vrijdag 27 januari 2012

Schaamteloos meenemen

Ik heb er nog steeds moeite mee om als ik ergens uit eten ga of drinken, het erbij gegeven koekje, chocolaatje, zakje suiker, cupjes honing, boter of melk mee te nemen naar huis als je dat ter plekke niet gebruikt, maar later thuis wel. Toch is er gewoon voor betaald, het hoort erbij. Het voelt aan alsof zoiets niet mag, niet netjes is. Ik heb altijd het gevoel of iedereen naar me kijkt als ik het langzaam in mijn tas laat verdwijnen. Net of ik het steel en dat terwijl ik het toch heel eerlijk heb gekregen, sterker nog het is eerlijk betaald/gekocht! Waar komt dan toch die schaamte vandaan?

12 opmerkingen:

 1. Ik heb er geen moeite mee hoor. Ik laat het gewoon in mijn tas glijden.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ook ik heb daar totaal geen moeite mee. Jij ziet het misschien toch als diefstal. Je hebt het toch betaald.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik neem het ook mee, en dat niet alleen maar ik raap ook statiegeldflessen op van de straat. Vooral na evenementen (carnavalsoptocht, bijv.) ligt er flink wat.
  Het geld ligt op straat!

  Anne

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik neem het gewoon mee. Net wast je zegt, je hebt er toch voor betaald.

  Liefs Frederique

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik heb in de laatste vakantie (5 dagen) een hele zak van dat spul verzameld. Ik zie het niet als diefstal, maar gewoon als meenemen waarvoor je betaalt.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Geen idee, ik heb het ook wel eens, maar ik neem theezakjes enzo echt wel mee. Maar ik let wel op dat ik echt alleen meeneem wat bij mij 'hoort'. Heb ik 1 thee besteld en staat er een doosje, dan neem ik niet een extra zakje mee. En ik doe ook geen graai in de suiker- of melkmandjes. Wat op mijn schoteltje ligt, hoort bij mij. De rest kom ik niet aan.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. 'k Neem het gewoon mee, er is voor betaald en dus van mij.
  Als je de tweede koffie gratis krijgt laat je 't toch ook niet staan (tenzij de koffie niet te haggelen is, natuurlijk)
  groet

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Mijn mama had helaas die schaamte niet. Ik vond zakken vol met dat spul, over de datum, bj haar thuis, toen ik het moest ontruimen. Ze nam volgens mij wel degelijk een graai. Waarschijnlijk een restant gedrag van de crisis en de oorlog, waarin van alles een tekort was. Ik heb er ook geen moeite mee, mijn eigen betaalde spul mee te nemen. Koekjes eet ik niet, suiker mag ik niet. Zo heb ik thuis ook wat te presenteren voor liefhebbers.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat ken ik! Toen ik het huis van mijn moeder ontruimde, kwam ik suikerzakjes en koffiecreamer tegen van de AH, van de gratis koffie. Daar had ze echt niet voor betaald, maar ze graaide er wat van mee.

   Verwijderen
 9. Ik weet zelf dat het valse schaamte is. Maar als ik in gezelschap de enige ben, voelt dat dus zo aan zoals ik boven omschreven heb.

  Overigens ik neem ook alleen maar datgene mee wat bij het schoteltje ligt. Het idee een graai te doen, dat zou ik echt niet kunnen en daarvoor heb je ook niet betaald.

  Toen mijn moeder nog leefde en regelmatig in het ziekenhuis lag, lag er ook regelmaitg wat bij haar ontbijt wat ze niet at, maar ook spaarde wat ik mee naar haar huis moest nemen. Herkenbaar dus dat ik ook al dat spul weer tegenkwam in de kelder en sommige zwaar over de datum.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ik weet niet waar het vandaan komt maar het is er wel.
  Ivm afvalbeperking neem ik het niet meer, maar ik als ik het koekje meenam, was het altijd 'voor mijn kindje'.
  Gr,
  Julia

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Nee hoor, geen probleem.

  Nooit gedaan, maar tegenwoordig nemen wij de cupjes melk altijd mee. Is toch door ons betaald??

  Groetjes Thea ♥

  BeantwoordenVerwijderen

Hartelijk dank voor je reactie.