donderdag 13 januari 2011

Warme truiendag 4 februari 2010

Toevallig kwam ik in een boekje tegen dat we voortaan een Warme Truiendag hebben. Nieuwsgierig zoals ik ben, toch maar eens even gekeken en inderdaad! Deze vindt op vrijdag 4 februari 2011 plaats. Ik vind het een prima initiatief om mensen en vooral kinderen, met het oog op de toekomst, er attent op te maken dat we met minder energie met z'n allen veel kunnen besparen. De website zelf draagt leuke ideeën aan voor zowel school als kantoor. Alle informatie is daar te lezen. Zelfs het logo mocht je overnemen (staat in het kader van de afbeelding hier).

Voor school kan ik begrijpen dat ze dit op vrijdag doen, maar voor kantoren zie ik dit persoonlijk niet zo zitten, daar 95% dan toch vrij is en alleen ik op mijn afdeling bv in mijn eentje met een lading kleding daar zou kleumen. Eerlijk toegeven dat ik er achter kom dat ik niet eens meer een trui heb en tegenwoordig alleen maar vesten draag, daar ik laagjes dragen prettiger vind. Om nu twee dikke vesten ongemakkelijk over elkaar te gaan dragen als een Michelinmanetje c.q. -vrouwtje en de radiator half uit te draaien, heb ik niet zo'n zin in. Dat vergt me teveel bewegingsvrijheid. Bovendien zit ik in een kantoortuin en die is het meestal al koud en lijd ik het overgrote deel van het jaar al aan deze ongemakkelijke constructie. Vaak met mijn sjaal over mijn benen geslagen zelfs. Een open kantoortuin met een open trappenstelsel met uitgang op de buitendeur, wie krijgt het bedacht zou ik zo zeggen! Het is toch al koud genoeg zo met de cv helemaal open. Een eigen kantoorkamer is wat dat betreft gemakkelijker om aan zo'n dag mee te kunnen doen!

Ik kan 's avonds nog even deelnemen in mijn huis door nog een extra deken op mijn bank te leggen en de cv wat lager te zetten. Maar eerlijk gezegd, prima plannen allemaal, maar meestal doe ik hier toch niet aan mee. Ik bekijk al iedere dag waarop ik de stand van de cv 's nachts zal zetten zodat de buizen niet gaan bevriezen en zo ook overdag en 's avonds. Als ik zit of beweeg, scheelt enorm veel. Ga ik de deur uit, gaat ook de cv weer lager. Ik denk dus dat ik niet bewust gemaakt hoef te worden door zo'n dag in te stellen omdat ik er al aardig mee bezig ben.
Dat geldt overigens ook voor een autoloze zondag of een niet-winkeldag. Ook leuke initiatieven, maar je zult maar net alleen op die dag wel de deur uit moeten of dringend iets moeten kopen omdat het op andere dagen niet lukt. Ik zit denk ik al van alle zondagen in het jaar grotendeels bewust thuis om er niet uit te gaan c.q. niets uit te geven en als ik daarom eindelijk wat plannen heb om wel te gaan op zondag, laat ik me dat niet ontzeggen omdat 'men' die dag zo heeft ingesteld. Het moet ook mij goed uitkomen tenslotte. Ik zie het dan ook meer als bewustmaken van bepaalde ideeën en dat juich ik natuurlijk wel toe.
De bedrijven zijn m.i. de grote energieverslinders. Kijk naar al die overbodige lichten e.d. Verlichting is prima voor de veiligheid op straat, maar er kan een groot gedeelte best wel uit als het alleen maar om reclame gaat.

5 opmerkingen:

 1. Ik vind het vooral op scholen een goed initiatief.
  Veel kinderen krijgen helemaal geen groene opvoeding.
  Ik ga het voor stellen op school..
  Ik hoor de boze reacties al van al die ouders zonder groen hart!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Het is meer een leuke aktie om mensen bewust te maken. Aan besparing valt het waarschijnlijk tegen.Ik denk,dat jij al heel zuinig bezig bent met je stookkosten. Groeten Izerina

  BeantwoordenVerwijderen
 3. we hebben een houtfornuis en lopen soms in een t shirtje ..... oeps, , liefs marion

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik vind het een goed idee. Wil hem hier thuis ook wel invoeren. Maak ik er meteen een maand van.

  Liefs Frederique

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik reed gisterenochtend langs een school en daar brandde volop de lichten en dat gebeurt dus een hele winter lang. Leuk om dan een warme truiendag in te stellen. Lijkt me handiger om een bewegingssensor in de beveiliging in te stellen en de lichten te laten aan gaan wanneer er ongewenst bezoek binnenkomt.Gr. LZV

  BeantwoordenVerwijderen

Hartelijk dank voor je reactie.