zaterdag 11 februari 2012

Glazen potjes

Even wat gemijmer mijnerzijds. Mijmer gerust mee zou ik zeggen. Ik wil namelijk wat kwijt over al die glazen potjes als verpakking van voedsel. De meeste verdwijnen richting glasbak en kleine percentages ervan worden hergebruikt als inmaakjampotjes of hobbypotjes. Met name die met van die geruite deksels vinden vaker de weg naar hergebruik dan andere. Menig knoopje en lintje zal teruggevonden worden in zo'n potje.
Geeft dan toch wel te denken voor andere leveranciers dan deze ene van het bekende geruite dekseltje, dat er mogelijk niet alleen op inhoud wordt gelet, maar ook op het hergebruik van de verpakking. Een leuke deksel doet daarom al veel dan. Dus diverse kleuren met stippels zou ik wel leuk vinden of meegaan met de trends zoals nu zou een uiltje, vosje of bambi ook aardig zijn. De trend die nu gaat komen, is een poolhond. Die heb ik dus in het echt, ben dadelijk hieper modern. Ook de stoepkrijttkleurtjes, de pastels, zullen de komende tijd helemaal 'in' gaan worden.

Zo worden er ook drinkglazen gebruikt als verpakkking voor mosterd en chocoladepasta. Of ooit, want ik kom er eigenlijk amper, in de rijen met die schappen bij de gewone supers. Toen ik daar nog wel vaak mijn boodschappen deed, heb ik bewust een paar keer de chocoladepasta in zo'n drinkglas gekocht omdat ik aardig door mijn gewone glazen heen was en zo weer een voorraadje kon aanleggen. Het laatste glas daarvan is nu in gebruik :-)

Met kerstmis verkochten ze ook kant-en-klaar een toetje in een ijscoupe c.q. drinkglas en was dat weer mooi te hergebruiken. Niet sterk, maar toch, het waren glazen. Eigenlijk zouden ze dat met alles moeten doen wat nu nog in glazen potjes verpakt wordt. Zo hoeft het niet de glasafvalbak in gekieperd worden, dus minder afval. En ten tweede heb je er meteen wat aan. Nu kan er natuurlijk gezegd worden, dan krijg je wel heel veel glaswerk van hetzelfde. Nou dan ruil je dat gewoon met de chocoladepasta-eters of met de pindakaasgebruikers met een andere vorm van glas. Of je geeft ze weg. Goed voor de ruilhandel misschien, soort kwartetten ;-) Om de zoveel tijd wel weer een andere vorm maken, dan weer rond, vierkant of achthoekig, hoger, lager, breder, smaller, tapslopend enz. Wel met een leuk dekseltje erop dan hoor :-)
Dit voorkomt weer een hoop plastic verpakkingen, dus duurzaam gebruik van materialen. Glasbakken raken niet meer zo vol. Het glas hoeft niet verpulverd te worden, opnieuw gegoten worden voor ander potjes enz.
Het hoeven niet alleen glazen te zijn als verpakking, toetjesschaaltjes kunnen ook. Grootverpakkingen van voedsel kan ook in grotere schalen worden verpakt. Er zijn genoeg glazen artikelen te bedenken. En als we overvoerd daarmee worden, kan het altijd nog naar de glasbak. Dan is het tijd om weer iets nieuws te bedenken.
Ook ander duurzamer verpakkingsmateriaal kan zo verbruikt worden tot een gebruiksvoorwerp samen met voedsel zoals blik. Maar of de commercie daar zo blij mee zou zijn, betwijfel ik.
We kunnen niet meer terug naar het De Gruytertijdperk. Met een blik naar de winkel voor gemalen koffie :-) En met een eigen tas mee natuurlijk! Gelukkig gaan we met laatste die richting dan weer wel op. Een grote super stopt met de kleine plastic verpakkingstasjes en je kunt daar dan duurzame gaan kopen. Dus tas mee voortaan!
Nu het glas nog ...

5 opmerkingen:

 1. Leuk blogje. Idd, erg snel staan er weer een aantal lege potten in de garage. Die met die ruitjes zijn zeker leuk. Maar voor de inmaak gebruik ik de soort potjes van H.ak. Allemaal dezelfde afmetingen van de dekseltjes, lekker makkelijk.

  Toch was ik blij dat we eindelijk van de mosterd glazen met oor af waren. Die had ik na 30 jaar wel gezien. Misschien zijn ze nog wel te koop, maar ik wil ze gewoon niet meer zien.

  Vroeger hadden wij ook de chocopasta in glazen, met een plastic dekseltje. Er waren glazen met verschillende plaatjes. Zo hadden zus en ik ieder een eigen glaasje.

  Met een leeg (conserven)blik kunnen we altijd nog eens buskruiten. Zou de jeugd nog wel weten wat dat is?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik gooi die potjes echt nooit weg eigenlijk. Ik stop er altijd voorraad van eten in, of restjes. Ook handig voor zelfgemaakte jam, chutney en komkommer in azijn.

  Ik spaar ze ook voor mijn schoonmoeder die een mega moestuin heeft en zich in de zomer helemaal gek loopt in te maken :)

  We knutselen er ook mee. Leuk versieren en dan met wat lekkers erin cadeau geven aan iemand. Gewoon, omdat het kan :)

  Op een gegeven moment zal ik wel genoeg potjes hebben? Het lijkt mij echt geweldig naar de winkel voor een potje hagelslag, havermout of weet ik het wat....

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Dat is grappig , kan merken dat ik in een ander cultuur woon dan jullie. Hier wordt ieder potje bewaard en her gebruikt voor de inmaak. Jam en zoetzuur. Je kan zelfs losse deksels kopen want die worden op een gegeven moment "slecht" van het zuur. Tijdens de inmaaktijd is er altijd wel iemand die komt vragen of er nog potten over zijn. Groetjes

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik gebruik de blikjes van de appelstroop voor bv thee. Groeten Izerina

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik gebruik ze ook om kaarsen in te maken en bijvoorbeeld als pennenbakjes. Goed idee van die mosterd trouwens, wij zijn ook wel redelijk door onze glazen heen en volgens mij ook bijna door een pot mosterd. Ik zet 'm daarna gewoon in de glazenkast!

  BeantwoordenVerwijderen

Hartelijk dank voor je reactie.