vrijdag 5 augustus 2011

Zand als huishoudmiddel

Ondanks het goed afplakken van ramen en zelfs op de rand van stijlen bij bouwstenen, overkomt het me dat er spetters op stenen of stoeptegels komen. Soms is een doekje genoeg om het meteen weg te vegen, maar op bouwstenen is dat al wat moeilijker omdat deze poreus zijn en niet glad. Ik pak dan altijd snel wat donker zand uit de tuin en smeer het over de vlekjes. Kan zelfs even wat aarde uit een bloempot zijn. De stenen worden natuurlijk wel even donker. In veel gevallen is de vlek ook gewoon weg. Dus ook hier geen gebruik van chemicaliën nodig, maar gewoon wat aarde uit de tuin. Gratis en 'schone' oplossing dus ... op je handen na ;-).

Deze tip helpt ook voor lekkende olie van voertuigen. Snel wat aarde over de olievlek en weg is de vlek na een poosje die misschien een oprit of plaats ontsiert! Ik herinner me dat nog van vroeger van de brommer, scooter en auto's bij ons thuis. Zand wel even laten liggen natuurlijk zodat alles goed kan intrekken. Ook nu heb ik het over het lekken van olie op stenen. Het zou mooi zijn als het ook hielp bij een olievlek op zee! Maar wie weet, helpt het daar ook wel met gewoon zand ...

Waar ik ook zand voor gebruik is hardnekkig mos wat terugkeert op stoepstenen. Gooi er zand over, laat het wat dagen, weken intrekken en weg is mos. De stenen worden er ook heel mooi schoon van. Wederom zonder gebruik van chemicaliën, gratis en zo bij de hand. Overigens gewoon snoeiafval een poos laten liggen, geeft hetzelfde effect! Stenen worden helder en mos verdwijnt.

Nu woon ik natuurlijk in een zandrijk gebied hier in Zuidoost Brabant. Aan zand geen gebrek. Heel vroeger liepen hier de duinen van Nederland, liep hier zelfs de noordelijke grens, dat is nog goed te merken aan de namen van straten, zoals Hoge Duinlaan e.d. en daar liggen nog wat hoge zandheuvels.

Geen wonder dat men vroeger zand, zeep en sodabakjes had toch. Ik moet er ook nog eentje hebben van emaille in het groen met goudkleurige randjes. Alleen werd vroeger het zand gebruikt om te schuren en om op de vloeren schoon zand te strooien. Bij de zee was dat wellicht schelpenzand i.p.v. geel zand. Met schuren kan ik me er wel iets bij indenken.
Ik heb het nog meegemaakt in de jaren zeventig dat een kunstuitleen in Eindhoven ook een drinkgelegenheid had, een bruin café. Daar lag nog heel lang zand op de vloeren. Dat werd iedere keer weer ververst. Het had wel iets gemoedelijks in zo'n oud pand. De sfeer van heel vroeger hoe het ooit de normaalste zaak van de wereld was om het zo te gebruiken. Ik moet er niet aan denken dat het nu nog in gebruik zou zijn, want wat zou mijn kattenvolkje dan doen? Het idee een Sahara in je huis .. één grote kattenbak!

(c) *Marianne*

3 opmerkingen:

  1. Bedankt voor de tips.Groeten Izerina

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dat zijn goei tips, hier is ook vaak mos op tegels, ik ga het eens proberen.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Veel natuurlijke middelen zijn in onbruik geraakt, maar gelukkig komen ze weer een beetje terug. Men heeft vaak geen zin in het 'gedoe' en grijpt naar een spuitbus of emmertje met zogenaamd wondermiddel. Jammer als het ook gewoon met zoiets simpels op te lossen is als bijvoorbeeld zand.

    BeantwoordenVerwijderen

Hartelijk dank voor je reactie.