dinsdag 10 januari 2012

In boeken schrijven

Ik ergerde me altijd als ik vroeger in de bieb boeken leende en er waren allerlei aantekeningen in gemaakt en lijnen ondergezet met potlood. Ik dacht nog, wie doet nu zoiets en het zijn niet eens je eigen boeken.

Na jaren en jaren betrap ik me erop toch zelf ook steeds meer in mijn eigen boeken thuis te schrijven; van een felle gele markeerstift tot potlood- of penstrepen onder de tekstregel in de kantlijn of zelfs tekst erbij zetten. Of doorkruisen wat niet klopt of achterhaald is. Voor mij wel handig om iets snel op te zoeken zo, maar niet erg charmant voor als ooit een ander ze leest. Tot nu toe is dat alleen mijn dochter, die zelf nooit in boeken schrijft en ik hetzelfde te horen krijg wat ik zelf hierboven beweerde daarover :-) 
Ik probeer het niet te doen met hele nieuwe boeken, maar met van die oude knotsen waar de tijd des tands al aan geknaagd heeft door verkleuring e.d. of de tandjes van een of ander lolbroekje van een kat of hond, doe ik dat wel. Vervelende gewoonte, maar blijft handig. 
In die oude of beschadigde boeken doe ik dat om van relevante informatie aantekeningen te maken en te bewaren zodat het oude boek weg. Soms is dan ineens weer zoveel informatie dat ik het boek weer wel bewaar.
Ook gebruik ik van die kleine plakkertjes (post-its) in nieuwe boeken, maar sommige die verkleuren de pagina's als je ze erin laat zitten. 
Maar waar heb ik het in feite over, van de 8 boekenkasten zijn het misschien 10 oude biebboeken waar ik thuis ingeschreven heb.

Ik heb nog nooit boeken doorverkocht. Vind het nogal een heel gedoe. Misschien ooit als ik pensioen krijg als extra centje :-) Moet dus een beetje opletten dan met al dat geschrijf.
Die ik nu weg doe, zijn echt niet meer interessant tenminste. Hooguit wat oude romans en die verdwijnen naar het kastje van mijn werk. Of oude van de bieb en die zien er niet meer uit en zijn echt 'op' en alleen nog maar geschikt voor het oud papier.

6 opmerkingen:

 1. Wij merken het wel eens in boeken van de bieb, dan heeft iemand zijn mening ergens bijgeschreven of zelfs iets 'verbeterd' wat volgens diegene niet goed geschreven is. Persoonlijk vind ik het niet kunnen in een bibliotheekboek. In je eigen boeken moet je natuurlijk zelf weten, die zijn immers van jou. Verkopen wordt idd lastig als je in boeken hebt geschreven. Ik geef mijn gelezen boeken tegenwoordig maar aan de kringloop of geef ze weg aan belangstellenden. Op MP lukt het niet altijd en het kost veel moeite. Gewoon weg ermee ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dat staat ook vermeld,als je een tweedehands boek bij bol koopt. Dan zie ik er van af. Want dat zijn passages,die een ander goed vond.Groeten Izerina

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik vond het ook altijd zonde, maar tijdens mijn studietijd 'moest' ik wel; dan is gewoon aantekeningen maken gewoon niet overzichtelijk en is het makkelijker om dingen te markeren. Maar nu doe ik het niet meer, als ik nu iets wil 'markeren', dan schrijf ik het gewoon weer op.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Dat zou ik nooit doen, vind niet dat het hoort, slordig, helemaal als het je eigen niet is. Dan zou ik het ook niet doen maar dat is toch anders.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. De zwaar gereformeerde mensen in mijn gemeente vinden het ook nodig om in de bieb boeken woorden zwart te maken, die hen niet aanstaan. Ik vind dit een soort van heiligschennis. In boeken, en zeker die van een ander, schrijf je niet.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik plak tegenwoordig een geeltje op de plek met de zin die ik belangrijk vindt! Dat werkt fantastisch, en ik kan het boek daarna nog verkopen op Bol.com want dan haal ik het geeltje er gewoon even uit!

  BeantwoordenVerwijderen

Hartelijk dank voor je reactie.