zondag 16 januari 2011

Op zoek naar een gezonde koekenpan

Eigenlijk een raar woord als je het wat vaker hardop zegt: koekenpan. Op Wikipedia las ik dat je er een hebt voor koek, zoals pannenkoeken en een om te bakken. Dan heet het ommelettenpan en een wat hogere en heet dan weer hapjespan. Ik heb nog nooit van een ommelettenpan gehoord eerlijk gezegd en heb altijd de koekenpan voor alles gebruikt, zowel hartig als zoet voedsel. Ik gebruik hem zelfs ook regelmatig als een soort wokpan met allerlei groentes, want ik heb echt een knots van een wokpan. Ooit gekocht op een rommelmarkt, nog nieuw in het plastic voor maar een euro. Beetje zwaar echter in gebruik en om voor een week tegelijk iets klaar te maken. De wokpan is van gietijzer en eigenlijk vind ik dat nog steeds de beste pannen.

Het is natuurlijk fijn dat de koekenpannen van tegenwoordig een laagje hebben om het aanbranden tegen te gaan, het zogeheten teflonlaagje, maar erg gelukkig ben ik daar niet mee, want meestal eet je daar toch een gedeelte van op dat zie je aan de kale plekken op de bodem. De een moet je daarom al sneller vervangen dan de andere. Ik gebruik altijd het bekende houten spateltje om maar geen krassen te krijgen. Maar ze komen toch en waar blijft dan al die teflon of het laagje met een andere benaming? Juist ja, in het eten, in ons lichaam. Als je dan verder gaat zoeken dan blljkt dat als teflon erg warm wordt het een stof afgeeft gelijk aan fluor. En dat is zoals je ook kunt lezen met dieper graven op internet niet al te best voor onze gezondheid. Ik wil ook altijd bewust geen tandpasta met fluor. Sinds ik dit weet ben ik aan het uitkijken naar een andere koekenpan. De uitverkoop is dan een goede tijd, maar heb er helaas nog geen gezien. Het is best moeilijk om nog gietijzeren koekenpannen te kopen. Je hebt wel van die oranje grote gietijzeren braadpannen, maar die bedoel ik niet. Ik had vroeger wel van die gietijzeren koekenpannen, loodzwaar en je moest ze goed behandelen, anders zat het roest er al snel op als je ze nat wegzette. Het roest moest eerst weggeschuurd worden en daarna ingesmeerd worden met olie. Maar ook dan kreeg je weer een beschimmelde koekenpan. Ik was dan ook zeer gelukkig met de eerste tefalpannen, totdat ik merkte dat dat binnenlaagje zo slijt en waar dit blijft. Mijn cirkel van dit verhaal is weer rond...

Wat dit met consuminderen te maken heeft, hoor ik mijn dochter nu vragen... Nou als je gezond bent, hoef je minder naar de dokter, minder medicijnen te te slikken die wel of niet vergoed worden. Energie en tijd die je dan ook aan andere zaken kan besteden. Gezondheid is voor mij een indirecte link met consuminderen. Nu is zo'n pan misschien duurder dan een 'weggooipan', maar op de langere termijn goedkoper omdat je ze niet steeds hoeft te verwisselen voor een nieuwe. Een langere termijn investering zo gezegd ook in je gezondheid.

Mocht iemand een gezonde, gietijzeren koekenpan tegenkomen dan hou ik me aanbevolen voor het adres!

8 opmerkingen:

 1. Bk heeft goeie koekenpannen met van die kleine gaatje in de bodem, bakken heel erg fijn en je hoeft nooit weer. Inmiddels heb ik er 3 voor een paar centen op de kop getikt op de rommelmarkt. 1 van 28 cm. en 2 van 24 cm. Daarvan heb ik 1 in de caravan. Volgens mij zijn deze van gietijzer.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wij hadden vroeger Tefal pannen. Het teflon laat inderdaad los.
  Nu hebben wij pannen van Herman den Blijker. helemaal geweldig!

  Ik wil niet anders meer.

  Liefs Frederique

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoi Marianne,

  Kom ik weer met een dure tip. Maar als je wacht tot een uitverkoopaanbieding word je er zoooo gelukkig van: http://www.pannen.nl/calphalon/
  Deze pannen mag je met vim en een schuurspons schoonmaken. Ze verbruiken niet veel olie of boter omdat je ze eerst goed heet maakt zonder iets en volgens mij hebben ze het eeuwige leven. Ik heb inmiddels een hapjespan, een koekenpan en een braadpan en ben er heel erg blij mee. Je kan ze o.a. kopen bij Potten en Pannen in Utrecht.

  Groetjes Jacq.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ja, het verbaast mij dat je moeite hebt deze te bemachtigen, toevallig ben ik ze laatst nog tegengekomen bij een tweedehandszaak. Wat betreft onderhoud, ik heb altijd geleerd deze vuil weg te zetten. Bij gebruik warm je ze op, haalt er een doekje overheen en ze zijn weer gebruiksklaar! Niet geheel volgens de normen van deze tijd, maar het werkt wel (en naar mijn mening is het een hygienische manier van werken)
  mvg Isolde

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Fijn te lezen dat ze er nog wel zijn. Ik zal eens beter gaan zoeken dan. Bedankt voor jullie tips!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Gietijzeren pannen zijn geweldig, ja, een stuk duurder dan anti-aanbak pannen, maar daar heb je ook wat voor. Als je reuzel gebruikt om ze in te vetten, blijven ze eeuwig goed en mooi! (olijf of zonnebloemolie e.d. worden ranzig tenzij je ze direct de volgende dag weer gebruikt. Reuzel wordt dat niet, kokosolie schijnt ook te kunnen overigens, maar dat heb ik dan weer niet in huis, reuzel wel, maak ik zelf, goedkoop en het lekkerste vet wat er is!)

  BeantwoordenVerwijderen
 7. ik heb twee verschillende soorten pannen. de eerste soort zijn van lagostina en ik heb die pannen al 20 jaar, waarschijnlijk gaan ze de rest van mijn leven mee. ze zijn van roestvrij staal, en het is echt topkwaliteit. enig nadeel is dat er inderdaad geen antiaanbaklaag inzit en je hebt meer vetstof nodig om te bakken. daarom had ik ook altijd een tefalpan, maar heb die nu een jaar geleden vervangen door een Green Pan, met een ander type aanbaklaag die een pak gezonder zou zijn. hoewel de pan behoorlijk duur was, is ze helaas niet zo degelijk, de aanbaklaag is erg snel beschadigd, ook al gebruik ik de juiste spatels. ze zal nog wel even meegaan, maar ik denk niet dat deze pan 5 jaar zal leven.
  gietijzer is zeker een goed alternatief ( ook zeer goed voor je armspieren, een grote pan is erg zwaar ) maar de roestvrijstalen Lagostinapannen zijn zeker even goed en degelijk en een pak lichter

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Valerie, dat wist ik niet van reuzel al ken ik het wel vanuit mijn jeugd. Olie gaat inderdaad schimmelen. Voor mij is reuzel echter geen optie omdat ik vegetarisch eet en liever iets op plantaardige basis zoek om in te smeren. Ik heb wel kokosvet in huis, maar ondanks de goede berichten op internet blijf ik hier een onderbuikgevoel bij hebben of het wel echt zo gezond is als ze schrijven. De eerste berichten waren dat een paar jaar geleden namelijk helemaal niet.

  Bedankt voor je tip Iris. Ik zal eens gaan googlen over die Lagostinapannen! Ik heb nog steeds geen andere. Alleen een hele grote gietijzeren wok. Die heb ik ooit nieuw (prijsje en stickers zaten er nog op) op een rommelmarkt voor 1 euro gekocht! Hij is inderdaad erg zwaar. Maar in ieder geval beter dan tefal.

  BeantwoordenVerwijderen

Hartelijk dank voor je reactie.