woensdag 22 februari 2012

Boeken sorteren

Nu ik ongegeneerd in andermans boekenkasten kan neuzen via de blogjes en met name de opruimblogjes, valt me op dat iedereen daar toch een andere manier op na houdt qua opruimen. Ieder z'n keuze uiteraard, maar ik ben altijd een voorstandster geweest om boeken tot aan de plank voor netjes in een rij te zetten en niet naar achteren te duwen tegen de achterplank. Je creëert daardoor al snel allerlei ander spul op de planken voor de boeken. De boeken zijn ook niet allemaal even breed en daarom heb ik liever alle boeken tegen de voorkant aan. Ik sorteer ze niet op kleur zoals nu erg in is, maar op onderwerpen en alfabetisch op auteur. Hele series ruk ik gemakkelijk uit elkaar om ze maar bij het onderwerp zelf neer te zetten. Mijn streven is ook altijd niets op de boeken te leggen, maar na verloop van tijd moet ik weer een boek ergens kwijt, kan dat niet en komt het er weer automatisch bovenop. Als er nergens meer wat op kan, is het tijd voor een grondige reorganisatie.

Aan een boekenkast kun je vaak merken met wat voor persoon je te maken hebt. Dat klopt altijd wel aardig. Benieuwd naar mijn boekenkasten? Oké hier komt wat ik zoal in de boekenkasten en op de planken heb staan:

Beneden in de kamer heb ik twee grote Billy-kasten staan met extra bovenstukken, 8 planken met:
 • Kunstboeken (5 planken)
 • Teken en schilderboeken (1)
 • Kookboeken (1,5)
 • Symbolen en symboliek (1)
 • Mythologie enz. (1)
 • Spiritualiteit (5) 
 • Computerboeken (1,5)
In de kamer staat ook nog een kast met twee deuren met drie planken over:
 • Tuin, planten, dieren, milieu
Boven heb ik op een kamer vier witte Billy's staan met:
 • Handwerkboeken en -tijdschriften, zelfmaakmode enz.
 • Gezondheidsboeken
 • Natuurboeken
 • Encyclopedie
In de gang een brede boekenplank met drie planken:
 • Literatuur en gewone romans
 • Woordenboeken enz.
 • Grafische boeken
Op en in de nachtkastjes diverse stapels:
 • Gezondheidsboeken, tijdschriften, spirituele boeken en kaarten
Op zolder stapels met:
 • Brei- en haakboeken en -tijdschriften, strips en kinderboeken
En soms doe ik er ook weg om weer plaats te kunnen maken voor nieuwe. Ik koop tegenwoordig nooit meer romans, krijg ze, lees ze en geef ze naderhand soms ook weer weg. Zo ook met gewone tijdschriften. Een gedeelte van de boeken zijn ook afgeschreven biebboeken en die doe ik ook na een poos weer weg.

Kortom, ik lees dus vaak, eigenlijk iedere dag, blader vaak en veel. Vandaag werd me gevraagd wat ik lees. Tja ik wissel af, net waar ik op dat moment zin in heb. Vandaar dat er ook stapels naast mijn bed liggen, van alles wat dus.

Zeer binnenkort moet ik een boekenkast in de kamer leeg gaan ruimen omdat de kast zelf nu een stukje naar voren helt. Beetje eng en wil een ravage voor zijn. Een gedeelte is door een richeltje van het laminaat gezakt namelijk.
Weer werk aan de winkel. Dan te weten dat juist die kast zo netjes opgeruimd was. Zul je net zien :-)

4 opmerkingen:

 1. Ik lees ook veel, hoewel het de laatste tijd wat minder is, maar ik doe tegenwoordig wel boeken weg. Als ze nog iets op kunnen leveren of ik kan een ander er een plezier mee doen, dan verkies ik nu toch de ruimte. Ik zet de boeken altijd op thema en schuif ze door naar de achterkant. Dat vind ik het mooist, maar ik vind ook wel wat te zeggen voor dat je ervoor van alles neer gaat zetten, want dat gebeurt hier inderdaad wel!

  Maar goed, dan is mijn oplossing weer: dingen weg doen, dan is er niets meer om (wat) voor te zetten!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wij hebben maar een klein huis. Dat dwingt me om alleen de echt heel mooie boeken te bewaren. De rest gaat regelmatig weg. Ook koop ik steeds minder,maar leen veel vaker bij de bieb. Groeten Izerina

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ja logica blijft een moeilijk vak. Zwaartekracht is overal op aarde aanwezig, zelfs in jouw boekenkast. Als je al je boeken naar achter schuift, dan helt de kast niet meer naar voren!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. In sommige kasten staan de rijen noodgedwongen dubbel...Vooraan en daarachter nog een rij.
   Mijn kast is een paar weken geleden omgevallen, maar dat heeft een andere reden ben ik nu achter... lekkage van de cv! De kast onderaan brokkelde dus af door het vocht.

   Verwijderen

Hartelijk dank voor je reactie.