vrijdag 21 januari 2011

Vuilnisbak van de buren

Jaren terug kregen we de nieuwe vuilnisbakken, een grijze en een groene. Vuilniszakken los aan de straatkant zetten, mocht niet meer. Daarvoor zelfs hadden we kleine ijzeren exemplaren. Met die vuilnisbakken kon je dus niet meer onbeperkt een hoeveelheid weggooien en beperkte dit zich tot de inhoud van de bak. Heb je meer, kun je het wegbrengen naar de stort. Bij de ene gemeente is dit gratis en bij de andere niet. Ik woon bij zo'n gemeente waar je moet betalen en met het bewijs dat je in die gemeente woont. Ik moet er 5 km voor rijden overigens. Maar hier heb ik al eerder over geschreven.

Dit keer heb ik het over de bakken zelf. Bovenop zat in het begin een klein stickertje met een barcode en je huisnummer erop. Ik keek altijd wel goed of het 'mijn' vuilnisbak was.
Op een keer was ik 'm kwijt en stond er alleen nog een vieze bak met een vastgeplakte luier onderin en op de bak stond ook een ander huisnummer van de buren. Ik ben mijn eigen bak gaan omruilen, na eerst te moeten aanbellen om mijn eigen bak weer halfvol terug te krijgen... Daarna ben meteen daarna in actie gekomen omdat dit zich natuurlijk zou kunnen herhalen. Heel groot heb ik met dat gekleurde plakband, wat ik toch al in huis had, het huisnummer met zwart plakband aan alle kanten van de bak geplakt en bovenop. Welke kant je ook kijkt, je ziet nu het huisnummer. Vanaf dat moment heeft ook niemand meer 'mijn' bak verwisselt. Het plakband blijft echt jaren goed zitten en is goed bestand tegen alle soorten weer, want ik heb nog maar een keer aan een zijkant hoeven te vernieuwen daar waar de haken van de vuilniswagen hem opppakken.

Tegenwoordig heb je grote stickers met bloemen en klimop e.d. om erop te plakken. Ze zijn leuk en staan gezellig, maar dat is natuurlijk een overbodige uitgave voor een consuminderaar! Juist met die kleine uitgaven allemaal op te tellen, bespaar je best veel.

7 opmerkingen:

 1. Heb jij nooit meegemaakt,dat een ander nog iets in jouw bak propt? De deksel niet dicht kan en de vuilnisman tegen jou moppert? Of je hele bak gewoon laat staan. Groeten Izerina

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hier gaat hij om die reden ook maar 4 keer per jaar aan de weg. Goed opletten in winkels wat je koopt, in welke verpakking.Het is duur afval zo. Wij hwbben de buren op meer dan een halve kilometer van ons af dus dat probleem doet zich hier gelukkig niet voor. Ik heb weleens gelezen dat je verpakkingsmatriaal in de winkel mag achterlaten.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. gelukkig geen last van, de kliko komt maar een paar keer per jaar aan de straat , het legen kost per keer € 5.00 dan denk je wel na, toch ? liefs marion

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik had van die leuke stickers (a.ction), maar door die grijparmen gingen ze kapot... Balen.
  Toen ging de hele bak kapot, op de nieuwe (kregen we wel gratis) heb ik maar geen stickers meer geplakt.
  Hier gaat hij toch zeker 8 keer aan de weg... (moet ik me nu schamen?) maar wel met 5 personen, waarvan er maar 1 consumindert...

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wij hebben dat ook idd al een keer gehad met de papiercontainer... erg lastig. En het stickertje dat bovenop zit is bij ons al lang niet meer te lezen, dus daar kun je ook niet echt vanuit gaan.
  Ik erger me er elke keer weer aan als ik de container moet zoeken, ik denk dat ik eens ga kijken of wij ook nog ergens stevig plakband in de schuur hebben liggen (vast wel).

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Zo ver ik weet hebben anderen niets in mijn vuilnisbak gestopt, maar dat is wel erg brutaal!

  Het is een idee om verpakkingsmateriala in de winkel achter te laten, maar lijkt me met een rijstpak toch wat ongemakkelijk ;-) Het is natuurlijk wel zo dat veel producten onnodig in driedubbele verpakking zit. Totaal overbodig. Dan koop je ook nog eens voornamelijk lucht in plastic verpakt!

  Als je moet betalen voor iedere bak die je laat legen, denk je iedere keer wel goed na om ieder gaatje ervan te vullen!

  Ik kan 'm (de grijze) 24 x aan de weg zetten per jaar en doe dat ook steevast iedere keer hoor, halfvol of vol. Meestal ook met opruimingsspulletjes die nergens meer voor geschikt zijn overigens... Zo kom ik van mijn rommel af zonder naar een stort te hoeven.
  Knap hoor maar 5 of 8 x per jaar!

  Ik heb zowel groen als zwart plakband gebruikt op mijn grijze bak. Aan de zijkanten is het momenteel weer weggesleten.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hoi Marianne,

  Leuke blog, heb hem sinds een paar dagen ontdekt en meteen maar even alle oude blogs gelezen :-)

  Bij ons wordt de grijze ( en groene ) bak gewogen voor en na het legen en betaal je dus per kilo ( en een vastrecht van 99 euro per jaar). Hoe minder je dus weggooit, hoe minder je betaalt. Plastic kan worden aangeboden in speciale zakken, die iedere week worden opgehaald door de milieuboer die ook meteen blik, glas, oude kleding, groenteafval en zo ophaalt. Ik heb dan ook geen grote afvalbak meer, maar een klein pedaalemmertje, want anders gaat het inderdaad stinken voor de vuilniszak vol is. Door al die kleine zakjes in de grijze bak, kan er ook veel meer in (tussen die vuilniszakken zit altijd heel veel loze ruimte). De grijze bak gaat dan ook niet vaak aan de weg hier, duurt heeeel lang voor die vol is. De groene bak wordt alleen gebruikt voor het tuinafval en dat wordt klein gesnoeid en composteert gewoon in die groene bak. Doordat het tuinafval slinkt in de bak, kan er iedere keer groenafval bij. Volgens mij gaat die bak maar 1 keer per jaar aan de weg.

  Ook hier trouwens een huisnummer op de bakken geplakt en er hangt een gekleurd touwtje aan de deksel, nooit problemen om die van ons terug te vinden. Heb ook nog nooit meegemaakt dat iemand iets bij onze bak in wou stoppen. Kan ook niet, want hij gaat alleen aan de weg als hij tot zijn nokkie vol zit :-)

  Groetjes, Miekelie

  BeantwoordenVerwijderen

Hartelijk dank voor je reactie.