donderdag 16 februari 2012

Ons dagelijks brood

Bijna al het brood wat we kopen is vers en van dezelfde dag. Tegen het einde van de dag ligt het vaak afgeprijsd. In de supers zie je nooit meer het brood van gisteren liggen. Ik denk dat wat over is naar de Voedselbanken zal gaan. Tenminste dat hoop ik!
Toch smaakt het brood van tegenwoordig van gisteren, eergisteren en zelfs van eergisteren nog hetzelfde door allerlei toevoegingen. Maar ook als je het direct in de diepvries legt, gaat er weinig aan smaak verloren. Althans dat is mijn mening.
Nu ben ik meer van de 'biologische' broden en neem alleen af en toe een uitstapje naar het Allison brood omdat ik dat gewoon beter vind smaken en niet alleen in elastisch gebakken meel met lucht zit te happen.

Bij de natuurwinkels kun je vaak nog vragen of ze nog iets in de diepvries hebben liggen als je broodje niet op de schappen ligt. Vaak ligt er nog iets en gaat er dan nog 10% af. Weer leuk meegenomen, want broden daar zijn aan de duurdere kant in vergelijking bij de supers of je moet hun 'huisbrood' hebben dat valt de prijs vaak heel erg mee. Alleen dat is altijd snel uitverkocht en ik kan door de week daar niet om 10 uur al op de stoep staan, alleen in het weekend.

Nu las ik op internet dat een bepaalde bekende bakker op de markt, laat ik hem voor het gemak 'Tegelpaadje' noemen, voortaan biologisch brood verkoopt en dat je dat zelfs via internet kan bestellen en betalen om het daarna op te halen. Ik liep dinsdagmiddag over ons piepkleine marktje met heel weinig kraampjes en stapte op 'Tegelpaadje' af. Het biologische brood zag er prima uit en goed in prijs ook in vergelijking met de natuurwinkels. Deze week eens uitproberen naar de 'beet' en smaak. Als dat voor herhaling vatbaar is, ga ik maar eens vaker het brood daar halen. Tenslotte is iedere euro er weer een niet waar.

Met schroom vroeg ik tevens of ze nog brood van gisteren hadden voor de hond, want ik zag hun beruchte karretje niet staan voor de kraam met deze aanbieding. Wat zullen ze dat vaak horen dat het voor de hond is en dat mensen het gewoon zelf verorberen dacht ik nog. En natuurlijk groot gelijk hebben ze! Onze hond eet echter liever brood als brokjes. Brokjes eet hij alleen als hij hele erge honger nog heeft. Ze staan klaar en hij doet er zeker een week over. Brood ziet hij als zijn prooi. Waakt er de hele dag over, sleurt het overal mee en pas als ik thuis ben, scheurt hij het aan stukken en eet het braaf op. Mij prima hoor, dan krijgt hij toch iedere dag zijn broodprooi. Overigens krijgt hij ook nat voer, meestal de resten die de poezen laten staan en dat is altijd een mooie maaltijd nog voor hem. Laten ze niks over, krijg hij apart nog wat. Meneer de hond houdt ook niet van wit elastisch brood en wil alleen bruin brood, het liefste ook met een 'beet', maar dat laatste vindt bruintje een beetje overdreven voor een hond en ook een beetje duur, al mag hij daar wel altijd de korstjes van hebben. Die gaan er altijd gretig in.

Maar om terug naar het 'Tegelpaadje' te gaan. Er was inderdaad nog bruin brood van gisteren. Kijk ook dat scheelt weer in de kosten. Toch maar vaker naar de markt waar de gulden een daalder waard is. Hoe zou dat tegenwoordig eigenlijk heten? Waar de euro een dubbele waard is of zo?

4 opmerkingen:

 1. Ik heb laatst ook brood van tegelpaadje (trottoir) gekocht. Vond het heerlijk. Brood van toen! Helaas ben ik niet altijd in de gelegenheid naar de markt te gaan, maar ik ga dit brood zeker nog een keer kopen!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik geloof dat ik Tegelpaadje wel ken, en bedankt voor de tip! Ik wist niet dat ze biologisch brood verkochten.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Gelukkig heb ik de tijd om zelf brood te bakken. Smaakt goed en kost minder. Groeten Izerina

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wij kopen het helaas altijd in de supermarkt. Het is zo vreselijk duur als we het bij de bakker kopen.

  BeantwoordenVerwijderen

Hartelijk dank voor je reactie.