dinsdag 11 januari 2011

Verhoogde moestuinbak

Ik heb diverse moestuinborders die momenteel flink overwoekerd zijn met onkruid en struiken. Om weer te starten zal ik deze in ieder geval moeten gaan schoonmaken als het weer het weer toelaat, maar ook de hogere bomen daar gaan snoeien want er komt nog amper zonlicht op mijn moestuintje terecht.

Eigenlijk wil ik al jaren verhoogde bakken, maar nu zeker vanwege de hond die overal als een dolle rent in de tuin. Ik kan de moestuin natuurlijk wel afzetten met een hek, maar ik hou daar niet zo van en wil eerst dit gaan uitproberen. Na mijn val begin vorige jaar 2010 met de gladheid is het vervelend om op mijn hurken te zitten met mijn linkerbeen en is het wel een goede reden om het nu echt door te zetten met die verhoogde bakken. Voor mij ietsje gemakkelijker om bij te houden. Er kan dan zelfs een krukje naast staan :-)

Al googelende kwam ik uit bij een verhoogde moestuinbak. Ik kwam ze kant-en-klaar tegen als bouwpakket, vier planken en ze zelf vastschroeven, en dan zijn ze 39 en 45 euro, plastic of van hout met afgeronde bovenkant. Ze zijn ook stapelbaar. Dat kan ik met zelfgemaakte ook doen door een versteviging van binnen zo te maken dat deze niet verschuift.
Vorige week eens even bij een bouwmarkt gekeken naar tuinhoutprijzen en dan kom ik voor zo'n bak maar op 6,50, inclusief de hoeksteunen die ik vorige week bij de Aldi al heb gekocht. Dat scheelt natuurlijk wel een hoop om ze zelf te maken! Daar verdien ik al heel snel meer dan dertig euro per bak om het zelf te maken.

Het enige wat ik nu moet doen is het hout inslaan en op maat zagen van ongeveer een meter. Dat zagen is immers zo gedaan. Heb dat al vaker gedaan. De kant-en-klare zijn wel rond aan de bovenkant, maar dat vind ik teveel werk.
Binnenkort ga ik er een paar maken en dan kijken of het het lukt om de hond uit zo'n bak te houden met zijn gespring.
Als het lukt dan maak ik er volgend jaar meer en breid ik de moestuin daarmee uit. Nu nog hopen dat hij in zijn dolle buien er niet alsnog de plantjes niet uitrukt met zijn bek...

6 opmerkingen:

 1. Ik heb er vorig jaar een soort kappen op gemaakt, gemaakt van latjes en kippengaas. Om de kat uit de bakken te houden. Misschien dat het ook werkt voor een hond.
  (fotos: http://de-kleine-dingen.blogspot.com/2010/03/een-productief-weekend.html)

  Maar een extra hoge bak kan misschien ook helpen. En dan zit je niet te hannessen met planten die door het gaas groeien.

  Succes!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik ben benieuwd naar je resutaten.Misschien dat ik er volgend jaar ook aan begin,zo'n hoge bak. Groeten Izerina

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Je kan ook halve regentonnen (die kapot gevroren zijn bijv) gebruiken

  BeantwoordenVerwijderen
 4. ben ook heel fanatiek bezig, laat je het ons weten ? liefs marion

  BeantwoordenVerwijderen
 5. mijn vader werkte op het landbouwproefstation en daar hadden ze een vaste regel, na tuinwerk (kunstmest, rozen, bramen, distels etc) heb je veel schrammetjes die kunnen ontsteken, handen wassen met groene zeep, dat ontsmet. Als de boer "modern"was en alleen palmolive toiletzeep had liggen, hadden ze een blokje Sunlight zeep in de auto, ontsmet ook. Ik was na tuinwerk nog altijd mijn handen met groene/gele zeep, vroeger was dat onze enige zeep en shampoo, dan was je weer blinkend schoon.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Goed idee Patrick met dat gaas!
  Moet nog steeds het hout kopen. Wel hier en daar gekeken naar de prijs. Zodra ik het ga maken, lat ik het zien!
  Groene zeep wast ook heel erg schoon Margeet.

  BeantwoordenVerwijderen

Hartelijk dank voor je reactie.