maandag 13 februari 2012

Slobkousen

Wat een heerlijk ouderwets woord: slobkousen! Ben het alleen maar tegengekomen ooit heel lang geleden in de Donald Duck dat een Disneyfiguurtje zijn slobkousen zou opeten als iets niet zou lukken in het verhaaltje. Op het laatste plaatje zat hij inderdaad aan zijn slobkous te knabbelen. Was dat niet in een verhaal van Tom Poes en Olli B. Bommel? Zou overigens ook best Dagobert Duck kunnen zijn. In die tijd dat ik het las, vond ik het maar rare dingen die slobkousen. Zag ook het nut niet zo daarvan in, echt een modekledingstuk uit vervlogen tijden. Soort beenkappen met bandjes onder de voeten met een stuk stof over de wreef, vaak met knopen.
Maar dan ineens komt het in de jaren tachtig onder een ander woord en anders in rekbare vorm terug. Vaak zelfgebreid in allerlei felle kleuren. Vooral kinderen dragen ze. Deze kleuren zijn ook vaak afgestemd op andere kledingstukken zoals handschoenen. Ze zijn nu in tegenstelling van de slobkousen zonder bandjes onder de voeten en ook geen stukken over de wreef of knopen, gewoon recht en heerlijk rekbaar. Ik heb het nu natuurlijk over de beenwarmers.
Dan ineens zijn ze weer van het toneel verdwenen omdat de mode zo snel verandert. Maar dit jaar zijn ze na lange tijd weer helemaal in. Niet meer zelfgebreid, maar wel fabrieksbreisel, lekker slobberig als een soort stuk dikke maillot bij je enkels tot bijna aan de knie. Er komt in ieder geval nog wel een stukje 'slob' in voor: slobberig! Ik heb ze ook gekocht, lekker warm! Niet zo meer eigenlijk voor mijn leeftijd om er zo hip bij te lopen, dus verstop ik ze lekker onder mijn lange broek. Ik heb het daarom niet over mijn beenwarmers, maar slobkousen ;-) Lekker aandikken dus.
Nu pas begrijp ik waarom er ooit slobkousen hebben bestaan en zie ik er het nut ook van in. Heerlijk warm met erge koude dagen! Vooral buiten! Mag ook wel na een halve eeuw toch ;-).

2 opmerkingen:

  1. Lekker warm zijn ze, hè. Ik heb ze ook. Vroeger vond ik die beenwarmers ook zo leuk. Ze zitten in ieder geval heerlijk warm! En daar gaat het toch om?

    Liefs Frederique

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik heb met sporten wel eens beenwarmers aan, je voelt het verschil dan echt duidelijk!

    BeantwoordenVerwijderen

Hartelijk dank voor je reactie.