maandag 8 augustus 2011

Opgewarmde koffie

Pas geleden heb ik een reportage bekeken op de tv over koffieplantages en dan gaan je ogen wel even open als je weet dat i e d e r e koffieboon met de hand, zittend op de harde grond, wordt uitgezocht voor een luttel bedrag aan loonkosten. Vond de baas dat ze niet hard genoeg gewerkt hadden, kregen ze minder uitbetaald. Moderne slavernij en uitbuiting heet zo iets ondanks hun 'vrijheid'.

Dan te bedenken dat wij hier in het westen gewoon sloten oude koudgeworden koffie zo maar wegmikken. Hup er wordt meteen weer verse gezet. Triest om dan te weten dat wij er hier zo achteloos mee omgaan, terwijl boontje voor boontje het wordt uitgezocht. Wij zijn ondanks de financiële crisis nog steeds heel rijk in vergelijking met deze mensen. Ook al wordt het voor menigeen jaarlijks moeilijker, het is nog steeds niet te vergelijken met de armoede daar.

Ik had ooit in de jaren zeventig een vriendje en daar moest per se van zijn moeder eerst de oude koffie op voor er nieuwe werd gezet. De koffie kon nog zelfs van een vorige avond zijn! De koffie werd opgewarmd in een pannetje op het gas en iedereen van het gezin zat met een lang gezicht te drinken, maar durfde niets te zeggen omdat ze wisten dat er geen andere zou worden gezet als deze niet eerst op was. Als er dan een verse koffieronde kwam, keek iedereen plotseling weer totaal anders. Er werd nooit meer dan twee kleine kopjes aangeboden.

Toch is het nog niet eens zo heel lang geleden dat koffie de hele dag op de potkachels bleef pruttelen in een koffiekan. Zo eentje met een bolletjes glas in het deksel. Het ging erom iets warms te drinken en wat de smaak had van koffie. Wat zijn we dan tegenwoordig verwend met al gemalen koffie en voor diegenen die ze gebruiken ook de pads. Vroeger moest je om koffie te zetten eerst een poosje zelf koffiebonen malen. Bijna iedereen had in mijn jeugd wel een elektrische koffiemolen en zo niet had je wel de bekende van D.E. die je met de hand kon bedienen. Gemalen koffie werd wel verkocht, maar was een stuk duurder, dus deden de meesten dat dan ook zelf. Nu kun je amper nog losse bonen kopen in de supermarkten omdat er bijna alleen nog maar filterkoffie is. Bij speciaalzaken (o.a. S.L.) kan dat overgens nog wel. Daar ruikt het ook ontzettend heerlijk, vind je niet?

Dat doet me denken aan de De Gruyter met die mooie koperen vaten vol met koffie. De winkel rook altijd naar gemalen koffie. Je kon al koffie kopen van een half pond bonen of gemalen koffie van rood merk tot goud merk toe. Ik herinner me ook nog zilvermerk en mocca. Die aparte merken waren alleen voor feestdagen en als ze in de reclame waren. Meestal was het roodmerk. Ze kenden ook 2 ponds pakken oftewel van 1 kilo. Onsjes en pondjes werden toen vaak gehanteerd als maat. De juffrouw in de winkel was altijd zo handig met het dichtvouwen van zo'n koffiepak, dat was op zich al een heel kunstwerkje om te zien! Zodra de koffie in de reclame was, kochten de klanten natuurlijk veel meer dan anders. Als kind ging je graag boodschappen doen bij De Gruyter vanwege het toen alombekende snoepje-van-de-week. Een bepaald snoepgoedje was dan in de reclame en je kreeg er dan een leuk speeltje bij cadeau. Nostalgie ten top natuurlijk ;-)

Eind jaren zeventig dronk ik voor het eerst ijskoffie in Italië. Gewoon koude koffie met een ijsblokje. Het was prima voor de dorst, hoewel ijsthee tegenwoordig meer is ingeburgerd. De ijsthee van tegenwoordig is geen koudgeworden thee meer met een ijsklontje, maar jammergenoeg voorzien van de nodige zoetigheid.

Persoonlijk drink ik mijn koffie natuurlijk ook liever warm, maar ik vergeet het regelmatig. Vaak zit ik dan alsnog aan lauwe of koude koffie. Voor mij is dat geen reden om deze weg te gooien. Met warm weer dus zelfs met een ijsklontje erin. Ik heb dus eigenlijk nooit koffie over en hoef nooit koffie weg te gooien omdat ik het min of meer ook gepast per mok zet. Ik heb geen senseo, maar nog een gewoon koffiezetapparaat.

Wat doe jij met koudgeworden koffie? Weggooien en nieuwe zetten of kom jij ook altijd precies uit met wat je zet?

12 opmerkingen:

  1. ´k Heb een senseo. Ik ben de enige die thuis koffie drinkt, en dan is het vind ik niet lekker als je elke keer van die kleine beetjes moet zetten, vandaar.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wij hebben een bonenapparaat dat zelf ook maalt, hele lekkere koffie per kopje of desgewenst per kan waarbij je het aantal kopjes kunt instellen. Ook de sterkte kan je instellen. Op die manier hebben we nooit koffie over.
    voor door de week als ik alleen thuis ben gebruik ik ook S.L. instant koffie. Het koffieapparaat gebruikt nl wel veel stroom. Het is dus voor samen genieten, met man of met visite.
    Maar die ouderwetse percolator koffie van vroeger, die was ook pittig! Ik heb de kan van mijn moeder nog een tijd gehad, maar wegens te sterk en altijd drab in je kopje heb ik die uiteindelijk toch maar weg gedaan. De gaspitten van tegenwoordig zijn eigenljk ook te fel voor percolator; je hebt echt een heel klein pitje nodig.
    Groet, Loonlijstmama

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik heb senseo - voor als ik alleen ben - en een koffiezetapparaat. Ik probeer eigenlijk altijd fair trade koffie te kopen - maar wanneer ik krap bij kas zit soms even niet - en mijn koffie komt altijd op! Ik zet meestal voor niet meer dan 2 kopjes pp - wanneer mensen weer willen, zet ik wel nieuwe. Opwarmen vind ik niet zo lekker! Daaron zet ik liever ietsje minder dan te veel, hoef ik het ook niet weg te gooien :)

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ik zet altijd net zoveel kopjes als we drinken. Als we samen zijn dan maak ik koffie voor 4 kopjes en als 1 van ons alleen thuis is dan drinkt die senseo. Zo gooien we gelukkig nooit koffie weg. Opwarmen ken ik nog wel van vroeger, brr. Lisa

    BeantwoordenVerwijderen
  5. In mijn jeugd zette mijn moeder voor een paar dagen een pot loei-sterke koffie. Er ging een laagje koud in een kopje en werd aangevuld met hete melk.Wij maken altijd een afgepaste hoeveelheid koffie,steeds vers. Dat is wel meer electriciteit,maar er wordt nooit weggegooid.En een kop koffie in de vriezer,steeds even roeren geeft heerlijke ijskoffie. Groeten Izerina

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Hier wordt altijd precies genoeg gezet. Er staan streepjes op mijn apparaat.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Ik drink maar 1 kop koffie per dag en die zet ik in een klein potje. Mijn man drinkt senseo zodat we nooit koffie weg hoeven te gooien. Eigenlijk is Nespresso ook opgewarmde koffie, maar dan wel hele dure!Van koude koffie kun je ook prima koffiepudding of ijs maken met custardvla.
    Vroeger dronken wij de koffie zoals Izerina omschrijft, extract noemden ze het bij ons en je lengde het aan met kokend water of hete melk. Smaakte ook prima.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Mooi te lezen dat niemand koffie weg hoeft te gooien!

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Ik beken dat ik koude koffie ook gewoon wegmik… Dat spreekt dan weer voor de Senseo: dan houd je zelden koude koffie over, maar goed die heb ik ook weggemikt.

    Bij mijn oma thuis zeiden ze altijd: 'Als je koffie van vandaag wilt, moet je morgen komen!'

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Ik heb ooit eens een recept gehad om een soort van koffie-extract te maken. Volgens mij hele sterke koffie met suiker inkoken tot een dikke stroop. Je kunt het dan in de koelkast heel lang bewaren. Om koffie te maken wat stroop in een mok doen en dan heet water of hete melk opgieten.
    Voor ijskoffie wat van deze stroop in koude melk gieten en goed roeren.
    Jammer genoeg kan ik het recept niet meer vinden.

    gr. Cilia

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Ik hoorde dat opgewarmde koffie slecht zou zijn voor de maag. Weet iemand daar iets van?
    Zelf heb ik ook geen enkel probleem met het drinken van heropgewarmde koffie

    Groeten, Chris

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Ik zet altijd nog koffie extract met een hoog filter van Walkure op de Karlsberger wijze : je hebt dan een potje vol extract, genoeg voor 15 tot 20 koppen verse koffie. 1 cm in een kopje, heet water erbij en klaar. Het smaakt ook nog eens uitmuntend. Beter dan welk modern apparaat dan ook.

    BeantwoordenVerwijderen

Hartelijk dank voor je reactie.