opmaken wat ik heb.
 • Aanvullende lijst maken/opzoeken met producten <50 G.I. en >50 G.I.: meestal worden de normale producten wel beschreven, maar niet die van de natuurwinkels, zoals gierst e.d.
Met moeite geef ik dan hier mijn gewicht toe en hoop door zelfonderzoek en speurwerk, ervaringen met producten over enkele weken weer eens wat resultaat te boeken met afvallen: de stand is nu 101 kilo (1,76 cm lang) -> BMI is veel te hoog dus!
En mocht ik afvallen dan mag ik voor iedere kilo me op iets leuks tracteren zoals een tijdschrift. Ieder behaalt stapje wordt dus beloond. Nu maar hopen dat mijn lichaam meewerkt.

8 opmerkingen:

 1. Wat fijn,dat je dochter meedenkt. Dat motiveert. Ga je ook meer bewegen? Succes dit jaar met je gozondheidsplannen. Groeten Izerina

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Lees ook eens meer over glycemische lading (GL), want de GI alleen is niet zalig makend.
  En vergeet vezels en goede vetten niet.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Goede tip! Doe ik! GI en GL.
  Ik krijg veel vezels binnen, daar zit denk ik niet het probleem. Ik gebruik olijfolie en kokosvet om in te bakken en lijnzaadolie over mijn sla. Ook daarmee zit ik al redelijk goed, moet denk ik nog minder bakken en nog meer stomen.
  Ik denk ook aan combinaties en tijdstip. Het is ingewikkeld, want tot nu toe helpt er niet veel. Ik kan het puzzelstukje nog niet vinden wat echt helpt :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Fijn dat je dochter in de goede richting een studie volgt. Alles met mate is mijn motto. De overgang mag je niet van alles de schuld geven, altijd hield ik als maat wat boven de meter zit qua lengte komt overeen met je gewicht. Tot de dokter vorig jaar zei dat ik moest groeien, inmiddels ben ik 3 kg aangekomen maar voel me er niet erg prettig bij. Ben best benieuwd hoe het jou vergaat met afvallen. Succes.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hier zelfde gewicht, maar minder groot ... succes xxx

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Is de werking van je schildklier ook onderzocht?
  Dat kan zeker ook meespelen.
  Succes ermee.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Schildklier is ook onderzocht. Wel om in de gaten te blijven houden, maar uitslag was nog goed.

  Er is al geopperd dat ik misschien wel te weinig eet. Ik drink niet, geen frisdrank alleen maar thee en soms 1 koffie, geen chips of junkfood. Daarom is het zoeken ook zo moeilijk.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Mijn collega kwam juist aan door te weinig eten en ook het onregelmatige.
  Zelf hou ik ook de koolhydraten in de gaten (ála Atkins)maar dan zonder het overmatige vet ;) Maar ik ben dan ook een vleeseter.:)

  BeantwoordenVerwijderen

Hartelijk dank voor je reactie.