zaterdag 18 februari 2012

Zero waste en de buren

Nu ben ik al een poosje veel bewuster aan het omgaan met afval. Niet tot helemaal zero maar al wel heel wat minder. Om de twee weken kunnen wij de grijze bak aan de voorkant zetten, wat ik wel meestal doe, al zit de bak lang niet meer zo vol als eerst en ik zou het gemakkelijk zelfs nog 2 weken langer kunnen volhouden en soms wel 4. maar het idee dat ik ineens veel afval zou hebben met bv opruimen, zet ik de bak toch maar iedere 2 weken aan de straatkant. Maar wat blijkt nu, ik had al zo'n vermoeden, wat deze week extra werd bevestigd. Buren hebben het denk ik in de gaten dat ik steeds minder afval heb doordat ik bewuster boodschappen doe met minder afval en gooien dus diverse vuilniszakken in de mijne! Ik weet niet welke buren, maar ik vind dit toch wel hondsbrutaal! Het was nog een hoop plastic afval ook nog wat ze dus net zo gemakkelijk in een doorzichtige plastic zak aan de straat kunnen zetten! Dit laatste ergerde me zelfs nog het meest.
Ik vind afval ook een soort van privacy en ik hou er niet van als een ander mijn bak open doet en hun vuil, hun privacy, erin deponeren. Ik gebruik nooit vuilniszakken, altijd kleine zakjes van brood e.d. dus alles is goed te zien wat ik gebruik aan voedsel e.d. Ik bespaar met mijn afval en een ander gooit het bij mij in de bak! Wel heb je ooit! Ze kunnen dan of hun vuil naar de vuilstort brengen tegen betaling of zelf eens drastisch gaan minderen. En als het nu vriendelijk gevraagd wordt voor een keertje, nee gewoon brutaal erin gooien. Vanaf nu gaat mijn bak alleen nog maar naar voren als hij echt vol is en ook niet meer 's avonds, maar 's ochtends heel vroeg. Zoiets hoort niet en probeer ik wel te voorkomen voortaan!

11 opmerkingen:

 1. Ik vind het een beetje asociaal wat mensen doen als ze hun afval bij jou in de bak gooien. Bij ons gebeurt het ook. Daarom zit Husband er met bovenop. Op woensdag wordt hij bij ons geleegd. De ene keer normaal/groen afval, de week erop de plastic bak. En bij dat plastic afval gooien buren gewoon afval!! Zo kwaad!!!

  Nu zet Husband hem noodgedwongen pas 's morgens op de plek neer en haalt hem gelijk weer op als hij geleegd is. De vuilnisauto rijdt langs ons huis.

  Doe je zo je best om al het afval te scheiden, gooien je buren er hun troep in.

  Belachelijk!

  Liefs Frederique

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik ben het helemaal met je eens!

   Gr., Marianne

   Verwijderen
 2. Ik gooi wel eens een (afgesloten) zak in de vuilnisbak van mijn buren. Eerlijk gezegd vind ik het niet asso. Wat merkt iemand daar nou van? Je betaald toch niet per kg? Groene bak vind ik nog wat anders, maar huisvuil in een vuilniszak nee daar kan ik mij niet druk om maken.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Nou ik vergeet de bak wel eens te zetten en dan stop ik in het allerholst van de nacht wel eens een zak van mij in een andere container. Kan je asociaal vinden maar als ik bijv. met mijn kindjes bij de speeltuin ben ruimen wij de blikjes en chipszakken van andersmans onopgevoede jong op en dat heb ik nog nooit iemand in deze 'nette' buurt zien doen.

  Dus mocht iemand erover klagen wil ik ze daar ook wel op wijzen.

  Wel grappig, iedereen gebruikt google, staat 20 keer per dag met zijn kop op cctv, al je gegevens van telefoon- en internetverkeer worden opgeslagen, hier worden telefoontaps met meest van de hele wereld uitgevoerd en dan in je kliko opeens prive. Ik snap het wel, maar ik vind het wat scheef :)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Bij ons in de straat deponeren de buren ook wel eens afval bij elkaar in de container. Ik zie daar het probleem niet van in. Wel rest afval bij rest en groen bij groen natuurlijk. Als onze bak half gevuld is vind ik het onzin dat de buren naar de milieustraat zouden moeten rijden. Het zou anders worden als de container voor de deur op de weegschaal wordt gezet en we per gewicht zouden moeten betalen. Maar dat is niet het geval.

  Het plastic wordt bij ons in doorzichtige plastic zakken opgehaald. Dan zie je ook welk smaakje shampoo de buren gebruiken.

  Zelf zie ik afval niet zo zeer als prive. Het is iets wat ik bewust weg doe en dan is het verhaal voor mij over.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dan hebben ze duidelijk teveel afval en moeten ze nodig minderen als ze niet uitkomen met hun bak.
   Als ik niet uitkom, wat misschien 1x in de 2 jaar voorkomt met bv flink opruimen, gooi ik dat gewoon erin als ie net geleegd is.

   Er lagen twee vuilniszakken met plastic in mijn grijze bak. Die worden altijd apart opgehaald hier en horen dus niet open en wel in mijn bak!

   Nee, dan gooi je dat niet bij je buren. De grijze bak is privé, daar blijf je uit. Ik hoef niet te zien wat zij allemaal gebruiken en dat hoeven ze ook niet bij mij te zien. Zelfs al is het maar afval.

   Marianne

   Verwijderen
 5. Je bofte nog. Ik had een keer shop-vuil van een ander in de bak en de deksel kon niet meer dicht. Dan mag de vuilnisdienst je bak laten staan. Groeten Izerina

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik heb ook van die buren gehad en ik heb er dus wat van gezegd. Dat als ze er afval bij willen gooien, ze dat wel even kunnen vragen. Kleine moeite, groot plezier zo gezegd. Of simpelweg fatsoen.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik ben het wel met je eens dat, als het plastic apart wordt ingezameld, dat niet in de containers thuis hoort.
  Maar als wij, of onze buren een keer niet uitkomen met de container, heeft er altijd een opruim activiteit plaats gevonden.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik vind het op zich niet gek, maar ik vind wel dat je het even moet vragen. Dat zou ik zelf ook doen. Ik zou denk ik mijn kliko niet minder vaak aanbieden, omdat ik er dan zelf ook last van heb, maar pas op het laatste moment klaarzetten, dat zou ik dan wél weer doen.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. echt asociaal kan ik het noemen, als het tenminste netjes verpakt is, wij hebben buren die bij iedereen vuile luiers onverpakt in de container gooien dat vind ik ronduit goor, ik zet mijn container dus ook alleen maar aan de weg als hij echt helemaal vol zit er niets meer in kan.

  BeantwoordenVerwijderen

Hartelijk dank voor je reactie.