maandag 10 januari 2011

Boodschappentas, doos of plastic tasje

Boodschappentas
Ik neem eigenlijk bijna altijd wel een of twee stevige boodschappentasen mee naar de supermarkten als ik tenminste bewust boodschappen ga doen. Er zijn natuurlijk ook momenten dat ik onverwacht ga en dan biedt een katoenen tasje in mijn handtas nog wel eens uitkomst, mits het niet regent tenminste.

Maar ik kan niet altijd voorkomen dat ik ze beide niet bij me heb en dan bieden dozen en plastic zakjes in de winkels zelf weer uitkomst.

In het begin nam ik de Jumbotas mee naar Jumbo en de AH tas mee naar AH. Nu gebruik ik ze allemaal door elkaar. Ooit kreeg ik bij een nieuwe Aldi winkel er eentje cadeau. Bij Action zijn ze vaak het goedkoopste.

Kartonnen dozen
Er was een tijd dat ik zo maar op goed geluk naar de supermarkten ging en gokte op dozen, maar niet altijd liggen die op alle tijden voorradig. Meestal wel op de tijden dat ik boodschappen ga doen, want dat is de tijd van het vakkenvullen en zit half Nederland te eten. Daar ik ook wel misgreep op andere tijden, ben ik toch maar langzamerhand een boodschappentas gaan invoeren. Op den duur puilden bovendien de dozen zo'n beetje mijn garage uit en ik moest er vele weer bij het oud papier buiten zetten en plat maken. Teveel energie en tijd dus. Andere strategie kiezen dan.

Toch neem ik alsnog vaak een kijkje bij de bak met dozen en neem geregeld als er mooie bruikbare dozen liggen er eentje mee naar huis. Als ik dozen nodig heb, is het altijd wel handig een paar schone in voorraad te hebben. Ik ververs er wel eens die uit elkaar dreigen te vallen op zolder voor nieuwe schone en stevige dozen, zo mogelijk de mooiere en zonder al te veel reclame.

Verder heb je de bananendozen, die erg bruikbaar zijn voor mijn voorraad lapjes, die ik mooi op soort (katoen, tricot, fluweel e.d.) kan sorteren en op kleur. Het zou natuurlijk handiger zijn als de stofjes in een kast zouden liggen, maar ik heb een puntdak op zolder en geen rechte muur voor een kast.

Je hebt ook dozen die op kratjes lijken en stapelbaar zijn waar meestal mandarijntjes of tomaten in verpakt zaten. Die vind ik erg handig voor mijn tuin. Ook mijn poezen liggen graag in zo'n doos! Ze hebben leuke ligkussens, een hangmatje aan de radiator, lekkere fleecedekens, maar een nieuwe doos is natuurlijk altijd veel interessanter voor een nieuwsgierige kat!

Plastic tasjes
Evenals ik dus ook wel eens dozen meeneem, gebruik ik ook de plastic tasjes die op een rol zitten in de supermarkten. Onverwacht ga ik ook wel eens boodschappen doen en niet altijd heb ik dan een tas of een reserve tasje bij me. Ik voel me daar helemaal niet schuldig om, want ik gebruik deze tasjes erg goed moet ik zeggen. Tenminste als ze heel zijn gebleven, want je hebt ook kwaliteit dat ze al stuk gaan voor je de winkel uitgaat.

Dat heeft zo een reden dat ik deze plastic tasjes ook bewust hergebruik. Deze plastic takjes passen namelijk goed in zowel mijn toiletemmertje als in mijn keukenafvalbakje.

Al jaren geleden heb ik de grote afvalbak waar je een vuilniszak in moet doen uit mijn huis gedaan. Het duurt een week voor de zak vol is en met warm weer wil ik zeker geen afval in huis dat insecten aantrekt. Bovendien had ik toen een hondje die regelmatig de bak omgooide. De hond van nu is veel groter en voorkomen is beter in dit geval.

Dat was wel even wennen in het begin zo zonder grote afvalbak, maar ik vind het persoonlijk zo veel beter. Iedere dag gaat een zakje (of meer) wel vol en deponeer ik het vastgebonden in de grijze bak. Plastic en papier gaat meteen door naar de garage. Groenteafval gaat in de compostbak. Het normale afval gaat daarom in het plastic zakje van de supermarkt of andere plastic zakken zoals broodzakken. Voor ik zo'n tasje dichtknoop, maak ik zo nodig ook nog de kattenbak schoon en ook dat gaat er nog bij.

Ik heb voor al die zakjes in mijn bijkeuken een speciale sac ã sac zoals ze dat in Frankrijk noemen. Als het dreigt leeg te geraken, neem ik een poosje mijn boodschappentas niet mee naar de winkel en heb zo weer een paar erbij.

Die plastic tasjes, scheelt mij weer om ze zelf te kopen voor mijn afvalemmers. Ook gebruik ik amper nog vuilniszakken. Het is niet veel aan uitgaven, maar alles telt, niet waar.

8 opmerkingen:

  1. Zelf hebben wij een aantal stapelbare kratjes in de auto + een paar van die grote tassen. Die blijven gewoon in de auto. Karretje naar de auto rijden en inladen maar. Dat kan niet als je te voet gaat of op de fiets. In de keuken hebben wij ook al jaren geen vuilnisbak meer, ik zet het lege karton van melk, karnemelk op het aanrecht en per dag is er wel 1 vol. Een piepklein emmertje gebruik ik voor gft afval, dat zet ik in de vaatwasser. Dus helemaal geen zakjes nodig. Ik probeer altijd papieren zakken mee te nemen en die worden ook weer her gebruikt.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik neem in principe altijd een tasje mee in mijn gewone handtas, maar als ik die vergeet neem ik toch ook wel eens 'gewone' plastic tassen aan. En net als jij gebruik ik die thuis voor het verzamelen van vuilnis.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Als wij boodschappen met de auto doen nemen wij de big shoppers mee en in mijn handtas heb ik altijd 2 plastic tasjes voor als ik op de fiets boodschappen doe. Hebben wij geen tassen bij ons, kijken wij altijd eerst voor dozen.

    Groetjes kasboekvrouw

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ik heb altijd een grote big shopper in mijn fietstas, onderin liggen. Maar ik heb supergrote fietstassen, dus dat scheelt weer.
    Verder heb ik in mijn jaszak een heel klein opvouwbaar tasje (B.lokker verkoopt ze ook) dat haast geen ruimte inneemt, maar een leuk maat tas vormt als je hem nodig hebt.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ik heb altijd een grote plastic zak voor onverwachte boodschappen in mijn fietstas zitten.Verder neem ik altijd katoenen tassen mee. Die was ik,als ze vuil zijn.Groeten Izerina

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Ik heb ook (meestal) een tas bij me en zit ook standaard in mijn handtas. Het komt uiteraard weleens voor dat ik tot de ontdekking kom dat er toch niets in mijn tas zit, dan probeer ik het ook te doen met de plastic zakjes van de rol. In extreme gevallen moet ik toch echt een tasje kopen, maar dit doe ik liever niet, dan koop ik liever een big shopper.

    Wij pakken bij de supermarkt altijd de gratis honden(kak)zakjes mee (deze zijn in onze gemeente gratis en liggen bij elke supermarkt) en deze gebruiken wij om de klonten uit de kattenbak in te scheppen. Je zou deze ook kunnen gebruiken als klein afvalzakje in de keuken...

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Zo te lezen zijn we allemaal goed bezig :-)
    Ook ik stop alle lege (kattenvoedesl)blikjes eerst helemaal vol (heb geen melkpakken) e.d. Doordat mijn bak soms wordt omgereden door een oude vrouw, gooi ik liever voorlopig even niets meer los in mijn bak en ben weer even terug naar de plastic of papieren zakjes met afval.
    Ook goed idee met die hondenzakjes! Alleen hangen die nergens bij ons! Ik gebruik ook de papieren fruittasjes of groentetassen van de natuurwinkel hiervoor. Klonten uit de kattenbak verwijder ik met een dichte schep.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Las vandaag net dat de plastic zakjes afgeschaft gaan worden: http://www.telegraaf.nl/dft/nieuws_dft/8702254/__Supermarkten_stellen_klimaatplan_op__.html?p=18,2

    België is wat dat betreft al veel verder heb ik gemerkt.

    Marianne
    Consuminderen met Marianne

    BeantwoordenVerwijderen

Hartelijk dank voor je reactie.